LED, sokaktan 500 milyon lira tasarruf ettirecek

LED, sokaktan 500 milyon lira tasarruf ettirecek

Ekonomi Haberleri

Sokakta LED aydınlatmaya geçilmesiyle yıllık yarım milyar liralık tasarruf öngörülüyor

Osman Çobanoğlu ANKARA - Enerji tasarrufunu ileri düzeye çıkarmak için sokak aydınlatmalarında LED aydınlatmaya geçmeyi hedefleyen Türkiye'de eski sokak aydınlatmalarına yapılan masraf ciddi derecede düşürülecek. LED aydınlatmaya geçilmesiyle yıllık en az yarım milyar lira tasarruf öngörülüyor. Genel aydınlatma için bu yıl Enerji İşleri Genel Müdürlüğüne 1 milyar 271 milyon 661 bin lira ödenek ayrılmıştı. Ödeneğin yaklaşık yüzde 50'si yani 631 milyon 790 bin lirasının ise harcandığı belirtiliyor. Genel aydınlatmaya bir yılda harcanan bu miktar bugüne kadar kentsel dönüşüme harcanan miktara yaklaşıyor. LED kullanımında daha az enerji harcanarak 500 milyon liralık tasarruf sağlanması bekleniyor
Klasik aydınlatma kaynaklarında enerjinin çoğu ısıya dönüştürülürken LED sisteminde bu durum çok daha düşük oranda gerçekleşiyor. Buna paralel olarak LED'lerin kullanımıyla daha az enerji tüketimi ve aynı aydınlatma sağlanıyor. Ayrıca normal ampullere kıyasla LED ışıklarının daha uzun ömürlü olduğu belirtiliyor. Klasik ampuller bin ila 5 bin saat arasında ömre sahipken LED'lerde bu süre 50 bin saatin üzerine çıkabiliyor. En önemli özelliği ise yangın ihtimalinin LED sisteminde sıfıra yakın olması olarak gösteriliyor. 
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...