Memurların zam pazarlığı başlıyor

- Güncelleme:
Memurların zam pazarlığı başlıyor

Ekonomi Haberleri

Yaklaşık 4 milyon memur ve 2,5 milyon memur emeklisinin 2024-2025 yıllarındaki mali ve sosyal haklarının belirleneceği 7. Dönem Kamu Toplu Sözleşmesi görüşmeleri bugün başlıyor. Ağustos boyunca devam edecek görüşmelerde memurlar iki yıl için yüzde 110 zam istiyor.

CEVDET FIRAT AYDOĞMUŞ'UN HABERİ - Yaklaşık 3,7 milyon memur ve 2,7 milyon memur emeklisini ilgilendiren toplu sözleşme görüşmeleri, bugün başlıyor. Ay boyunca sürecek toplu sözleşme maratonu ile memurların ve memur emeklilerinin 2024 ve 2025 yıllarındaki mali ve sosyal hakları belirlenecek. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığında yapılacak ilk toplantıya Bakan Vedat Işıkhan ve sendika temsilcileri katılacak. İlk toplantıda herhangi bir pazarlığın konuşulması beklenmezken, görüşme takvimi belirlenecek. Bu kapsamda, hizmet kollarının tekliflerinin ne zaman görüşüleceği, kamunun teklifini ne zaman sunacağı, müzakerelerin hangi tarihlerde yapılacağı masaya yatırılacak. Pazarlık, ay sonuna kadar tamamlanacak.

Toplu sözleşme görüşmelerine kamu idaresi adına Kamu İşveren Heyeti, kamu görevlileri adına Kamu Görevlileri Sendikaları Heyeti katılacak. Çalışanların bulunduğu heyette 11 hizmet kolunda da Memur Sendikaları Konfederasyonu’na (Memur-Sen) bağlı sendikalar, yetkili konfederasyonlar olarak da Memur-Sen yer alacak. Ayrıca, üye sayıları itibarıyla iki ve üçüncü sırada bulunan Türkiye Kamu Çalışanları Sendikaları Konfederasyonu (Türkiye Kamu-Sen) ve Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu’nun (KESK) da birer temsilcisi heyette bulunacak. Çalışanları temsilen 15 kişilik bir heyet masada olacak.

MEMURLAR ‘%110 ZAM’ İSTİYOR

Memur-Sen’in beklentisi, önümüzdeki yıl için yüzde 70, 2025 içinse yüzde 40 zam olarak açıklanmıştı. Memur-Sen, 2024’te ilk 3 ay için yüzde 10’u refah payı olmak üzere yüzde 35, ikinci 3 ay için yüzde 10, üçüncü 3 ay için yüzde 15, dördüncü 3 ay içinse yüzde 10 zam istemişti. 2025’te de ilk 6 ay için yüzde 10’u refah payı olmak üzere yüzde 25, ikinci 6 ay için yüzde 15 zam talep etmişti. Ayrıca, Ramazan ve Kurban Bayramlarında ayrı ayrı 4.850 lira bayram ikramiyesi istemişti. Talepler arasında ‘kamu görevlilerine aylık 7.650 lira kira yardımı yapılması’, ‘gelir vergisinin yüzde 15’e sabitlenmesi’, ‘8.077 lira seyyanen zammın emekli kamu görevlilerine de yansıtılması’ da yer almıştı. 

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...