KYK borçları silinecek mi? Yeni düzenlemede kritik gün: Gözler Cumhurbaşkanı Erdoğan'da

Düzenleyen:
KYK borçları silinecek mi? Yeni düzenlemede kritik gün: Gözler Cumhurbaşkanı Erdoğan'da

EKONOMİ Haberleri

Üniversite öğrencilerinin eğitim hayatı boyunca destek olarak aldığı KYK kredilerinin geri ödemesinde alınan faizler uzun zamandır gençlerin ana gündem konusu. Son olarak Cumhurbaşkanı Erdoğan "Gençlerimizi faize kurban etmeyiz" demiş ve yeni düzenlemenin yolda olduğuna dair mesaj vermişti. Bakan Kasapoğlu da yarın yapılacak olan Cumhurbaşkanlığı Kabinesi'ni işaret etmişti. Düzenlemeye dair son detaylar merak edilirken, benzer mağduriyetlerin yeniden yaşanmaması için Gençlik ve Spor Bakanlığı'nın 'kredi borçları' konusunda 2 formül üzerinde çalıştığı iddia edildi.

Yaklaşık 5 buçuk milyon KYK kredi borçlusunun merakla beklediği gün geldi. Asgari ücret ve emekli maaşı ile ilgili düzenlemeler yapan hükümet, ekonomik sorunları çözmek için bir adım daha atıyor. Öğrenim kredisi borcu olanlar, gözünü Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan gelecek olan açıklamaya çevirdi. İşte KYK borçları silinecek mi, KYK son dakika, KYK kredi ödeme haberleri gibi merak edilen konulara dair detaylar...

Uzun zamandır gündemde olan KYK kredi borçları, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun "Gençlere sesleniyorum, faizli KYK borçlarını ödemeyin" açıklamasıyla yeniden gündem oldu.

"GENÇLERİMİZİ FAİZE KURBAN ETMEYİZ"

Açıklamalar peş peşe gelirken Cumhurbaşkanı Erdoğan ise "Faizin düşmanı biziz. İlk kabine toplantımızda bu konuyla ilgili açıklamamızı yapacağız. Biz gençlerimizi faize kurban etmeyiz. Hatta enflasyona kurban etmeyiz. Biz çalışmamızı yapıyoruz, kabine toplantımızdan sonra açıklamamızı yapacağız" sözleriyle düzenlemeye ilişkin mesajını verdi. 

Bu gelişmelerin ardından KYK kredi borcu olan milyonlarca genç, gözünü yarın yapılacak olan Cumhurbaşkanlığı Kabine Toplantısı'na çevirdi. Yeni bir faiz hesaplaması ya da yeni bir ödeme tavkimi gibi seçeneklerin masada olduğu belirtiliyor.

KYK borçları silinecek mi? Yeni düzenlemede kritik gün: Gözler Cumhurbaşkanı Erdoğan'da

KYK KREDİ BORÇLARI İÇİN İKİ FORMÜL

Gençlik ve Spor Bakanlığı'nın benzer mağduriyetlerin yeniden gündeme gelmemesi için 'kredi borçları' konusunda 2 formül üzerinde çalıştığı iddia edildi. Halihazırda kullanılan sistemde, öğrencilerin aldıkları krediler geri ödediği dönemin üretici fiyat endeksine (ÜFE) göre hesaplanıyor. Yurt içi üretici fiyat endeksine bağlı hesaplama sistemi dışında yeni bir düzenlemenin ortaya çıkması bekleniyor.

KREDİ ORANINDA SABİTLEME SEÇENEĞİ

Düzenlemeye ilişkin konuşulan ilk formül, kredilere yansıtılacak ÜFE’nin sabitlenmesi. Türkiye’de haziran ayında yürürlüğe giren kira sabitlemesi önceki yılın kira bedelinin yüzde 25’i kadar oranda artırılması başarıyla uygulanmıştı. KYK kredilerinin de aynı şekilde sabit bir oran belirlenerek bu oran üzerinden belirlenen rakamın ödenmesi uygulanabilecek yöntemler arasında.

ÜFE ÜZERİNDEN YÜZDE ALINIP FAİZİN BELİRLENMESİ

Halihazırda uygulanan ÜFE’nin kredilere direkt olarak yansıtılması yerine ÜFE üzerinden bir yüzde alınarak öğrenim kredilerinin geri ödenmesi de diğer formül olarak dillendiriliyor. Yüz binlerce üniversite mezunun merakla beklediği düzenlemeye ilişkin hafta başında toplanacak Cumhurbaşkanlığı Kabinesi’nde Gençlik ve Spor Bakanı Mehmet Muharrem Kasapoğlu’nun bilgilendirme yapması bekleniyor. Kabinede son rötuşun ardından düzenlemeyi Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan kamuoyu ile paylaşacak.

"KABİNE SONRASI KAMUOYUYLA PAYLAŞILACAK"

Öte yandan, Gençlik ve Spor Bakanı Mehmet Muharrem Kasapoğlu da yarın yapılacak olan toplantıyı işaret etti, Kılıçdaroğlu'nun "faiz" ifadesine tepki gösterdi.

Kasapoğlu, "Biliyorsunuz, 351 sayılı Yüksek Öğrenim Kredi ve Yurtlar Kurumu Kanunu var. Yurt içi üretici fiyat endeksi, bu işin kanununda yer alan bir konu. Özellikle bir faiz uygulaması değil, ana muhalefet partisi liderinin ifadesiyle, bir faiz uygulaması değil. Önce bunun altını çizmek lazım. Bununla ilgili çalışmalarımız hazır. İlk kabine toplantısı sonrası Sayın Cumhurbaşkanı'mız etraflıca bu konuyu gençlerimizle ve kamuoyuyla paylaşacak" diye konuştu.

Düzenleyen:  - EKONOMİ
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...