TÜİK, Kasım ayı enflasyon verisini açıkladı: Yıllık enflasyon yeniden hızlandı

Düzenleyen: / Kaynak: Türkiye Gazetesi
- Güncelleme:
TÜİK, Kasım ayı enflasyon verisini açıkladı: Yıllık enflasyon yeniden hızlandı

Ekonomi Haberleri  / Türkiye Gazetesi

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) memur, emekli ve asgari ücret zammının belirlenmesinde etkili olacak Kasım ayı enflasyon rakamlarını açıkladı.

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) memur, emekli ve asgari ücret zammının belirlenmesinde etkili olacak enflasyon rakamlarını açıkladı. Veriler piyasanın beklentilerinin altında kaldı.

KASIM AYINDA ENFLASYON YENİDEN HIZLANDI

Enflasyon kasımda aylık bazda yüzde 3,28 artarken yıllık yüzde 61,98 oldu. Enflasyon, Aralık ayına göre yüzde 60,09, bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 61,98 ve on iki aylık ortalamalara göre yüzde 53,40 olarak gerçekleşti. Ekim'de yıllık enflasyon yüzde 61,36 seviyesine gerilemişti. Kasım ayı verileri enlasyonun yeniden hızlandığına işaret etti. 

TÜİK, Kasım ayı enflasyon verisini açıkladı: Yıllık enflasyon yeniden hızlandı

EN AZ ARTIŞ KONUTTA

Bir önceki yılın aynı ayına göre en az artış gösteren ana grup yüzde 37,54 ile konut oldu. Buna karşılık, bir önceki yılın aynı ayına göre artışın en yüksek olduğu ana grup ise yüzde 92,86 ile lokanta ve oteller oldu.

Ana harcama grupları itibarıyla 2023 yılı Kasım ayında bir önceki aya göre en az artış gösteren ana grup yüzde -0,31 ile giyim ve ayakkabı oldu. Buna karşılık, 2023 yılı Kasım ayında bir önceki aya göre artışın en yüksek olduğu ana grup ise yüzde 11,17 ile konut oldu.

TÜİK, Kasım ayı enflasyon verisini açıkladı: Yıllık enflasyon yeniden hızlandı

ÖZEL KAPSAMLI GÖSTERGELER BELLİ OLDU

İşlenmemiş gıda ürünleri, enerji, alkollü içkiler ve tütün ile altın hariç TÜFE'deki değişim, 2023 yılı Kasım ayında bir önceki aya göre %2,53, bir önceki yılın Aralık ayına göre %64,09, bir önceki yılın aynı ayına göre %67,27 ve on iki aylık ortalamalara göre %57,56 olarak gerçekleşti.

EKONOMİSTLERİN BEKLENTİLERİ NEYDİ?

AA Finans’ın anketine katılan ekonomistler kasımda TÜFE’nin aylık yüzde 3,68 artacağını tahmin etmişti. Ankete katılan ekonomistler kasım ayı enflasyon beklentilerinin ortalamasına göre, bir önceki ay yüzde 61,36 olan yıllık enflasyonun yüzde 62,61'e çıkacağı hesaplanmıştı. TÜİK tarafından açıklanan TÜFE verisi ekonomistlerin beklentilerinin altında kaldı.

MEMUR VE EMEKLİ İÇİN 5 AYLIK ENFLASYON FARKI NETLEŞTİ

Türkiye İstatistik Kurumu'nun (TÜİK) Kasım ayında açıkladığı enflasyon rakamlarına göre verilere göre maaşlara yapılacak zam için 5 aylık enflasyon farkı belli oldu. Temmuz ayı için yüzde 9,49, Ağustos ayı için yüzde 9,09, Eylül ayında yüzde 4,75, Ekim ayında yüzde 3,43, Kasım ayında ise 3,28 oldu.

Kasım ayı enflasyon rakamları sonrası refah payı hariç 5 aylık emekli ve memur zam oranı yüzde 33,64 oldu. Verilere göre 5 aylık SSK ve Bağ-Kur emekli zammı yüzde 33,64, enflasyon farkı dahil 5 aylık memur zammı ise yüzde 44,89 oldu.

Düzenleyen:  - Ekonomi
Kaynak: Türkiye Gazetesi
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...