Memurun gözü enflasyonda! Zam oranı netleşecek

- Güncelleme:
Memurun gözü enflasyonda! Zam oranı netleşecek

Ekonomi Haberleri

Devlet memurları, sözleşmeliler ve memur emeklilerinin gözü enflasyona çevrildi. Toplu sözleşme ile beş aylık enflasyon verisi üzerinden hesaplandığında memura şimdiden yüzde 15,1 enflasyon farkı doğuyor. Asıl zam oranı 6 aylık enflasyonla netleşecek

HAMİDE HANGÜL'ÜN HABERİ

Milyonlarca memur ve memur emeklilerinin gözü, 3 Ocak’ta açıklanacak 6 aylık enflasyon verisine çevrildi. Ocak ayında toplu sözleşmeden kaynaklı zam alacak devlet memurları, tüketici enflasyonunun (TÜFE) maaş zammını geçmesi hâlinde enflasyon farkı almaya hak kazanacak. Türkiye İstatistik Kurumunun (TÜİK) açıkladığı enflasyon verilerine göre, memur maşlarına baz teşkil eden Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE) kasım ayında aylık yüzde 2,88, bir önceki yılın aralık ayına göre yüzde 62,35, yıllık yüzde 84,39 ve 12 aylık ortalamalara göre yüzde 70,36 olarak gerçekleşti. Söz konusu oranlar, maaşlara enflasyon farkı verilmesini de ortaya çıkardı. Memur ve memur emeklilerinin maaş zammı, her yıl iki kez 6 aylık enflasyon farkı ve toplu sözleşme zammı oranında belirleniyor. 

İSTANBUL’DA YÜZDE 92,9

Bu kapsamda, toplu sözleşmeden kaynaklı yüzde 8’lik zam oranına, 5 aylık dönemdeki enflasyon farkı da eklendiğinde memur ve memur emeklilerinin 2023 başında alacağı zam oranı şimdiden yüzde 15,11 oldu. Devlet memuru, sözleşmeliler ve memur emeklilerinin enflasyon farkının da ekleneceği asıl zam oranları, TÜİK 2022 Ocak-Aralık dönemi 6 aylık enflasyon rakamı açıklandığında netlik kazanacak. Diğer taraftan, temmuz-kasım dönemini kapsayan 5 aylık veri üzerinden hesaplandığında ise en düşük memur emeklisinin aylığının 7 bin liraya yaklaşacağı hesaplandı. 

Enflasyon rakamlarının öncü göstergesi kabul edilen İstanbul’un aralık ayı enflasyon rakamları da belli oldu. İstanbul Ticaret Odasının (İTO) hazırladığı, İstanbul Ücretliler Geçinme İndeksinde perakende fiyatlar bir önceki aya göre yüzde 2,94, toptan fiyat hareketlerini yansıtan Toptan Eşya Fiyatları İndeksi ise yüzde 3,71 arttı. Böylece, İstanbul’da perakende fiyatlar yıllık yüzde 92,97, toptan fiyatlar yüzde 81,31 artış gösterdi. 

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...