Memur ve emekli maaş zammı için son anket: 11 ekonomist 5 Temmuz beklentisini açıkladı

Düzenleyen:
- Güncelleme:
Memur ve emekli maaş zammı için son anket: 11 ekonomist 5 Temmuz beklentisini açıkladı

Ekonomi Haberleri

Memur maaşlarına ve emekliler aylıklarına Temmuz ayında zam geliyor. Yapılacak artış 5 Temmuz'da açıklanacak Haziran ayı enflasyonuyla şekillenecek. Kritik tarih öncesinde Reuters anketine katılan 11 ekonomist enflasyon beklentisini açıkladı.

Asgari ücrete yapılacak zam oranının belli olmasının ardından gözler memur ve emekli maaşında yapılacak düzenlemeye çevrildi. Memur ve emekli maaşları, 5 Temmuz'da Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından açıklanacak Haziran ayı enflasyon rakamıyla netlik kazanacak. Kritik tarih öncesinde Reuters enflasyon beklentilerine ilişkin son anket sonucunu yayımladı.

CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN MEMUR VE EMEKLİYE MÜJDEYİ VERDİ

En düşük memur maaşının 22 bin TL olacağını söyleyen Cumhurbaşkanı Erdoğan, dün zam için yapılacak düzenlemenin Kurban Bayramı'nın ardından Meclis'e geleceğini duyurdu. Erdoğan, "Memur maaşlarıyla ilgili düzenlemeyi bayram sonrası hızlıca Meclis'imizin takdirine sunacağız. Böylece seçimlerde milletimize verdiğimiz bir sözü daha gerçekleştirmiş olmanın bahtiyarlığını yaşamış olacağız." dedi.

KRİTİK TARİH 5 TEMMUZ

TÜİK tarafından 3 Temmuz'da açıklanması gereken Haziran ayı enflasyon verileri Kurban Bayramı nedeniyle iki gün gecikmeli açıklanacak. 5 Temmuz Çarşamba günü saat 10.00’da açıklanacak Haziran ayı enflasyonuyla SGK, Bağ-Kur emeklisi ile memur ve memur emeklisi için refah payı hariç 6 aylık enflasyon oranı ve enflasyon farkı belli olacak.

11 EKONOMİST BEKLENTİSİNİ AÇIKLADI

Reuters haber ajansının 11 ekonomistle gerçekleştirdiği beklenti anketine göre, haziran ayında aylık enflasyonun yüzde 4,8 olacağı tahmin edildi.
Ankete göre haziran ayında enflasyon aylık bazda yüzde 4,8’lik artış gösterecek. Bu enflasyon verisi ise ocak ayında gerçekleşen yüzde 6,65’lik aylık enflasyonun ardından 2023’teki en yüksek aylık değere işaret edecek.

Ankette, 11 ekonomistin tahminleri yüzde 2,50 ile yüzde 5,50 arasında değişim gösterirken, geçen yılın haziran ayında aylık enflasyon yüzde 4,95 seviyesinde gerçekleşmişti.

Hazirandaki yüksek aylık enflasyonun en önemli nedeni olarak ise döviz kurlarında yaşanan hızlı artış gösterildi.

Ekonomistlerin tahminlerine göre yıllık tüketici enflasyonunun haziranda yüzde 39,59’dan yüzde 39,47’ye gerilemesi beklenirken; yıllık enflasyona ilişkin beklentiler, yüzde 36,30 ile yüzde 40,30 arasında değişim gösterdi.

MERKEZ BANKASI'NIN ENFLASYON BEKLENTİSİ

Merkez Bankası, Haziran ayı Piyasa Katılımcıları Anketi'ni yayımladı. Geçen ay yüzde 2,49 olan haziran ayı TÜFE artışı beklentisi, bu anket döneminde yüzde 2,81'e çıktı. Cari yıl sonu TÜFE'deki artış beklentisi de yüzde 38,55 oldu.

TÜFE'de artış beklentileri 12 ay sonrası için yüzde 29,84'ten 30,65'e yükselirken, 24 ay sonrası için yüzde 17,74'ten 18,12'ye çıktı.

MEMUR İÇİN MASADAKİ İKİ SEÇENEK

En düşük memur maaşının 22 bin liraya çıkarılması olup bunun için iki seçenek bulunuyor. Birinci seçenek; aile yardımıyla birlikte en düşük memur maaşı 11 bin 848 lira olup bunun yüzde 85 artırılarak 22 bin liraya çıkarılması. İkinci seçenek 5 bin lira gibi seyyanen artış, kalan kısmın oransal olarak artırılarak 22 bin liraya tamamlanması olacak.

EMEKLİYE KADEMELİ ZAM FORMÜLÜ

En düşük emekli aylığı 7500 lira olurken Temmuz zammı kök maaş üzerinden yapılacak. Aylık skalasına göre bir oransal artış söz konusu olacak.

7500-10 bin lira arasında alanlar için yüzde 45, 10 bin-15 bin lira arasında alanlara yüzde 40, 15 bin-20 bin lira arasında alanlara yüzde 35, 20 bin lira üzerinde alanlara yüzde 30'luk bir artış seçenekler arasında bulunuyor.

Emeklilere zamda da yüzde 30-35 artış ön plana çıkıyor. Yapılacak zamdan EYT'liler için bir ayırım söz konusu olmayacak.

Düzenleyen:  - Ekonomi
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...