Mehmet Şimşek sinyali verdi, ekonomi yönetiminin ajandası ortaya çıktı: Yeni ekonomi eylem planı geliyor
Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, sinyalini verdiği Orta Vadeli Program çalışmaları başlıyor. Ekonomi yönetiminin ajandası ortaya çıktı. 5 yılın yol haritası niteliğindeki yeni ekonomi eylem planı geliyor.
Türkiye'nin Yüzyılı'nın ilk kabinesinde Hazine ve Maliye Bakanlığı'na getirilen Mehmet Şimşek, dün gerçekleştirilen devir teslim töreninde ekonomide izlenecek adımlara ilişkin dikkat çeken mesajlar verdi. Şeffaf, tutarlı, öngörülebilir ve uluslararası normlara uygun rasyonel bir zemine dönme dışında bir seçenekleri olmadıklarını söyleyen Bakan Mehmet Şimşek, vakit kaybetmeden orta vadeli çalışmalara başlayacaklarını belirtti. Mehmet Şimşek'in sinyal vermesinin ardından yeni ekonomi yönetiminin atacağı adımlar belli olmaya başladı.
YENİ KABİNE'NİN ODAK NOKTASI ENFLASYON VE REFAH
Anadolu Ajansı'nın aktardığı habere göre yeni Cumhurbaşkanlığı Kabinesi ile belirlenen ekonomi yönetimi, gelecek 5 yılda "enflasyonla mücadele" ve "toplumsal refah" konularının yanı sıra sürdürülebilir büyümeden cari açığın azaltılmasına ve yatırımların artırılmasına kadar çeşitli adımlara odaklanacak.
YENİ EKONOMİ EYLEM PLANI GELİYOR
AK Parti'nin seçim öncesi açıklanan "Türkiye Yüzyılı İçin Doğru Adımlar" başlıklı beyannamesi ile 2023-2025 yıllarına ilişkin Orta Vadeli Program da gelecek döneme ilişkin izlenecek ekonomi politikasındaki öncelikleri ve ana başlıkları içeren rehber niteliğini taşıyor. Bu kapsamda, hedeflere ulaşmak için kullanılacak enstrümanlar, hayata geçirilecek projeler ve takip edilecek yol haritasının yeni ekonomi yönetimi tarafından hızla detaylı olarak şekillendirilmesi bekleniyor.
Hazine ve Maliye Bakanlığı başta olmak üzere yeni ekonomi yönetiminin ajandasında, öncelikle enflasyonla mücadele, sermaye piyasalarının ve yatırım ikliminin güçlendirilmesi ile cari açığın azaltılmasına yönelik adımların bulunacağı belirtiliyor.
İstikrarlı ve güçlü ekonomi, öngörülebilir, şeffaf ve etkili politikalar setinin kararlı bir siyasi iradeyle hayata geçirilmesi için 5 yılın yol haritası niteliğinde "Ekonomi Eylem Planı" uygulamaya alınacak.
TL CİNSİ TASARRUFLAR ARTIRILACAK
Cari açık düşürülerek döviz talebinin ithal fiyatlar üzerindeki baskısının azaltılması için tedbirler alınacak. Türk lirası cinsi tasarrufları artıracak finansal enstrümanlar geliştirilerek desteklenecek.
Fiyat istikrarına yönelik yatırım, istihdam, üretim, ihracat hedefleri doğrultusunda reel sektöre uygun maliyetlerle selektif kredi uygulamaları sürdürülecek.
"Asrın felaketi" olarak nitelendirilen Kahramanmaraş merkezli depremler ve bunun gerektirdiği yeni harcamalar da dikkate alınarak, kamu maliyesinde verimliliği ve tasarrufu artıracak kapsamlı bir programın devreye alınması planlanıyor.
VERGİ SİSTEMİNDE DEĞİŞECEK
Vergi sisteminde dijital dönüşümü destekleyecek ve çevre dostu yeşil vergilemeyi esas alan bir sistem oluşturulacak, vergi politikaları, büyüme ve sosyal adalet olmak üzere iki temel eksende yürütülecek.
Gençlerin, kadınların ve dezavantajlı grupların iş gücüne katılımını ve girişimciliği teşvik eden vergi politikaları önceliklendirilecek, selektif ve hedef odaklı vergi teşvikleri devam ettirilecek.
Mevcut vergiler, Avrupa Birliği Sınırda Karbon Düzenleme Mekanizması ve iklim değişikliği konusunda uluslararası alandaki gelişmeler de dikkate alınarak, karbon salınımı daha az olandan daha az vergi alacak şekilde gözden geçirilerek düzenlenecek.
Kaynak: Anadolu Ajansı