Toplu sözleşme görüşmelerinde son durum ne? Toplu sözleşme görüşmelerinde ikinci toplantı yarın

Düzenleyen:
- Güncelleme:
Toplu sözleşme görüşmelerinde son durum ne? Toplu sözleşme görüşmelerinde ikinci toplantı yarın

Ekonomi Haberleri

Kamu görevlilerini ilgilendiren 7. Dönem Toplu Sözleşme Görüşmeleri sürüyor. Memur-Sen tarafından temsil edilen kamu çalışanları için müzakere süreci tamamlandı ve yarın ikinci toplantıya geçilecek. İşte ayrıntılar...

Memur toplu sözleşme zammı 2023, son gelişmeler ile takip ediliyor. 2024-2025 yıllarını kapsayan 7. Dönem Kamu Görevlileri Toplu Sözleşme Görüşmeleri 1 Ağustos tarihinde başladı. Yaklaşık 4 milyon memur ve 2,5 milyon memur emeklisini ilgilendiren 7'nci Dönem Kamu Toplu Sözleşme görüşmeleri kapsamında zam oranı netlik kazanacak. Kamu-Sen Genel Başkanı Önder Kahveci, geçtiğimiz hafta toplantı öncesi yaptığı açıklamada, 2024 yılına yönelik 1'inci 6 ay için yüzde 40 artış talep ettiklerini belirterek, "Bununla beraber yüzde 10'luk refah payı ilave edilmesini talep ediyoruz. 2'nci 6 ay için de yüzde 30'luk artış talep ediyoruz. Bu yıla yönelik taleplerimizin toplamı yüzde 110,2'ye tekabül ediyor." demişti.  

Milyonlarca kamu görevlisinin merakla beklediği 7. Dönem Toplu Sözleşme Görüşmeleri devam ediyor. Kamu çalışanlarını yetkili sendika olarak Memur-Sen temsil ediyor.

1 Ağustos'ta başlayan görüşmelerde 9 Ağustos'ta müzakere aşamasına geçildi. Müzakere süreci tamamlandı. Şimdi gözler yarın Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'nda yapılacak ikinci toplantıya çevrildi. Kamu işveren tarafının yarınki toplantıda teklifini açıklaması bekleniyor.

4 MİLYON MEMURU YAKINDAN İLGİLENDİRİYOR

Bu toplantıda Kamu İşveren Heyeti ilk teklifini kamuoyuna açıklayacak. Toplu sözleşme görüşmelerinde yaklaşık 4 milyon memur ile 2 buçuk milyon memur emeklisinin 2024-25 yıllarındaki mali ve sosyal hakları netleşecek.

İLK ZAM TALEPLERİ BELLİ OLDU

Memur-Sen Genel Başkanı Ali Yalçın ile Kamu-Sen Genel Başkanı Önder Kahveci, zam taleplerini 7 Ağustos'ta(2023) açıklamıştı. Kahveci, 2024 yılına yönelik 1'inci 6 ay için yüzde 40 artış talep ettiklerini belirterek, "Bununla beraber yüzde 10'luk refah payı ilave edilmesini talep ediyoruz. 2'nci 6 ay için de yüzde 30'luk artış talep ediyoruz. Bu yıla yönelik taleplerimizin toplamı yüzde 110,2'ye tekabül ediyor. 2025 yılı içinse 1'inci 6 aya yüzde 20, 2'inci 6 aya yüzde 20, artı 1'inci 6 aylık zam yapıldıktan sonra yüzde 10'luk refah payı talep ediyoruz. Refah ücretinin kalıcı hale gelmesini istiyoruz. Bu taleplerimizin tamamı gerçekleşirse 2024 yılı itibariyle ocak-temmuz arasında en düşük memur maaşı 32 bin 148 lira olacak, yıl sonu itibarıyla da 41 bin liraya ulaşacak" ifadelerini kullandı. 

MEMUR-SEN'DEN YÜZDE 110 ARTIŞ TALEBİ

Toplantıda memur ve emeklisinin iki yıllık Zam oranları değerlendirilecek. Memur-Sen, 2024 ve 2025 yılları için yüzde 110 artış talep ediyor. Sosyal beklentiler de masada olacak.

Memur-Sen'in talepleri arasında aylık 7 bin 650 liralık kira desteği ve eş yardımının 2 bin lira olması da yer alıyor.

15 AĞUSTOS'TA TEKLİFLERİN MÜZAKERESİNE GEÇİLECEK

Belirlenecek oranlar 65 yaş aylığı, engelli maaşı ve evde bakım maaşlarını da etkileyecek. 8 milyondan fazla kişi doğrudan etkilenecek. Toplu sözleşme görüşmelerinde 15 Ağustos'ta genele ilişkin tekliflerin müzakeresine geçilecek.

AY SONUNA KADAR TAMAMLANACAK

Üçüncü toplantı 17 Ağustos'ta yapılacak. Görüşmeler ay sonuna kadar tamamlanacak.

TOPLU İŞ SÖZLEŞMESİ NE ZAMAN İMZALANACAK?

Memurların alacağı zamların belirleneceği toplu iş sözleşmesi görüşmeleri ağustos ayı boyunca 1 ay devam edecek.

Görüşmelerde uzlaşma çıkmaması halinde memur ve emeklinin zam oranlarını Kamu Görevlileri Hakem Kurulu belirleyecek.

Kaynak: Turkiyegazetesi.com.tr

Düzenleyen:  - Ekonomi
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...