Merkez bankaları Süperman değil

Düzenleyen:
Merkez  bankaları Süperman değil

Ekonomi Haberleri

Dünya ekonomisinin zor bir dönemden geçtiğini ifade eden Mehmet Şimşek, merkez bankalarının birer kurtarıcı gibi görülmesinin doğru olmadığını söyledi

Ekonomiden sorumlu Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, küresel kriz sonrası dönemde merkez bankalarından beklentilerin yükseldiğini belirterek, "Merkez bankaları sanki 'Süperman'mış gibi bir beklenti kurgulandı. Merkez bankaları tek başına sorunu çözemez" dedi. Dünya ekonomisinin zor bir dönemden geçtiğini ifade eden Şimşek, gelinen noktada maliye politikalarının fazla işe yaramadığına dikkat çekti. Para politikalarında ise eksi faiz uygulamalarından bahsedildiğini dile getiren Şimşek, "Eksi faiz uygulamasını 10 yıl önce konuşsaydık, 'yok canım dünya herhalde çıldırmış olmalı, deli bir dünyada yaşamamız lazım ki eksi faiz söz konusu olsun' derdik" diye konuştu. Türkiye'de faizlere yönelik beklentilere de değinen Şimşek, "Sayın Cumhurbaşkanımız haklı faizler yüksek, ama niye yüksek. Burada bizim oturup bakmamız gerekiyor. Şimdi Türkiye, tasarruf oranı son derece düşük bir ülkedir. Yani Türkiye ayağını yorganına göre uzatmayan bir ülkedir. Tasarruf düşük olunca ne yapıyorsunuz. Dış kaynağa ihtiyacınız var" değerlendirmesinde bulundu. 
Kalkınma için yatırımın şart olduğunu ifade eden Şimşek, "Türkiye'nin yatırım yapması, gelişmesi lazım. Cumhurbaşkanımız daha çok yatırım istiyor. Çünkü yatırım bir ülkenin kalkınması için olmazsa olmazdır. Yatırım için de finansmana erişim lazım. Buraya kadar sorun yok, sorun şuradan başlıyor. Türkiye'deki bankacılık sisteminde kredilerin mevduat oranı yüzde 120'ye çıkmış. Hatta kredilerin TL mevduatına oranı yüzde 140'ı aşmış. Yani bizim 100 lira kredi verecek mevduatımız, kaynağımız var fakat biz 140 lira kredi vermişiz. Sistemde kaynak akışı olmadığı için büyüyemiyor, faiz ondan dolayı yükseliyor" diye konuştu. Böyle dönemlerde merkez bankalarından beklentiler yükseldiğine işaret eden Şimşek, "Merkez bankaları sanki’ Süperman’mış gibi bir beklenti kurgulandı. Yok öyle bir şey. Para politikalarının tek başına küresel ekonomiyi ayağa kaldırma imkânı yok. Bu beklentiler yanlış. Merkez bankaları tek başına sorunu çözemez, geçici birtakım rahatlamalar, kolaylıklar sağlayabilir" dedi.

 

Düzenleyen:  - Ekonomi
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...