Mehmet Şimşek'in görüşme trafiği başlıyor, ilk randevusu belli oldu

Düzenleyen: / Kaynak: Türkiye Gazetesi
- Güncelleme:
Mehmet Şimşek'in görüşme trafiği başlıyor, ilk randevusu belli oldu

Ekonomi Haberleri  / Türkiye Gazetesi

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek'in ekonomi programı belli oldu. Enflasyondan, maaşlarda yapılacak düzenlemeye kadar birçok konuda yeni adımlar atmaya hazırlanan Şimşek'in bu hafta bankacılarla bir araya gelmesi bekleniyor.

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek'in ekonomide yeni dönemde izleyeceği yol haritası ortaya çıkmaya başladı. Orta Vadeli Program kapsamında enflasyonla mücadele, istihdam ve maaşlara yeni düzenleme getirmeye hazırlanan Mehmet Şimşek'in ilk randevusu belli oldu.

MEHMET ŞİMŞEK BANKACILARLA BİR ARAYA GELİYOR

Piyasalar yeni haftada gözünü Hazine Bakanı Şimşek'in randevu trafiğine çevrildi. Sabah'tan Hazal Ateş'in haberine göre Bakan Şimşek bu hafta Türkiye Bankalar Birliği üyesi bankaların genel müdürleriyle bir araya geliyor. Bu görüşmede Bakan Şimşek'in yeni dönemin ekonomi politikalarına ilişkin ayrıntıları paylaşması ve sektör temsilcilerinin önerilerini dinlemesi bekleniyor.

ŞİMŞEK'İN YOL HARİTASI BELLİ OLDU

Orta Vadeli Program hazırlığı yapan Mehmet Şimşek'in ekonomide izleyeceği yol haritası da belli oldu. Şimşek önderliğinde hazırlanan Orta Vadeli Program kapsamında tüm önlemler belirli bir takvime bağlanacak. Programda, gelir ve servet eşitsizliğinin azaltılmasından ekonomik özgürlüklerin genişletilmesine, iş gücü piyasası reformundan gıda başta olmak üzere fahiş fiyatları frenleyecek maliyet düşürücü uygulamalara, çalışanların gelirlerinin enflasyona karşı korunmasından vergi düzenlemelerine kadar birçok önemli uygulamanın ayrıntıları yer alacak.

Mehmet Şimşek'in görüşme trafiği başlıyor, ilk randevusu belli oldu

Ekonominin yol haritasında ön plana çıkması beklenen bazı önemli başlıklar şöyle:

TEK HANELİ ENFLASYON İÇİN TOPYEKÜN MÜCADELE

Enflasyonun tek haneye düşmesi için sıkılaştırıcı para politikası sürerken, gıda enflasyonunu frenlemek için maliyet düşürücü uygulamalar gelecek. Tarımsal üretim planlaması öncelik kazanacak.

FİNANSAL SİSTEM GÜÇLENECEK

Finansal sistem daha da güçlendirilecek. Finansal ürünlerde çeşitliliğe gidilecek. Sermaye piyasaları derinleştirilecek. Kur korumalı mevduat uygulaması kur baskısı hafifleyene kadar sürecek. Toplam borç stoku içinde döviz cinsi borçların payı azaltılacak. Borçlanmanın ortalama vadesi artırılırken, borçlanma kompozisyonunda sabit getirili ve TL cinsi enstrümanlara ağırlık verilecek. Döviz rezervleri artırılacak.

DOLAYLI VERGİ YÜKÜ HAFİFLEYECEK

Vergi oranları yeniden belirlenirken vergilerin ekonomik büyümenin yanı sıra gelir dağılımı üzerine etkisi de dikkate alınacak. Vergi türleri itibariyle dolaylı vergilerin sistemdeki ağırlığı görece azaltılacak. Vergi denetim personeli takviye edilecek.

ÜCRETLERE VERGİ AVANTAJI SAĞLANACAK

Gelir eşitsizliğine yol açan uygulamalar tespit edilecek ve yeniden düzenlenecek. Vergi, sübvansiyonlar ve miras hukuku gözden geçirilecek. Enflasyonun çalışan kesim üzerinde tahribat yapması her zaman olduğu gibi önlenecek, hatta refah payı ile telafi edici tedbirler de alınacak. Ücretlerin Gelir Vergisi Kanunu'ndaki 2. dilime girmesi önlenecek. 

İŞVERENE BÜROKRATİK KOLAYLIK

Şirket açılış, kapanış ya da birleştirmelerindeki maliyetler ve süreler düşürülecek. Hukuk sistemi iş dünyasındaki ihtilafları hızlı ve etkin şekilde çözebilecek yapıya kavuşturulacak.

İSTİHDAM KAPILARI AÇILACAK

Kadınların ve yaşlıların işgücüne katılımı artırılacak. Kreş, çocuk bakım hizmetleri yaygınlaştırılacak. Kadın istihdamını teşvik için işveren maliyetlerinde indirim yapılacak. Esnek çalışma saatleri uygulanacak. Kayıtlı istihdam özendirilirken, kayıt dışı istihdama tavizsiz yaptırım uygulanacak.

YATIRIMLARIN ÖNÜ AÇILACAK

Sürdürülebilir ekonomik büyümenin devamı için doğrudan uluslararası sermaye yatırımları artırılacak. Uluslararası sermaye yatırımları için uygun ortamın oluşturmasına yönelik politikalar izlenecek, kolaylaştırıcı yapılar tesis edilecek. Teşvik edici ilave düzenlemeler yapılacak.

KAMU HARCAMALARINDA ETKİNLİK

Kamu harcamalarında verimlilik ve etkinlik esas alınacak. Kamu mali yönetimi ve ihale sistemi reforme edilecek. Kamu harcamaları kompozisyonu uzun dönemde büyümeyi olumlu etkileyecek sektörler lehine dönüştürülecek.

Düzenleyen:  - Ekonomi
Kaynak: Türkiye Gazetesi
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...