400 milyar dolarlık hedef için güç birliği: Maden tarımın düşmanı değil

- Güncelleme:
400 milyar dolarlık hedef için güç birliği: Maden tarımın düşmanı değil

Ekonomi Haberleri

400 milyar dolar ihracat için söz veren ihracatçılar, güç birliği yaptı. Yerin 300 metre altında, krom madeninde açıklama yapan TİM Başkanı Mustafa Gültepe “Ülkemiz sanayileşiyor. Tarıma da ihtiyacımız var, tarımın vazgeçilmezi gübrenin ham maddesini üreten madene de. Rekora hep birlikte ulaşacağız” dedi...

CANAN ERASLAN'IN HABERİ - Yıllık ihracatı 6,5 milyar dolar olan maden sektörü, Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Mustafa Gültepe ile birlikte yerin 300 metre altında “Rekor için güç birliği” mesajı verdi.

TİM Maden Sektör Kurulu ve İMİB Başkanı Rüstem Çetinkaya’nın davetiyle Bursa’da CVK Madencilik’e ait krom madenine inen Gültepe “Ülke olarak sanayileşmeye devam ederken, madene, tarıma, sanayiye, hepsine ihtiyacımız var. Yerin 300 metre altından söylemek istiyorum. İnşallah hep birlikte yeni rekorlar kıracağız” dedi. Maden sektörünün yükselen ivmesinin devam ettiğini vurgulayan Gültepe “Maden sektörümüzün ihracatı 6,5 milyar dolara dayandı. 2028 için Türkiye’nin ihracat hedefi 400 milyar dolar. Türkiye’nin bu hedefe ulaşması için maden ihracatının en az 2 katına çıkması gerekiyor. Maden sektörü bunu başarabilecek kapasitede. Türkiye maden sektörünün gayrisafi millî hasıladan aldığı pay yüzde 1,3 seviyesinde. Bunu yüzde 5’e çıkarabilirsek, maden ihracatı 30 milyar doları bulur. Maden sektörünün önemi çok büyük. Önemli olan tarımla madeni bir araya getirmek. Karşılıklı konuşarak bilinçaltında oluşan fikirleri olumluya çevirebiliriz” dedi. 

TARIMIN ANA GİRDİSİ DE MADEN

En son 2007 yılında eski TİM Başkanı Oğuz Satıcı’nın bir madeni ziyaret ettiğini hatırlatan İMİB Başkanı Rüstem Çetinkaya “Mustafa Gültepe başkanımızdan rica ettim. Sağ olsun kırmadılar. Göreve geldiğinden bu yana her sektörle ilgilenen, hızlı ve pratik çözümler getiren başkanımız var. Kendilerine teşekkür ediyorum” dedi. Madenin tüm sektörler için önemli olduğunu, tüm sanayinin hatta tarımın ana girdileri arasında madenin bulunduğunu anlatan Çetinkaya “Yer altındaki tüm değerler devletin. Su da, petrol de maden de. Biz bu değerlerimizi çıkaralım istiyoruz. Maden tarımın karşısında değil. Tarımın en önemli hammaddesi gübrenin de kaynağı madende” dedi.

AVRUPA’DA TARIM-MADEN İÇ İÇE

Geçtiğimiz haftalarda İtalya’daki maden sahalarının zeytin bahçeleriyle, ibadethanelerle iç içe olduğunun görüldüğü ziyareti hatırlatan Çetinkaya “Maden tarıma zarar vermez. ‘Maden hayatımız, hayatımız maden’ sloganıyla hareket ediyoruz. Önyargıları kırmak istiyoruz. Bu krom madeninde bütün üretim yer altında yapılıyor. 600 çalışanı olan tesis Türkiye’ye büyük katkı sağlıyor” dedi. Çetinkaya “400 milyar dolarlık hedefte madenin 30 milyar dolarlık ihracatını bile yeterli görmüyoruz. Çok daha iyisini yapabiliriz. Yerin altındaki zenginliğimizi çıkaralım” dedi.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...