Mehmet Şimşek'ten eleştiri: BES’te biriken parayı iyi yönetemiyorlar

Düzenleyen:
Mehmet Şimşek'ten eleştiri: BES’te biriken parayı iyi yönetemiyorlar

Ekonomi Haberleri

Bireysel Emeklilik Sistemi'ndeki varlık yönetim şirketlerinin performansını "son derece zayıf" bulan Ekonomiden Sorumlu Başbakan Yardımcısı Şimşek, "Birçok kurum devlet katkısını bile buharlaştırıyor" dedi

Hem tasarrufların artması hem de bireylere yaşlılık döneminde daha rahat yaşamaları için devreye alınan Bireysel Emeklilik Sistemi'ne ilgi artarken; diğer taraftan fonda biriken paraların nasıl değerlendiği de hükümet tarafından takip ediliyor. Ekonomiden Sorumlu Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek; amaçlarının BES'i büyütmek, vatandaşı tasarrufa teşvik etmek olduğunu, dolayısıyla burada kurumların iyi bir idare göstermesi gerektiğini söyledi. Ancak varlık yönetim şirketlerinin performansının son derece zayıf olduğuna işaret eden Şimşek, şunları kaydetti: "Birçok kurum devlet katkısını bile buharlaştırıyor. Genel olarak konuşuyorum, kurumların performansı çok iyi değil. Hatta son derece zayıf kuruluşlar var. Vatandaş para koyuyor, devlet yüzde 25 katkı yapıyor ama dönemin sonunda yüzde 25 getiri bile yok. Şimdi bunun sorgulanması lazım. Bu konuların takipçisi olacağız. İlk uyarımı yaptım. Sonra oturup başka ne tür tedbirler alınır, ne tür çerçeve oluşturulur, onlara bakacağız" diye konuştu. İşe başlayan herkesin otomatik olarak BES'e girdiği, kendi geleceği için ufak da olsa bir miktar parayı ayırdığı model üzerinde çalıştıklarını anlatan Şimşek, "Şimdi kaç ay kalacak, başlangıç miktarı ne kadar olacak, devletin katkısı nasıl hesaplanacak, ömür boyu maaş seçeneğini tercih edene ne kadar vereceğiz, bu konular şu anda konuşuluyor" dedi.

TRAFİK SİGORTASI
Zorunlu trafik sigortalarındaki prim artışı hakkında da açıklamada bulunan Şimşek; Türkiye'de yılda yaklaşık 1.2 milyon irili ufaklı trafik kazası olduğunu, 10 binin üzerinde vatandaşın yaralandığını, 3 bin 500 vatandaşın da hayatını kaybettiğini söyledi. Kusur indiriminin kaldırılmasının ardından sigorta şirketlerinin zarar ettiğini hatırlatan Şimşek, şöyle devam etti: "Bu konuya popülist yaklaşmayacağız. Oturacağız, sorunun kökenine ineceğiz. Sürdürülebilir bir model kurulması gerekiyor. Konuyla ilgili bir taslak çalışma yaptık, Başbakanlığa gönderdik. İnşallah ilk fırsatta görüşme imkânımız olacak. Hiç kimse şunu beklemesin, sistemi düzeltmeden primler aşağıya inmez."

Düzenleyen:  - Ekonomi
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...