Markete destek gelecek, o gıda ambalaja girecek

Düzenleyen:
Markete destek gelecek, o gıda ambalaja girecek

Ekonomi Haberleri

Zincir marketlerin “Sebze ve meyve ambalaja girerse maliyet artar” yorumunu değerlendiren Bakan Tüfenkci, “Evet ama fire azalacak, maliyet ortadan kalkacak. Ayrıca marketlere desteğe hazırız.” dedi...

Sebze ve meyve fiyatları, tarladan markete gelinceye kadar 5’e katlanıyor. Bunu önlemek için yapılan kontrollerde artışın, taşıma ve satışta yüzde 25’i bulan fireden kaynaklandığı anlaşılınca, sebze meyvenin markette soğutuculu dolaplarda, ambalajda satılması kararı alındı. Ancak buna marketler “Maliyetleri artırır ve ayrıca bazı ürünler ambalajda daha hızlı bozulur” diye muhalefet etti. Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci de bu itirazlar üzerine açıklama yaparak, “Ürünlerin kaplara girmesiyle maliyetin artacağı yorumları yapılıyor. Evet artırır ama biz bu yolla fire oranlarını azaltacağız, maliyet de ortadan kalkacak.” dedi. Tüfenkci şunları söyledi: Sebze ve meyve soğuk hava zincirinde geldiğinde, tezgahta açıkta durmak yerine kaplarda yer aldığından fireyi azaltmış olacağız. Çünkü ürünler taşınırken fire veriyor, tüketici seçerken zayiat artıyor. Şimdi kapta olduğu için raf ömrü uzayacak, maliyet ortadan kalkacak. Ülkede 2016’da 30,3 milyon ton sebze, 19 milyon ton meyve üretildi. Bu miktarla dünyanın sayılı ülkeleri arasındayız. Toplamda 49,3 milyon ton olan sebze ve meyvenin yaklaşık yüzde 20-25’inin pazarlama aşamasında zayi olduğu biliniyor. Hatta zayi oranı yüzde 40’ları buluyor. Bu oran ortadan kalkınca gıda enflasyonu da ortadan kalkacak.”
PAZARA DA PAKET
Tüfenkci, perakende satış yapan marketleri özellikle soğuk hava deposu konusunda desteklemeye hazır olduklarını, tüm marketlerde soğuk hava deposunun olması gerektiğini bildirdi. Bakan Tüfenkci, sadece marketler değil, pazar yerlerini de bu kapsamda düzenlemek istediklerini kaydetti. Türkiye’de 175 hal olduğuna, bu sayının azaltılabileceğine işaret eden Tüfenkci, hallerin belediyelerin tasarrufundan da çıkarılacağını ifade etti. Özel ve kamu birlikteliğinde hal yönetebilmenin önünün açılacağını bildiren Tüfenkci, bu düzenlemenin Gıda Komitesi’nde de ele alındığını belirtti. Düzenlemenin başlaması için 2019’a kadar süre bulunuyor.

Düzenleyen:  - Ekonomi
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...