Memur, emekli, asgari ücret zammında yeni ipucu: Ekonomistler hem fikir, yükseliş sürecek

Düzenleyen: / Kaynak: Haber Merkezi, Anadolu Ajansı, Bloomberg,
- Güncelleme:
Memur, emekli, asgari ücret zammında yeni ipucu: Ekonomistler hem fikir, yükseliş sürecek

Ekonomi Haberleri  / Haber Merkezi, Anadolu Ajansı, Bloomberg,

Memur ve emekli maaşları için kritik önem arz eden enflasyon rakamları bir kaç güne açıklanıyor. TÜİK tarafından açıklanacak veri öncesinde ekonomistler beklentilerini açıkladı.

Enflasyona karşı tüm kesimlerin maaşları erimeye devam eden memur, emekli, asgari ücretli yıl sonunda maaşlarında yapılacak zammı merakla bekliyor. Zam oranı için gözler Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından haftaya açıklanacak enflasyon rakamına çevrildi. Ekonomistler enflasyona ilişkin beklentilerini açıkladı.

MEMUR, EMEKLİ VE ASGARİ ÜCRET İÇİN YENİ İPUCU

Memur, SSK ve Bağ-Kur emeklileri 6 ayda bir enflasyon farkı oranında zam alıyor. Asgari ücret içinde enflasyon verileri kritik önem taşıyor. Temmuz ayında memur, emekli ve ücretli maaşlarında zam yapılmasının ardından gözler yıl sonuna çevrildi. Ocak ayında belli olacak 6 aylık enflasyon farkı için iki oran belli oldu. TÜİK tarafından açıklanan Ağustos ve Eylül ayı enflasyon rakamlarıyla iki aylık enflasyon farkı yüzde 19,44 olarak hesaplandı. Milyonlar, 3 aylık zam oranı için önemli ipucu olacak Eylül ayı enflasyon rakamının açıklanacağı 3 Ekim’i bekliyor. 

EKONOMİSTLER HEM FİKİR

AA Finans'ın, TÜİK tarafından 3 Ekim Salı günü açıklanacak eylül ayı enflasyon verilerine ilişkin beklenti anketi, 12 ekonomistin katılımıyla sonuçlandı. Ankete göre, ekonomistlerin eylül ayı enflasyon beklentilerinin ortalaması yüzde 5,0 oldu. Bloomberg HT'nin 16 kurumla gerçekleştirdiği ankete de göre medyan beklenti Eylül ayında tüketici fiyat endeksinin (TÜFE) bir önceki aya göre yüzde 5 artması yönünde oldu.

AA anketine katılan ekonomistlerin eylül ayı için enflasyon beklentileri, en düşük yüzde 4,05 ve en yüksek yüzde 9,0 aralığında yer aldı. Bloomberg anketine göre ise Eylül ayı enflasyonu için aylık bazda en düşük beklenti yüzde 4,3 en yüksek beklenti ise yüzde 6,2 olarak öngörüldü. 

AA anketine katılan ekonomistlerin eylül ayı enflasyon beklentilerinin ortalamasına (yüzde 5,00) göre bir önceki ay yüzde 56,37 olan yıllık enflasyonun yüzde 61,91'e çıkacağı hesaplanıyor. Ekonomistlerin 2023 sonu enflasyon ortak beklentisi eylülde yüzde 65,50 oldu. Bloomberg anketine ögre ise yıllık olarak bakıldığında en düşük beklenti yüzde 50, en yüksek tahmin ise yüzde 66,1 olarak tahmin edildi.

BU VİDEO DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Düzenleyen:  - Ekonomi
Kaynak: Haber Merkezi, Anadolu Ajansı, Bloomberg,
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...