Memur, emekli ve asgari ücret zam oranı için yeni tablo: SGK Uzmanı Emin Yılmaz tüm maaşları kalem kalem hesapladı

Düzenleyen: / Kaynak: Türkiye Gazetesi, TGRT
- Güncelleme:

Ekonomi Haberleri  / Türkiye Gazetesi, TGRT

Memur, emekli ve asgari ücretli maaşına ne kadar zam yapılacağını merak ediyor. Gözler meclise ve TÜİK'ten gelecek enflasyon rakamlarına çevrilirken, SGK Uzmanı Emin Yılmaz'dan canlı yayında açıklama geldi. Tüm maaşları kalem kalem hesaplayan Yılmaz, emekli, asgari ücret ve memur maaşları için rakam verdi.

Memuru, emeklisi, asgari ücretlisi... Enflasyona karşı tüm kesimlerin maaşları erimeye devam ediyor. Temmuz ayında yapılan zamların ardından memur, emekli ve asgari ücretli yıl sonunda maaşlarında yapılacak düzenlemeyi iple çekiyor. SGK Uzmanı Emin Yılmaz, canlı yayında memur, emekli ve asgari ücretlinin alacağı zam oranlarını ve maaşlarını kalem kalem hesapladı. İşte güncel maaş tablosu...

İKİ AYLIK ZAM ORANI NETLEŞTİ GÖZLER 3 EKİM'DE

Memur, SSK ve Bağ-Kur emeklileri Ocak ayında enflasyon farkı oranında zam alacak. Memur ve memur emeklisi aynı zamanda toplu sözleşme kapsamında belirlenen oranda zam yapılacak. Enflasyon farkı için iki oran belli oldu. TÜİK tarafından açıklanan Ağustos ve Eylül ayı enflasyon rakamlarıyla iki aylık enflasyon farkı yüzde 19,44 olarak hesaplandı. Milyonlar 3 aylık zam oranını belirleyecek Eylül ayı enflasyon rakamının açıklanacağı 3 Ekim’i bekliyor. 

EMEKLİ MAAŞINA İYİLEŞTİRME VE İKRAMİYE İÇİN GÖZLER MECLİSTE

Temmuz ayında aldıkları yüzde 25'lik zamdan memnun olmayan emeklilerin şikayetlerinin artmasının üzerine Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, talimatı verdi. Aynı zamanda emeklilere Cumhuriyet'in 100. yılı dolayısıyla 5 bin TL'lik ikramiye verilmesi gündemde. Hem ara zam hem de 5 bin TL'lik ikramiye için gün sayan milyonlarca emekli için mesai, 1 Ekim'de açılacak Meclis ile başlıyor. Emekli maaşlarına zam için öncesinde Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek ile Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz'ın başkanlığında zam için toplantı yapacak. Emekli maaşına yapılacak düzenleme daha sonra 1 Ekim'de açılacacak Meclis'te görüşülecek.

Memur, emekli ve asgari ücret zam oranı için yeni tablo: SGK Uzmanı Emin Yılmaz tüm maaşları kalem kalem hesapladı

SGK UZMANI TÜM MAAŞLARI KALEM KALEM HESAPLADI

Emekli maaşlarında yapıalcak ara zammın yanı sıra, Ocak ayında memur, emekli, asgari ücretlinin maaşına yapılacak zam oranını hesaplayan SGK Uzmanı Emin Yılmaz dikkat çeken açıklamada bulundu. 

Emekli maaşına yapılacak ara zamma değinen uzman isim, yıl sonunu işaret etti. Yılmaz, "Özellikle emeklilerimize 7 bin 500 TL taban aylık yükseltilmesiyle bazı kesimlere emekli maaşına zam gelmemiş gibi duruyor ama oradaki kök maaşlardan kaynaklı bir sıkıntı oldu. Emeklimiz gerçekten zor durumda. Bununla ilgili serzenişte bulundular. Siyasi iktidar buna kulak verdi. İyileştirmelerin olabileceğiyle alakalı çeşitli formüller ve çalışmalar yapıldığıyla ilgili en başta Cumhurbaşkanı sonra Çalışma Bakanımız, Maliye Bakanımız ve buradaki bütün bürokratlar peyderpey bu sinyalleri verdi. Yani ara zam olayını şu an için tahmin edemiyoruz. Çünkü aralık ayı gibi olacak. Açıklama da yapıldı. Bakanlar Kurulu sonrasında emekli beklemişti ama oradan bir cevap gelmeyince biraz hayal kırıklığı oldu.” diye konuştu.

Memur, emekli ve asgari ücret zam oranı için yeni tablo: SGK Uzmanı Emin Yılmaz tüm maaşları kalem kalem hesapladı

EMEKLİ VE MEMURUN CEBİNDEKİ KESİN ZAM ORANI

Maaşların yıl sonu enflasyon hedefine göre hesaplanacağını hatırlatan Yılmaz, maaş artışlarında gelecek son 3 aylık TÜFE verisinin önemli olduğunu dikkat çekti. Yılmaz, “Orta Vadeli Program’da enflasyonun yüzde 65 olarak açıklanmıştı, sonrasında Merkez Bankası Piyasa Katılımcı Anketi’nde bu rakam yüzde 67’ye yükseldi. Şu an için emeklilerimiz, asgari ücretli keza yine memurlarımız 9,49 ve 9,09 üzerinden 19.44’lük rakam kesin cepte diyebiliriz. Olası formüle göre ne kadar alacaklar? İki dönem üzerinden değerlendiriliyor. Bunun matematiksel bir formülü var. Birinci formülde yıllık enflasyon yüzde 65 olursa ilk 6 aylık enflasyon oranımız 19.77 açıklanmıştı. Bölündüğü takdirde yüzde 37.76’yı tespit etmiş bulunuyoruz. Bu yüzde 37 SSK’lı ve Bağ-Kur emeklimizin maaşına gelecek olan zammı ifade etmiş oluyor.” diye konuştu.

MEMUR VE MEMUR EMEKLİSİNİN ZAM ORANI KAÇ?

Maaş zamlarında memur ve memur emeklisinin hesabı değiştiğini ve toplu sözleşmede belirlenen zam oranın devreye girdiğini belirten SGK Uzmanı Yılmaz, "Memur ve memur emeklisinin 2023 toplu sözleşmesinin ikinci döneminden yüzde 6.2'lik bir alacakları var. 2024’ün birinci dönemindeki Toplu Sözleşme’den yüzde 15’lik zamma imza atıldı. 37.76’yı bölüp de buradaki rakamı çarptığımız takdirde de yüzde 49.46 oranı üzerinden de hem memur hem de memur emeklisi zam olasılığını hesaplamış oluyoruz" dedi.

Memur, emekli ve asgari ücret zam oranı için yeni tablo: SGK Uzmanı Emin Yılmaz tüm maaşları kalem kalem hesapladı

EN DÜŞÜK EMEKLİ MAAŞI 10 BİN TL

Memur ile memur emeklisi maaş olarak kuruşu kuruşuna hesaplayan Yılmaz, tabloyu şu şekilde ortaya çıkardı:

“Şu anda bekar bir memur 20 bin 377 lira maaş alıyor. Yüzde 49 üzerinden zam olduğu zaman Ocakta olası zam 30 bin 455 lira olacak. Evli olan memur ise 22 bin 017 aile yardımıyla birlikte maaşları var. Yüzde 49 üzerinden değerlendirildiği zaman maaşı ocakta 32 bin 906 TL’ye çıkacak.  Memur emeklisi 9 bin 876 lira maaş alıyordu. Yine yüzde 49’luk zamla birlikte 14 bin 760 lira alacak. SSK ve Bağkur emeklisi de taban aylık dediğimiz 7 bin 500 alırken, yüzde 37, 76 üzeriden değerlendirildiğinde 10 bin 332 liraya çıkacak.”

ASGARİ ÜCRET 15 BİN TL'YE ÇIKACAK

Asgari ücretli  için aralık ayında Asgari Ücret Tespit Komisyonu’nun toplanacağını dile getiren SGK Uzmanı Emin Yılmaz, “İşçi ve işveren sendikaları bir araya gelecek ve pazarlık usulü olacak. Ama yasalarımız doğrultusunda memur, memur emeklisi, SSK, Bağ-Kur emeklisi, asgari ücret de dahil olmak üzere enflasyonun altında bir rakam verilmemesi lazım. Buradan yola çıkarak asgari ücretliye de tahminen 11 bin 402 lira olan net ücret yüzde 37.76 zamla 15 bin 707’nin altına düşeceğini tahmin etmiyorum. Buradaki 5’li oran Merkez Bankası Katılımcı Anketi’nde geçtiğimiz hafta yüzde 67.22’ye yükseldi. Göstermiş olduğumuz oransal farklara da 1,5-2 oran arttı. Yılsonunda bazı ekonomistler yüzde 70 ila yüzde 72 olma olasılığıyla ilgili konuşuluyor. Dolayısıyla bu rakamlarda bir miktar yükselmiş olabilir.” diye konuştu.

Düzenleyen:  - Ekonomi
Kaynak: Türkiye Gazetesi, TGRT
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Yünüs sezer 6 Ekim 2023 20:53

Memur8700 TL verirken emekli memura ne verildi ?

Sonraki Haber Yükleniyor...