Mehmet Şimşek'in ekonomide adımları neler olacak? Uzmanlar yeni dönemi değerlendirdi

Düzenleyen:
- Güncelleme:
Mehmet Şimşek'in ekonomide adımları neler olacak? Uzmanlar yeni dönemi değerlendirdi

Ekonomi Haberleri

Cumhurbaşkanı Erdoğan "Türkiye Yüzyılı"nda ekonomiyi Mehmet Şimşek'e emanet etti. Piyasalar, Mehmet Şimşek'in ekonomide atacağı adımları merakla bekliyor. Uzman isimler Mehmet Şimşek döneminde politikalara yönelik dikkat çeken değerlendirmelerde bulundu.

Cumhurbaşkanlığı seçimlerinden zaferle ayrılan Cumhurbaşkanı Erdoğan Meclis'te yemin ederek resmen göreve başladı. 13. Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türkiye Yüzyılı'nın ilk kabinesini kamuoyuna açıkladı.

Çankaya köşkünde gerçekleştirilen törende eski bakanlara teşekkür eden Erdoğan, kabinenin en çok merak edilen ismini duyurdu. Erdoğan, ekonomiyi yeniden eski Maliye Bakanı Mehmet Şimşek'e emanet etti. Hazine ve Maliye Bakanlığına getirilen Mehmet Şimşek'in atacağı adımlar merak konusu oldu. Uzmanlar Mehmet Şimşek döneminde ekonomide atılacak adımları değerlendirdi.

HETERODOKS POLİTİKALARDAN VAZ MI GEÇECEK?

Bloomberg'de yer alan habere göre, Şimşek'in önceki dönemlerinde izlediği politikalar, bir önceki dönemde uygulanan heterodoks politikalardan farklılık gösteriyor. Bu nedenle piyasalar modelin belli düzeylerde değişeceği beklentisi oluştu. OMG Capital Advisors Yönetim Kurulu Başkanı Murat Gülkan, Mehmet Şimşek’in gelmesiyle beraber “Yeni ekonomi politikası”ndan artık büyük ölçüde vazgeçileceği yönünde mesal verildiğini belirtiyor.

EKONOMİDE İYİLEŞME BEKLENİYOR

Bu durumun önemli bir gelişme olduğunu vurgulayan Gülkan, "Türkiye’nin dış borç risk priminde, borçlanma maliyetlerinde ve genel olarak piyasaya erişiminde bir iyileşme bekleyebiliriz. Yani CDS’imiz düşer, eurobond faizleri düşer ve bunlar çok çabuk olur. Banka, sigorta ve reel kesim şirketlerinin son 5 yılda dış finansmana erişimi kısıtlanmıştı. Bu alanda da bir iyileşme bekleyebiliriz. Fakat bu hemen olmayacaktır. Kredibilitenin kaybı kolay, inşası zor oluyor. Bu yeni düzenin ne kadar kalıcı olacağı netleştikçe, bu konularda da bir iyileşme görmeyi bekleyebiliriz.” değerlendirmesini yaptı.

Mehmet Şimşek'in ekonomide adımları neler olacak? Uzmanlar yeni dönemi değerlendirdi

MEMUR, EMEKLİ, ASGARİ ÜCRETLİ, EYT'LİYE VERİLEN SÖZLER NE OLACAK?

Bahçeşehir Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Seyfettin Gürsel, seçim öncesinde memura, emekliye, asgari ücretliye ve EYT'liye verilen sözlerin Mehmet Şimşek döneminde yerine getirilmesinin kritik olduğunu belirtti. Gürsel şu ifadeleri kullandı:

"Mehmet Şimşek isminin sembolik bir değeri var. Şimşek, güvendiği birisini Merkez Bankası’na getirecek ama bu yetmez. Çünkü faiz işin bir kısmı.

İstihdam ve ücretler tarafından bakıldığında; asgari ücretin ne kadar olacağı, EYT’de geri kalanların maaşlarının ödenip ödenmeyeceği, memur ve emekliye refah payı konusunda daha önce verilmiş sözler var.

Mart’ta belediye seçimleri olacak İstanbul ve Ankara’yı yeniden kaybetmek istemeyen bir iktidar söz konusu. Böyle olunca da kamu harcama politikaları önem kazanıyor.

Bütçe riskli, açık yüzde 6 çıkacak gibi görünüyor. Türkiye diğer gelişmekte olan ülkeler ile ayrıştı bu konuda. Bütüncül olarak eski hataların tekrarlanmayacağını ispat etmesi gerekiyor."

Kaynak: Bloomberg

 

 

Düzenleyen:  - Ekonomi
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...