Merkez Bankası faizi artırırsa ne olur? Faiz artarsa dolar, altın ne olur, düşer mi, artar mı?

Düzenleyen: / Kaynak: Türkiye Gazetesi
- Güncelleme:
Merkez Bankası faizi artırırsa ne olur? Faiz artarsa dolar, altın ne olur, düşer mi, artar mı?

Ekonomi Haberleri  / Türkiye Gazetesi

Faizlerin artırılması ile piyasada talep artar mı, azalır mı? Bu soru yanıt bulduğu zaman "Merkez Bankası faiz artırırsa ne olur?" sorusu da yanıtlanmakta. Peki, Faiz artarsa dolar, altın ne olur, düşer mi, artar mı? İşte faiz artması sonrası piyasa, dolar ve altının durumu hakkında detaylar...

Merkez Bankası, bankalara ihtiyaçları olduğunda borç verir veya bankalar nakit fazlalarını Merkez Bankasına yatırabilir. Peki, Merkez Bankası faizi artırırsa ne olur? Faiz artarsa dolar, altın ne olur, düşer mi, artar mı?

MERKEZ BANKASI DOLARI ARTIRIRSA NE OLUR?

Merkez Bankası yapılacak işlemler için bir faiz oranı belirler. Bu oranı değiştirerek para politikasını oluşturur. Merkez Bankası, enflasyon tehdidi gördüğünde faiz oranını artırır. Böylece toplam talebi düşürerek enflasyonu düşürmeye çalışır. Merkez Bankası, bankalara ihtiyaçları olduğunda borç verir veya bankalar nakit fazlalarını Merkez Bankasına yatırabilir.

Merkez Bankası politika faizini artırdığında;

  • Bankalar kendi müşterilerine uyguladıkları faizlerini artırır.
  • Kredi çekmenin maliyeti yükseldiği için borçlanmayı erteleriz.
  • Harcamalar azaltılır. Para biriktirmek daha cazip hale gelir.
  • Enflasyonla mücadele algısı güçlenir.
  • Enflasyon beklentimiz düşer.
  • Geleceğe dönük ekonomik kararlarımızı buna göre alırız.
  • Döviz kurları düşer, Türk lirası değerlenir.
  • Ürünlerimize olan talep düşer, ihracat azalır.
  • İthal ürünlerin fiyatı düşer.

Merkez Bankası, enflasyon tehdidi gördüğünde faiz oranını artırır. Böylece toplam talebi düşürerek enflasyonu düşürmeye çalışır.

SON FAİZ KARARI KAÇ OLDU?

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Para Politikası Kurulu (PPK), politika faizi olan bir hafta vadeli repo ihale faiz oranını 500 baz puan artırarak yüzde 40'a çıkardı.

TCMB/PPK, Kurulun, dezenflasyonun tesisi için gerekli parasal sıkılık düzeyine önemli ölçüde yaklaşıldığını değerlendirdiğini, parasal sıkılaştırma hızı yavaşlatılacak ve sıkılaştırma adımlarının kısa bir zaman diliminde tamamlanacağını bildirdi.

Düzenleyen:  - Ekonomi
Kaynak: Türkiye Gazetesi
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...