Memur zammı için oran ve tarih verdi: Bakan Işıkhan helallik istedi, kısmî uzlaşı için teşekkür etti

Düzenleyen: / Kaynak: Anadolu Ajansı, Türkiye Gazetesi
- Güncelleme:

Ekonomi Haberleri  / Anadolu Ajansı, Türkiye Gazetesi

Milyonlarca memur ve memur emeklisinin merakla beklediği 7. Dönem Kamu Toplu Sözleşmesi görüşmelerinde Kamu işvereni ile sendikalar arasında uzlaşma sağlanamadı. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Işıkhan, süreç için değerlendirmede bulundu. Zam oranı ve tarih veren Bakan Işıkhan, kısmi uzlaşma için teşekkür etti.

Memur ve memur emekliler için 1 Ağustos'ta başlayan 2024-2025 yıllarındaki mali ve sosyal haklarının belirleneceği 7. Dönem Kamu Toplu Sözleşmesi görüşmelerinde Kamu işvereni ile sendikalar arasında uzlaşma sağlanamadı. Memurun alacağı zam hakem heyeti tarafından belirlenecek. Süreç için değerlendirmede bulunan Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, kısmi uzlaşma için teşekkür ederek memur zammı için oran ve tarih verdi.

BAKAN IŞIKHAN ZAM İÇİN ORAN VERDİ

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığında dün saat 20.30'da başlayıp, bugün saat 03.40'da sona eren 7. Dönem Kamu Toplu Sözleşme Hizmet Kolları İmza Töreni'nde konuşan Bakan Işıkhan, "Ocak 2024'te yüzde 40-45'e yakın bir zam artışı olacak tüm kamu görevlilerimize. Bence bu çok önemli bir rakam" dedi.

GENEL UZLAŞMA OLSAYDI ÇOK DAHA İYİ OLACAKTI

Kamu toplu sözleşme sürecine ilişkin değerlendirme yapan Bakan Işıkhan, "Türkiye Yüzyılı'na yakışan bir başlangıç yapmış olduk. Tabii gönlümüzden geçen, mali haklar konusunda da genel bir uzlaşma olsaydı çok daha iyi olurdu." dedi.

HAKLARINIZI HELAL EDİN

Memur-Sen Genel Başkanı Ali Yalçın ile sendika başkanları ve temsilcilerine, süreci titizlikle, anlayış ve nezaket çerçevesinde yürüttükleri için teşekkür eden Bakan Işıkhan, "Haklarınızı helal edin çünkü aslında bu süreç iyi geçti, çok fazla tartışma yaşamadan sosyal diyaloğu da geliştirerek, birbirimizi daha iyi tanıyarak, iletişim kalıplarımızı ve sınırlarımızı bilerek çok iyi bir süreç geçirdiğimizi düşünüyorum. Allah utandırmasın." diye konuştu.

Memur zammı için oran ve tarih verdi: Bakan Işıkhan helallik istedi, kısmî uzlaşı için teşekkür etti

MEMUR ZAM ORANINI HAKEM KURULU BELİRLEYECEK

Toplantı sonrasında basın mensuplarına açıklamalarda bulunan Memur-Sen Genel Başkanı Ali Yalçın, şu açıklamayı yapmıştı: 

"Oransal kısımda mutabakat sağlayamadık. Oransal kısım hakeme gidecek ve tahkim süreci başlayacak ama genel toplu sözleşmeye ilişkin oransal zammın dışındaki kısımlarda önemli başlıklarda kazanımlar olduğu gibi 11 hizmet kolunda mutabakatla toplu sözleşme sonuçlandı."

Toplu sözleşme için Kamu Görevlileri Hakem Kurulu süreci başladı. Yüksek yargı mensubu, bürokrat, sendikacı ve akademisyenlerden oluşan 11 kişilik Kurul, toplu sözleşmeye dair nihai kararını 31 Ağustos'a kadar verecek.

Memur zammı için oran ve tarih verdi: Bakan Işıkhan helallik istedi, kısmî uzlaşı için teşekkür etti

KAMU İŞVRENİNİN ZAM TEKLİFİ

2024 için yüzde 70, 2025 için ise yüzde 40 zam teklif eden Memur-Sen'in teklifine karşılık hükümet 2024'ün ilk altı ayı için yüzde 15, ikinci altı ay yüzde 10 olmak üzere toplamda yüzde 25 zam teklif etti. 2025 yılı için ise ilk 6 ay için yüzde 6, ikinci 6 ay için yüzde 5 zam teklif edildi. Memur-Sen Başkanı Ali Yalçın, her iki zam teklifinin de Merkez Bankası'nın enflasyon tahminlerinin altında kaldığı gerekçesiyle kabul etmedi.

HÜKÜMETİN TEKLİFİNE GÖRE EN DÜŞÜK MEMUR MAAŞI

Hükümetin verdiği yüzde 15’lik teklife göre, aile yardımı dahil en düşük memur maaşı 22.017 TL’den 31.506 TL’ye yükselecek. Toplu sözleşme zam oranı yüzde 20 olursa en düşük memur maaşı 32.878 TL’ye çıkacak.

Aile yardımı almayan bekâr en düşük memur maaşı halen 20.377 TL seviyesinde bulunuyor. Yüzde 15’lik teklife göre bekâr memurun en düşük maaşı 29.159 TL olacak. Toplu sözleşme zammı yüzde 20 olarak belirlenirse bu tutar 30.429 TL’ye ulaşacak.

 

Düzenleyen:  - Ekonomi
Kaynak: Anadolu Ajansı, Türkiye Gazetesi
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...