Memur ve emekli maaşında kayıp büyüdü: Memur-Sen'den enflasyon açıklaması geldi

Düzenleyen: / Kaynak: Türkiye Gazetesi
- Güncelleme:
Memur ve emekli maaşında kayıp büyüdü: Memur-Sen'den enflasyon açıklaması geldi

Ekonomi Haberleri  / Türkiye Gazetesi

Eylül ayı enflasyon rakamlarının açıklanmasıyla memur ve emekli için 3 aylık enflasyon farkı da belli oldu. Memur ve emeklinin maaşı Temmuz ayına oranla yüzde 25'ten fazla erirken, Memur-Sen Başkanı Ali Yalçın'dan açıklama geldi.

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) Eylül ayı enflasyon rakamlarını açıkladı. Verilere göre enflasyon yıllık yüzde 61,53, aylık yüzde 4,75 yükseldi. Enflasyon rakamlarının açıklanmasıyla memur ve emekli için 3 aylık enflasyon farkı belli oldu. Temmuz ayına oranla yüzde 25'ten fazla eriyen maaşlara ilişkin Memur-Sen Başkanı Ali Yalçın'dan açıklama geldi.

ENFLASYON GÜNDEMDEN ÇIKMALI

Temmuz ayından bu yana yaşanan düşüşe dikkat çeken Ali Yalçın, dolar kuru ve akaryakıt fiyatlarında yaşanan artışa dikkat çekerek maaşların kısa sürede eridiğini söyledi. Yalçın, "Enflasyon düşmeli, ülke gündeminden çıkmalıdır" dedi.

Sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada Yalçın şu ifadeleri kullandı;

"Enflasyonu tetikleyen unsurların başında kur artışı yer alıyor. Kur artışı akaryakıt fiyatlarını, akaryakıt fiyatları emtia ürünlerini ve diğer zorunlu harcamaları etkiliyor. Bu etkileşim ise iyileştirmelerin/gelir artışlarının kısa sürede etkisini yitirmesine neden oluyor. Enflasyonun etkisinin 2024 yılında da devam edeceği hem siyasiler hem de kamu yöneticileri tarafından ifade edildi.

Memur-Sen olarak, beklenti ve tahminlerle uyumlu 2024 ve 2025 yıllarına ilişkin verilerimizi tablo ve grafiklerle şerhimizde açıkça belirtmiştik.

Enflasyonun, en çok sabit gelirlileri ve emeği tahrip ettiği unutulmamalıdır. Temennimiz, enflasyon gündeminin hayatımızdan çıkması, ekonomik kayıpların son bulması, fiyat istikrarının sağlanmasıdır."

HER AY KAMU ÇALIŞANLARININ ALEYHİNE İŞLİYOR

Türkiye Kamu-Sen Genel Başkanı Önder Kahveci ise yaptığı yazılı açıklamada, açıklanan enflasyon rakamlarına bakıldığında geride kalan her ayın kamu çalışanlarının aleyhine işlediğini belirtti.Kahveci, kalan 3 aylık dönemde memur maaşlarındaki erimenin yüzde 30-35 olmasının beklendiğine işaret ederek, zorunlu harcama kalemlerindeki artışlar, kur artışları, akaryakıt ve diğer başlıklarla birlikte kamu görevlilerinin alım gücünün daha da düşeceğini belirtti.

Enflasyonun seyrinin 2024'te de bu şekilde devam etmesi durumunda 7. Dönem Kamu Toplu Sözleşme görüşmelerinde ortaya konulan yüzde 15+10'luk maaş artış oranının son derece yetersiz kaldığını aktaran Kahveci, şunları kaydetti:

"Piyasa gerçekleriyle örtüşmeyen bu oranların yeniden revize edilerek memur ve emeklinin alım gücünün yükseltilmesi en öncelikli talebimizdir. Enflasyon farkı kadar zammın, sıfır zam olduğunu bir kez daha ifade ediyor, uzun zamandan beri dile getirdiğimiz refah payı uygulamasının yeniden hızlı bir şekilde hayata geçirilmesini talep ediyoruz. Memurlarımızın ekonomik sorunlarının çözümü, enflasyonun üzerinde bir maaş zammı, geçmiş dönem zararlarının telafisi ve alım güçlerini artıracak olan refah payı uygulamasından geçmektedir. Yıllardır dile getirdiğimiz üzere refah payı Türkiye Kamu-Sen'in olmazsa olmazıdır, kırmızı çizgisidir."

BU VİDEO DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Düzenleyen:  - Ekonomi
Kaynak: Türkiye Gazetesi
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...