Mega projelerde dengeler Doğu'ya kaydı

Mega projelerde dengeler Doğu'ya kaydı

Ekonomi Haberleri

Ekonomi casusluğu, kitlesel gösteriler, hararetli toplantılar, diplomasi trafiği ve hemen arkasından gelen milyar dolarlık projeler...

Ekonomi casusluğu, kitlesel gösteriler, hararetli toplantılar, diplomasi trafiği ve hemen arkasından gelen milyar dolarlık projeler... Son dönemde batılı ülkelerin iştahını kabartan dev projelerdeki ihaleleri büyük tartışmaların ardından Doğu ülkeleri kazanıyor. Türkiye'nin yaklaşık 4 milyar dolarlık füze savunma sistemi için Çin'le ön anlaşma yapmasının ardından, Brezilya en büyük petrol sahasında sondaj hakkını Çin'e verdi. Milli petrol şirketleri Petrobras'ın gizlice dinlendiğini iddia eden Brezilya, dev ihaleye Exxon ve Chevron gibi dünya devlerini almadı. Yıllık 12 milyar varil üretimi hedefleyen ihaleyi Brezilya devlet petrol şirketi ile onu destekleyen Total, Shell ve Çin şirketlerinden oluşan konsorsiyum kazandı. Brezilyalılar ise anlaşma öncesi ve sonrası, yeraltı kaynaklarının yabancılara gideceğini iddiasıyla sokaklara döküldü. Hükümet ise yaptığı açıklamada, buralardan elde edilecek gelirin büyük bir kısmının ülkeye kalacağını açıkladı. Ayrıca Rusya ve Çin, Sibirya'nın doğusundaki büyük rezervlerde ortaklaşa petrol aramak için anlaştı.
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...