Kuzey Kutbu’ndan Latin Amerika’ya Rus gazı!

Kuzey Kutbu’ndan Latin Amerika’ya Rus gazı!

EKONOMİ Haberleri

Rusya, Ukrayna'ya yönelik saldırılarını sürdürürken, Rus gazı ile kelepçelenmiş AB, Rusya'ya katı yaptırım uygulamayı yani Rus enerjisinin fişini çekmeyi başaramıyor.

Rusya'nın Ukrayna'ya saldırmasıyla Batılı ülkeler, Moskova'ya "ağır ekonomik bedel ödetmek" için özellikle finans, enerji ve ulaşımla birlikte, ticaret ve bireysel kısıtlamaları da içeren çok sayıda yaptırımı yürürlüğe koydu. Buna rağmen doğalgaz boru hatlarıyla Rusya'ya âdeta kelepçelenmiş olan AB, Rusya'dan ithal ettiği enerji ürünlerine yasak getirecek katı yaptırımları uygulamayı, yani Rus enerjisinin fişini çekmeyi, başaramıyor. Bu durum, "AB'nin Rusya'nın Ukrayna'ya karşı savaşını finanse ettiğine dair" yıkıcı bir algıya da yol açıyor.

GÜNLÜK 850 MİLYON DOLAR

AB, Rusya’ya her gün petrol için 450 milyon dolar, doğalgaz için 400 milyon dolar ödeme yapıyor. Savaşın başlangıcından bu yana enerji tedariki için Moskova'ya 47 milyar avrodan fazla para aktardılar. Bu sebeple AB'nin, Rusya'dan gaz ve petrol ithalatını yasaklaması ihtimali gündemdeki yerini koruyor. Buna karşılık Rusya da boş durmuyor. Rus gazından vazgeçmeyi isteyen batılı ülkeleri "pazarı istikrarsız kılmaya çalışmakla" suçlayan Putin; enerji ihracatını Avrupa'dan Asya'ya kaydırma planı olduğunu açıklamıştı.

Uzmanlara göre Putin'in yeni düşüncesi, yeni petrol ve gaz boru hatları ile Kuzey Kutbu ve Uzak Doğu’da yeni gaz terminalleri kurmak; Afrika, Latin Amerika ve Güneydoğu Asya'da yeni müşteriler bulmak. GasBuddy'nin Petrol Analizi Bölümü Başkanı Patrick De Haan, "Rusya, potansiyel olarak doğalgazı, Çin gibi Batı yaptırımlarına uymayan ülkelere satabilir. AB ülkeleri de gaz konusunda başka ülkelerle yakınlaşır. Ancak bu, zaman alacak" ifadelerini kullandı. Ekonomi Araştırma Enstitüsü Direktörü Prof. Dr. Karen Pittel de, Avrupa’nın Rusya'dan petrol ithalatını durdurup durdurmama konusunda ikilem yaşadığını belirtti. Pittel, "Rusya, petrolünü ve kömürünü nispeten hızlı bir şekilde başka pazarlarda satmayı başarabilir. Bu olursa piyasalardaki şok, daha küçük olacak. Rusya üzerindeki olumsuz etkisi de azalacak" dedi.


 

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...