Memur ve emekli için 5 aylık zam oranı kesinleşti: Kasım enflasyonu maaşları yukarı taşıdı

Düzenleyen: / Kaynak: Türkiye Gazetesi
- Güncelleme:
Memur ve emekli için 5 aylık zam oranı kesinleşti: Kasım enflasyonu maaşları yukarı taşıdı

Ekonomi Haberleri  / Türkiye Gazetesi

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından açıklanan enflasyon rakamlarının ardından memur ve emekli maaşına yapılacak zam için 5 aylık enflasyon farkı belli oldu. İşte memur ve emeklinin cebine girecek 5 aylık rakam...

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), memur, emekli ve asgari ücretli milyonlarca kişinin merakla beklediği enflasyon rakamlarını açıkladı. Yıllık enflasyon yüzde 61,36'dan yüzde 61,98 seviyesine yükseldi. Ekonomistler, enflasyonun Kasım ayında yükselen gıda ve hizmet fiyatları ile doğalgaz kullanımının artmasıyla aylık yüzde 3,8 artması, yıllık TÜFE'nin ise sınırlı artış kaydederek yüzde 62,8 olması bekleniyordu.

Kritik veri sonrasında emekli ve memurun cebine girecek 5 aylık zam oranı belli oldu. Ekim'de yıllık enflasyon yüzde 61,36 seviyesine gerilemişti. Kasım ayı verileri enlasyonun yeniden hızlandığına işaret etti.

MEMUR VE EMEKLİ İÇİN 5 AYLIK ENFLASYON FARKI NETLEŞTİ

Türkiye İstatistik Kurumu'nun (TÜİK) Kasım ayında açıkladığı enflasyon rakamlarına göre verilere göre maaşlara yapılacak zam için 5 aylık enflasyon farkı belli oldu. Temmuz ayı için yüzde 9,49, Ağustos ayı için yüzde 9,09, Eylül ayında yüzde 4,75, Ekim ayında yüzde 3,43, Kasım ayında ise 3,28 oldu.

Kasım ayı enflasyon rakamları sonrası refah payı hariç 5 aylık emekli ve memur zam oranı yüzde 33,64 oldu. Verilere göre 5 aylık SSK ve Bağ-Kur emekli zammı yüzde 33,64, enflasyon farkı dahil 5 aylık memur zammı ise yüzde 44,89 oldu.

MAAŞLARA NE KADAR ZAM YAPILACAK?

Merkez Bankası tarafından yıl sonu en düşük enflasyon oranı beklentisi yüzde 65, en yüksek enflasyon oranını ise yüzde 68 olarak açıklandı. Bu oranla Orta Vadeli Programda yer alan oranı yakalanmış oldu. Yüzde 65’lik oranın gerçekleşmesi ön görüldüğünde, SSK ve BAĞ-KUR emekli aylıklarına yüzde 37,76 oranında, Memur ve emekli memur maaşları ise yüzde 49,45 oranında artış olacak.

Merkez Bankası’nın en yüksek tahmini olan yüzde 68 oranındaki enflasyonun gerçekleşmesi halinde ise SSK ve BAĞ-KUR emekli aylıklarına yüzde 40,28, memur ve emekli memur maaşlarına yüzde 50'yi aşan zam yapılacak.

En düşük memur maaşı evli ve 2 çocuklu bir çalışan için 22 bin 17 liradan 33 bin 351 liraya en düşük memur emeklisi maaşı da 9 bin 876 liradan 14 bin 960 liraya yükselecek. 

Emekli aylıklarında yeni bir düzenleme yapılarak 6 aylık enflasyon oranının üzerinde bir artış yapılması ön görülüyor. En düşük emekli aylıklarının bu doğrultuda 10 bin lirayı geçmesi bekleniyor.

Asgari ücrete ise 15 bin TL ila 17.100 TL arasında zam yapılması bekleniyor.

Düzenleyen:  - Ekonomi
Kaynak: Türkiye Gazetesi
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...