Merkez Bankası bile büyümede karamsar

Merkez Bankası bile büyümede karamsar

Ekonomi Haberleri

Merkez Bankası Başkanı Erdem Başçı, büyüme hedefinin yakalanamayacağını, enflasyonun da yüzde 5'in üzerinde olacağını söyledi.

Merkez Bankası 82. Olağan Genel Kurul Toplantısı'nda yaptığı konuşmada, bu yıl büyümenin hedeflerin altında kalacağını belirten Merkez Bankası Başkanı Erdem Başçı, "Türkiye artık yüzde 4'lük büyüme trendinde gidiyor. Bu yıl yüzde 4 veya hafif altında büyüme olacağını düşünüyoruz. Büyümede şu an aşağı yönlü bir revizyona gerek duymuyoruz" dedi. Cari işlemler açığında iyileşmenin devam etmesini beklediklerini söyleyen Başçı, "Cari açık/GSYH oranının yüzde 5-6 arasında olabilir. MB'nin döviz rezervi artıyor, aşırı oynaklık olduğunda kullanabiliyoruz. Rezervlerimizin tamamı kullanabilir durumda. Enflasyon beklentilerindeki ve fiyatlama davranışlarındaki bozulmanın engellenmesi için önden yüklemeli ve güçlü parasal sıkılaştırma yapılmıştır. Enflasyon yüzde 4.5 ve altına indiğinde fiyat istikrarıyla tutarlı hale gelecek. Enflasyon bu yılı yüzde 5 olan hedefin epey üzerinde tamamlayacak. Nisanda yeni bir enflasyon tahmini vereceğiz. ABD'deki büyüme seviyesi Avrupa'ya göre daha iyi durumda oldu ve Avrupa ilave bir parasal teşvike ihtiyaç duyuyor. Mali disiplin enflasyon için son derece önemli, mali disiplin alanında atılan her olumlu adımı risk primini düşürüyor. Türkiye'deki ihracat olumlu yönde hareket ediyor ve ihracatın artışıyla büyüme devam edecek." Öte yandan Merkez Bankası Başkanı Erdem Başçı, istifa edeceği yönündeki söylentilere ilişkin, "Yapılan resmi açıklamalar dışında söylentilere itibar etmeyin" uyarısında bulundu.

Tedbirler kredileri dizginledi
Şubat ayındaki kararların etkilerini hemen gördüklerini söyleyen Erdem Başçı, "Tüketici kredilerinin büyüme hızı makul seviyelere inerken, firma kredilerinin büyüme hızının da altına geldi. Geçmişe bakarsanız Türkiye'de bu çok nadiren olmuştur. Kredilerin genel büyüme hızı da bizim sürdürülebilir olarak gördüğümüz %15'lik referans değere her hafta yaklaşıyor" diye konuştu. Türkiye'nin kamu borç yükünün düştüğünü belirten Başçı, "Ülkenin mali disiplin sağlıklı ve sürdürülebilir bir trende girdiğini" kaydetti.



UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...