Lastikçilerde kış yoğunluğu başladı! Fiyat nedeniyle değiştirmeyenler dikkat: Para cezası var

Düzenleyen: / Kaynak: İhlas Haber Ajansı-Anadolu Ajansı
- Güncelleme:
Lastikçilerde kış yoğunluğu başladı! Fiyat nedeniyle değiştirmeyenler dikkat: Para cezası var

Ekonomi Haberleri  / İhlas Haber Ajansı-Anadolu Ajansı

Kar yağışının etkili olduğu bölgelerden biri olan Düzce'de kış lastiği yoğunluğunun başlaması ile sürücüler oto sanayiye akın etti. Günde 60 aracın lastiğini değiştirdiklerini söyleyen ustalar yüksek fiyatlar nedeniyle eski lastiklere devam etmek isteyen çok sayıda kişinin olduğunu söyledi. Ancak bunun da bir cezası var. Kış lastiği taktırmayan sürücülere para cezası kesiliyor. Bu nedenle sürücülerin mutlaka kış lastiği taktırması gerekiyor.

Yurdun birçok noktasında düşen hava sıcaklıkları beraberinde kar yağışını da getirdi. Birçok noktada etkili olan kar nedeniyle yüksek kesimlerde ulaşımda sıkıntılar yaşanıyor. Karlı havalarda sürücülerin en çok dikkat etmesi gereken noktalardan biri de kış lastiği kullanımı. Birçok sürücü her ne kadar buna dikkat etse de yine birçoğu fiyat nedeniyle kış lastiği taktırmıyor. 

Elbette bununda bir cezası var. Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, yaptığı açıklamada kış lastiği taktırmamanın para cezası oldğunu belirtti.

FİYAT NEDENİYLE LASTİK DEĞİŞTİRMEYEN ÇOK KİŞİ VAR

Geçtiğimiz hafta Düzce’nin yüksek kesimleri ile Bolu Dağı’nda etkili olan kar yağışının ardından Düzceli sürücüler de soluğu lastikçilerde aldı. Günde ortalama 60 ila 70 arasında araç lastiği değişimi yaptıklarını belirten servis müdürü Ümit Sel, "Bu sene kış erken geldi. Yoğunluğumuz var. Hatta çok aşırı derece yoğunluğumuz var. Geçen sene bu kadar yoğun geçmemişti. Yeni lastik alan müşteri sayısı da çok, eski lastiklerini taktıran müşteri sayısı da çok. Sürücüler kışın yaz lastiği kullanmamaya özen gösteriyorlar. Kendi lastiklerini değiştirmeye gelen sürücüler de var. Fiyatlar yüksek olduğu için genelde eski lastiklere devam etmek isteyen kişi sayısı çoğunlukta" dedi.

YOL TUUTŞUNA DİKKAT!

Kış lastiklerinin yol tutuşuna dikkat edilmesi gerektiğini belirten Sel, "Vatandaşlar kar lastikleri taktırırken yol tutuş değerlerine, yakıt tasarruf değerlerine dikkat etmeli. Ses desibel ve üretim tarihine dikkat edilmeli. Bunlara kontrollü bakıldığı zaman sorunsuz bir şekilde kışı atlatacağımızı düşünüyoruz" diye konuştu.

KIŞ LASTİKSİZ ARAÇLARLA YOLA ÇIKMAYIN

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, yaptığı yazılı açıklama ile 1 Aralık- 1 Nisan tarihleri arasında kalan 4 aylık dönemde kış lastiği kullanma zorunluluğunun başlayacağını duyurdu.

Sürücüleri uyaran Bakan Uraloğlu, “Kış şartlarına uygun olmayan ve kış lastiksiz araçlarla lütfen yola çıkmayalım. Yola çıkmadan önce hava ve yol durumu hakkında mutlaka bilgi sahibi olalım. Araçlarımızda; zincir, takoz ve çekme halatlarını kati suretle bulunduralım. Yolda mahsur kalan araç sahibi iseniz, bulunduğunuz şeridi değiştirmeyelim. Olumsuz hava şartlarında yolun sol şeridini özellikle boş bırakalım. Karla mücadele araçlarına fazla yaklaşmayalım, gerekmedikçe sollama yapmayalım.” ifadelerine yer verdi.

Açıklamada ayrıca 1 Aralık- 1 Nisan tarihleri arasında kalan 4 aylık dönemde kamyon, çekici, tanker ve otobüs türü araçların dingilleri üzerindeki tüm lastikler; kamyonet, minibüs ve otomobillerin tüm lastiklerinin; ayrıca seyir esnasında değiştirilmek zorunda kalınan lastiklerin yerine takılacak lastiklerin de kış lastiği olması zorunlu olacak.

Lastikçilerde kış yoğunluğu başladı! Fiyat nedeniyle değiştirmeyenler dikkat: Para cezası var

İSTANBUL’DA  25 KASIM’DA BAŞLADI

Bakan Uraloğlu, il sınırları içerisinde, kış lastiği uygulaması yapılıp yapılmayacağı ve sürelere ilişkin düzenlemelerin ortalama yerel sıcaklıklar dikkate alınmak suretiyle ilgili Valiliklere bırakıldığını belirtti. Bu kapsamda İstanbul Valiliği, meteorolojik veriler çerçevesinde kentte ticari araçlarda kış lastiği kullanma zorunluluğu dün başladı.

KIŞ LASTİĞİ TAKMAMANIN CEZASI 2 BİN 568 LİRA

Bakan Uraloğlu, zorunlu olduğu halde araçlarına kış lastiği taktırmayanlara 2023 yılında 2 bin 568 lira tutarında Trafik İdari Para Cezası uygulanacağını ve sürücülere ise 10 ceza puanı verileceğini bildirdi. Bakan Uraloğlu, denetlemelerin; Bakanlık personeli ile Emniyet Genel Müdürlüğü, Jandarma Genel Komutanlığı, Gümrük ve Ticaret Bakanlığı’nın sınır kapılarındaki birimleri ve belediyelerin denetim yetkilileri tarafından yürütüleceğini kaydetti.

Düzenleyen:  - Ekonomi
Kaynak: İhlas Haber Ajansı-Anadolu Ajansı
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...