Memur ve emekli merak ediyor! TÜİK enflasyonuna referans veri açıklandı: Haziran enflasyonu belli oldu

Düzenleyen:
- Güncelleme:
Memur ve emekli merak ediyor! TÜİK enflasyonuna referans veri açıklandı: Haziran enflasyonu belli oldu

Ekonomi Haberleri

Memur maaşlarına ve emekliler aylıklarına Temmuz ayında yapılacak zam oranını merak ediyor. TÜİK tarafından 5 Temmuz'da açıklanacak kritik veri öncesinde referans niteliğindeki İTO Haziran ayı enflasyon rakamlarını açıkladı.

Asgari ücrete yapılacak zam oranının belli olmasının ardından gözler memur ve emekli maaşında yapılacak düzenlemeye çevrildi. Memur ve emekli maaşları, 5 Temmuz'da Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından açıklanacak Haziran ayı enflasyon rakamıyla netlik kazanacak. TÜİK verilerine referans olacak kritik veri, 700 bin üye ile Türkiye'nin en büyük kuruluşu olan İstanbul Ticaret Odası (İTO), tarafından açıklandı. İstanbul’da enfasyon haziran ayında da yükseldi.

İSTANBUL'UN ENFLASYONU YÜKSELİŞTE

İstanbul Ticaret Odası'nın (İTO) verilerine göre, Haziran ayında İstanbul'da enflasyon yüzde 3'ten fazla artış gösterdi. Yıllık enflasyon ise 56.05 oldu. stanbul Ücretliler Geçinme İndeksi, haziranda bir önceki aya göre yüzde 3,46, toptan fiyat hareketlerini yansıtan Toptan Eşya Fiyatları İndeksi ise yüzde 4,32 artış kaydetti. Söz konusu veriler yıllık bazda incelendiğinde, değişim oranı perakendede yüzde 55,19, toptan fiyatlarda ise yüzde 64,27 olarak gerçekleşti.

TÜİK VERİLERİNE REFERANS

TÜİK verileri öncesinde açıklanan İTO verileri, Türkiye'nin enflasyonuna referans olarak kabul ediliyor. TÜİK tarafından 3 Temmuz'da açıklanması gereken Haziran ayı enflasyon verileri Kurban Bayramı nedeniyle iki gün gecikmeli açıklanacak. 5 Temmuz Çarşamba günü saat 10.00’da açıklanacak Haziran ayı enflasyonuyla SGK, Bağ-Kur emeklisi ile memur ve memur emeklisi için refah payı hariç 6 aylık enflasyon oranı ve enflasyon farkı belli olacak.

11 EKONOMİST BEKLENTİSİNİ AÇIKLADI

Reuters haber ajansının 11 ekonomistle gerçekleştirdiği beklenti anketine göre, haziran ayında aylık enflasyonun yüzde 4,8 olacağı tahmin edildi.
Ankete göre haziran ayında enflasyon aylık bazda yüzde 4,8’lik artış gösterecek. Bu enflasyon verisi ise ocak ayında gerçekleşen yüzde 6,65’lik aylık enflasyonun ardından 2023’teki en yüksek aylık değere işaret edecek.

BU VİDEO DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Düzenleyen:  - Ekonomi
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...