Memur maaşına yapılacak zamda 4 ipucu: Son söz hakem heyetinde, uzman isim rakam verdi

Düzenleyen: / Kaynak: İhlas Haber Ajansı
- Güncelleme:

Ekonomi Haberleri  / İhlas Haber Ajansı

Milyonlarca memur ve memur emeklisinin merakla beklediği zam oranı için son sözü Hakem Kurulu bugün ikinci kez toplandı. Milyonların merak ettiği sürecin sonlanmasına günler kalırken Hakem Heyeti'nin daha önce verdiği 4 karar, zamma ilişkin ipucu veriyor. SGK Başuzmanı İsa Karakaş, rakam verdi. İşte ayrıntılar...

Memur ve memur emeklileri için 1 Ağustos'ta başlayan 2024-2025 yıllarındaki mali ve sosyal haklarının belirleneceği 7. Dönem Kamu Toplu Sözleşmesi görüşmelerinde kamu işvereni ile sendikalar arasında zam oranında uzlaşma sağlanamadı. Sosyal haklar konusunda 11 iş kolunda yetkili sendikalarla ile Kamu işveren Heyeti arasında imzalar atılırken, memurun alacağı zam oranının belirlenmesi için Kamu Görevlileri Hakem Kurulu süreci dün başladı.

Peki hakem kurulunun memur maaşlarına ilişkin kararı ne olacak? Milyonların merak ettiği zamlı oranına ilişkin kurulun geçmişte verdiği 4 karar dikkat çekiyor. SGK Başuzmanı İsa Karakaş, süreç hakkında dikkat çeken yorumda bulundu.

HAKEM KURULU BUGÜN İKİNCİ KEZ TOPLANDI

Kamu Görevlileri Hakem Kurulu, memur ve memur emeklileriyle ilgili zam oranın görüşmek için bugün ikinci kez toplandı. Toplantıya kamu işveren heyeti ve sendika temsilcileri de katıldı. Toplantıda, Kamu İşveren Heyeti ile sendikaların görüşleri dinleniyor. Hakem Kurulunun ilk toplantısı dün yapılmıştı.

KAMU İŞVRENİNİN ZAM TEKLİFİ

2024 için yüzde 70, 2025 için ise yüzde 40 zam teklif eden Memur-Sen'in teklifine karşılık hükümet 2024'ün ilk altı ayı için yüzde 15, ikinci altı ay yüzde 10 olmak üzere toplamda yüzde 25 zam teklif etti. 2025 yılı için ise ilk 6 ay için yüzde 6, ikinci 6 ay için yüzde 5 zam teklif edildi. Bakan Işıkhan, "Ocak 2024'te yüzde 40-45'e yakın bir zam artışı olacak tüm kamu görevlilerimize. Bence bu çok önemli bir rakam" diyerek toplam zammı açıkladı.

MEMUR ZAM ORANINDA 4 İPUCU

Memur-Sen Başkanı Ali Yalçın, hükümtin zam teklifinin Merkez Bankası'nın enflasyon tahminlerinin altında kaldığı gerekçesiyle kabul etmedi. Böylelikle 26-31 Ağustos arasında gerçekleşecek Kamu Görevlileri Hakem Kurulu süreci başladı. Memur zammında daha önce 4 kez Hakem Kurulu devreye girmişti. Kurul, hükümetin son teklifiyle paralel kararlara imza atmıştı. 2013, 2020 ve 2021'de hükümetin son teklifiyle Hakem Heyeti'nin kararı aynı olmuştu.

Memur maaşına yapılacak zamda 4 ipucu: Son söz hakem heyetinde, uzman isim rakam verdi

SGK BAŞUZMANI KARAKAŞ RAKAM VERDİ

İhlas Haber Ajansı’nda yer alan habere göre, Sosyal Güvenlik Başuzmanı İsa Karakaş, Kamu Toplu Sözleşmede Hakem Kurulu sürecine ilişkin yaptığı değerlendirmede dikkat çeken mesajlar verdi. Karakaş, "Hükümetin 2024 yılı için teklifi yüzde 25 ile sınırlı kaldı. 2025 yılı için iki teklif arasındaki fark ise yüzde 45 oldu. Yani Hakem Kurulu bu aradaki yüzde 45’lik fark üzerinden karar vermek zorunda” dedi.

KİRA YARDIMI VE İKRAMİYE DE MASADA

Zam oranlarının yanı sıra toplu sözleşmede Hakem Kurulu’nun kararına sunulacak daha önemli maddelerinde olduğunu dikkati çeken Karakaş, şu ifadelere yer verdi:

“Özellikle büyükşehirlerde ve tatil yörelerinde memurlarımızın kira sorunu ile karşı karşıya olduğu ve aldıkları maaşların büyük bir bölümünün kira ücretine gittiğini göz önünde bulundurularak, memur sendikaları 7 bin 650 lira tutarında kira yardımı talep etti. Aynı zamanda bütün emeklilere her Ramazan Bayramı’nda ve Kurban Bayramı’nda ikramiye verilmekte.  Sadece memurlar bayramda herhangi bir ikramiye almadıklarından dolayı şu anda yetkili sendikanın her bayramda 4 bin 850 lira tutarında bayram ikramiyesi talebi de bulunmaktadır. Dolayısıyla bütün bu kararlar Hakem Kurulu tarafından verilecektir.”

Düzenleyen:  - Ekonomi
Kaynak: İhlas Haber Ajansı
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...