Memur ve emekli maaş zammında müzakereler başladı: Gözler kamu işvereninin zam teklifinde

Düzenleyen:
- Güncelleme:
Memur ve emekli maaş zammında müzakereler başladı: Gözler kamu işvereninin zam teklifinde

Ekonomi Haberleri

Milyonlarca memur ve emeklinin gelecek 2 yılda alacağı zam oranları için toplu sözleşme görüşmelerinde müzakereler başladı. Memur-Sen ile kamu işvereni yeniden masaya oturdu. Gözler hükümetin yapacağı zam tekline çevrildi.

Memur ve memur emeklisi 2024 ve 2025 yıllarında alacağı zam oranlarını belirleyecek 7. Dönem Toplu sözleşmesi görüşmeleri tüm hızıyla sürüyor. Dün bir araya gelen yetkili konfederasyon Memur-Sen ile kamu işvereni arasında ön müzakere süreci tamamlandı. Bugün ise yeniden bir araya gelen taraflar müzakere sürecine başladı. 

GÖZLER KAMU İŞVERENİNİN ZAM TEKLİFİNDE

Anadolu Ajansı'nın aktardığı habere göre 7. Dönem Kamu Toplu Sözleşmesi görüşmelerinde, hükümet ile Memur-Sen arasında müzakere sürecine geçildi. Belirlenen çalışma takvimi doğrultusunda 11 hizmet koluna ilişkin komisyon raporları, hükümet ile yetkili sendikalar arasında 12 Ağustos'a kadar müzakere edilecek.

Müzakerelerin sona ermesinin ardından hükümetin, kamu görevlilerinin geneline ilişkin ilk zam teklifini 14 Ağustos'ta Memur-Sen'e sunması bekleniyor.

Genele ilişkin tekliflerin müzakeresine 15 Ağustos'ta geçilecek toplu sözleşme görüşmelerinde, hükümetin ikinci teklifi ise 17 Ağustos'ta sunması bekleniyor.

MEMUR-SEN YÜZDE 110 ARTIŞ İSTİYOR

Toplu sözleşme görüşmelerinde masada yer alacak olan yetkili sendika, Memur-Sen, 2024 yılında yüzde 70, 2025 yılı için yüzde 40 olmak üzere toplam yüzde 110 zam ve 6 ay yerine her 3 ayda bir artış talep ediyor. Memur-Sen aynı zamanda kira desteği, bayram ikramiyesinin verilmesi, eş yardımının 2 bin lira olması, görevde yükselme ve emekliye seyyanen zam istiyor. Memur-Sen Genel Başkanı Ali Yalçın Merkez Bankasının enflasyon tahminine ve TÜİK'in açıklayacağı Temmuz ayı rakamlarına dikkat çekerek yüzde 110 zam taleplerinin abartılı olmadığını söylüyor.

MAAŞ ZAMMI İÇİN İLK İPUCU

Memur ve memur emeklisi, her iki yılda bir hükümeti ile yetkili konfederasyon arasında imzalanan toplu sözleşme ile belirlenen zam oranının yanı sıra 6 aylık enflasyon farkı da alıyor. Temmuz ayında memur maaşlarına yüzde 17,55, 6 aylık enflasyon farkı ve toplu sözleşme zammına ilaveten 8.077 TL seyyanen artış yapıldı. Memur emeklileri ise yüzde 17.55'lik enflasyon farkının yanı sıra 7.45 puan refah zammıyla yüzde 25 zam aldı. 

Memur ve memur emeklisi TÜİK’in temmuz enflasyon verilerini açıklamasıyla son 6 aylık enflasyon hesabını da şimdiden yapmaya başladı. Enflasyon farkı için ilk rakam da ortaya çıktı. Yüzde 9.49 çıkan bu orana göre ilk aydan yüzde 3.29 enflasyon farkı oluştu. Kesin fark için 5 aylık enflasyon verisinin daha belli olması gerekecek. 

Kaynak: Anadolu Ajansı
Haber: Türkiye Gazetesi

BU VİDEO DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

 

Düzenleyen:  - Ekonomi
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...