Merkez Bankası Başkanı Erkan'dan Dijital TL açıklaması: Kritik bir dönüm noktasındayız!
Orta Vadeli Program'da da yer alan Dijital Türk Lirası için Merkez Bankası Başkanı Hafize Gaye Erkan'dan açıklama geldi. Dijital para çalışmalarına dikkat çeken Erkan, "Kritik bir dönüm noktasındayız!" dedi.
Ekonominin 3 yıllık yol haritası Orta Vadeli Program'da (OVP) 2024'ün son çeyreğinde idari düzenleme yapılacağı belirtilen Dijital Türk Lirası'na ilişkin Merkez Bankası Başkanı Hafize Gaye Erkan'dan açıklama geldi.
İİT TOPLANTISINDA DİJİTAL PARALAR MASAYA YATIRILDI
İstanbul'da düzenlenen İslam İşbirliği Teşkilatı (İİT)-Ekonomik ve Ticari İşbirliği Daimi Komitesi (İSEDAK) Merkez Bankaları Forumu toplantısına katılan Erkan, açılış konuşmasını yaptı. Toplantının ilk oturumunda, küresel ekonomik görünüm ve İİT üyesi ülkelerin ekonomik görünümü ele alındı. İkinci oturumda, merkez bankası dijital para birimlerinin tasarımı ve kullanımında son gelişmeler değerlendirildi ve bu konuda merkez bankaları arası işbirliğinin rolü üzerinde duruldu.
DİJİTAL PARADA KRİTİK DÖNÜM NOKTASI
Basına kapalı gerçekleşen İİT-İSEDAK Merkez Bankaları Forumu toplantısının açılışında konuşan Erkan, dijital para çalışmalarına ilişkin dikkat çeken açıklamalarda bulundu. "Kritik bir dönüm noktasındayız" diyen Erkan, şu ifadeleri kullandı:
"Gelişmiş ülke merkez bankalarının girişimleri belirli bir olgunluğa ulaşmak üzere ve güvenli ve dayanıklı MBDP sistemlerinin oluşturulmasında BIS'in rolünün ve İİT işbirliğinin kilit önemde olduğu kritik bir dönüm noktasındayız. Kendi dijital para teknolojilerini geliştiren ülke örnekleri var. Dijital paranın nihai gücü, yalnızca dijital para olmasından değil, merkez bankasının ihraç ettiği bir parasal teknoloji olmasından gelmektedir. Birlikte çalışabilirlik ve yüksek performanslı ödeme işleme sistemleri olmadan hiçbir MBDP projesi, kapsayıcı, daha yeşil ticaret ve yatırım konuları açısından etkin ve etkili bir küresel aktarım sağlayamaz."
İslam İşbirliği Teşkilatı'ndaki işbirliğinin; birlikte çalışabilirliğin test edilmesi, ticaret ve havale işlemlerine ilişkin sınır ötesi MBDP işlemlerinin kolaylaştırılmasının sağlanması açısından kilit öneme sahip olduğunu vurgulayan Erkan, "Bu açıdan küresel operasyon önemlidir. Optimizasyonun sadece bir ülke için değil, her bir firma veya kullanıcı göz önünde bulundurularak yapılması gerekir." ifadelerini kullandı.
MERKEZ BANKASI'NDAN KKM İÇİN YENİ HAMLE
Öte yandan Kur Korumalı Mevduat (KKM) için zorunlu karşılık getiren Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'ndan (TCMB) Kur Korumalı Mevduat (KKM) hesaplarına ilişkin yeni karar geldi. TCMB, Türk lirası dönüşümlü KKM hesaplarında asgari faiz zorunluluğunu kaldırdı. Erkan, "Türk Lirası varlıklara yönelik yerel ve uluslararası talebi arttırmaya kararlıyız." dedi.