Merkez Bankası açıkladı: Reel sektörün ekonomiye güveni Ağustos'ta azaldı

Düzenleyen: / Kaynak: İhlas Haber Ajansı
- Güncelleme:
Merkez Bankası açıkladı: Reel sektörün ekonomiye güveni Ağustos'ta azaldı

Ekonomi Haberleri  / İhlas Haber Ajansı

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası, reel sektör temsilcilerinin ekonomik görünüme ilişkin izlenimlerini ortaya koyan Reel Kesim Güven Endeksini (RKGE-MA) açıkladı. Verilere göre reel sektörün ekonomiye güveni Ağustos'ta azaldı.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), reel sektör temsilcilerinin ekonomik görünüme ilişkin genel izlenimlerini ortaya koyan 2023 yılı Ağustos ayı İktisadi Yönelim İstatistikleri ve Reel Kesim Güven Endeksi’ni açıkladı.

REEL KESİMİN GÜVENİ AZALDI

İmalat sanayinde faaliyet gösteren 1734 iş yerinin yanıtlarının ağırlıklandırılıp toplulaştırılmasıyla elde edilen anket sonuçlarına göre reel kesimin güveni Ağustos'ta azalışa gitti. 2023 yılı Ağustos ayında mevsimsellikten arındırılmış Reel Kesim Güven Endeksi (RKGE-MA), bir önceki aya göre 0,3 puan azalarak 104,6 seviyesinde gerçekleşti. 

İHRACAT SİPARİŞ BEKLENTİLERİ ENDEKSİ ETKİLEDİ

Endeksi oluşturan anket sorularına ait yayılma endeksleri incelendiğinde, son üç aydaki toplam sipariş miktarı, gelecek üç aydaki toplam istihdam ve sabit sermaye yatırım harcamasına ilişkin değerlendirmeler endeksi artış yönünde etkilerken, gelecek üç aydaki ihracat sipariş miktarı, gelecek üç aydaki üretim hacmi, genel gidişat ve mevcut mamul mal stokuna ilişkin değerlendirmeler endeksi azalış yönünde etkilemiştir. Mevcut toplam sipariş miktarına ilişkin değerlendirmeler ise bir önceki ay seviyesinde gerçekleşti.

TOPLAM SİPARİŞLER MEVSİM NORMALİNİN ALTINDA

Mevsimsellikten arındırılmamış Reel Kesim Güven Endeksi (RKGE) bir önceki aya göre 1,8 puan azalarak 105,0 seviyesinde gerçekleşti.
Son üç aya yönelik değerlendirmelerde, üretim hacmi, iç piyasa sipariş miktarı ve ihracat sipariş miktarında artış bildirenler lehine olan seyrin bir önceki aya göre güçlendiği görüldü.

Mevcut toplam siparişlerin mevsim normallerinin altında olduğu yönündeki değerlendirmelerin bir önceki aya göre değişmediği, mevcut mamul mal stokları seviyesinin mevsim normallerinin üstünde olduğu yönündeki değerlendirmelerin ise bir önceki aya göre güçlendiği görüldü.

GELECEK 3 AYA İLİŞKİN BEKLENTİLER

Gelecek üç aya yönelik değerlendirmelerde, üretim hacmi, ihracat sipariş miktarı ve iç piyasa sipariş miktarında bir önceki ayda artış bekleyenler lehine olan seyrin zayıfladığı görülmektedir. Gelecek on iki aydaki sabit sermaye yatırım harcamasına ilişkin artış yönlü beklentilerin bir önceki aya göre güçlendiği, gelecek üç aydaki istihdama ilişkin artış yönlü beklentilerin ise zayıfladığı gözlendi.

Ortalama birim maliyetlerde, gelecek üç ayda artış olacağını bekleyenler ile son üç ayda artış olduğunu bildirenler lehine olan seyrin güçlendiği görüldü. Gelecek üç aydaki satış fiyatına ilişkin artış yönlü beklentilerin ise zayıfladığı gözlendi. Gelecek on iki aylık dönem sonu itibarıyla yıllık ÜFE beklentisi bir önceki aya göre 4,7 puan artarak yüzde 64,3 seviyesinde gerçekleşti.

İçinde bulunduğu sanayi dalındaki genel gidişat konusunda, bir önceki aya kıyasla daha iyimser olduğunu belirtenlerin oranı yüzde 5,9’a gerilerken, aynı kaldığını belirtenlerin oranı yüzde 77,2‘ye, daha kötümser olduğunu belirtenlerin oranı yüzde 16,9‘a yükseldi.

TÜKETİCİ GÜVENİ SON 1 YILIN EN DÜŞÜK SEVİYESİNDE

Öte yandan Türkiye İstatistik Kurumu ve Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası işbirliği ile yürütülen "Tüketici Eğilim Anketi" verilerine göre tüketici güven endeksi Ağustos’ta önceki aya göre yüzde 15,1 oranında azalarak 68,0 olmuş, endekste son bir yılın en düşük seviyesi görülmüştü.

Finansal kesimin ekonomi yönetimine güvenine işaret eden Finansal Hizmetler İstatistikleri ve Finansal Hizmetler Güven Endeksi (FHGE) verileri ise Ağustos ayında yatay seyretti. 

BU VİDEO DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Düzenleyen:  - Ekonomi
Kaynak: İhlas Haber Ajansı
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...