Kuzey Irak'la petrol kardeşliği istenmiyor

Kuzey Irak'la petrol kardeşliği istenmiyor

Ekonomi Haberleri

Halkbank'ın yıpratılması ve petrolü Ceyhan'a taşıyacak hattın by-pass edilmesiyle, Türkiye ve Irak'ın güçlenmesi engellenmeye çalışılıyor

17 Aralık operasyonlarının sebepleri yavaş yavaş ortaya çıkmaya başladı. Türkiye'nin startını verdiği dev projeleri yürüten iş adamlarını karalama kampanyasının arkasında, Irak'taki petrol savaşlarının bulunduğu anlaşıldı. Kuzey Irak petrollerini dünyaya pazarlamayı hedefleyen Türkiye'nin attığı adımlar, önce enerjinin kasası olmaya hazırlanan Halkbank'ı yıpratma operasyonlarıyla durdurulmak istendi. Son olarak da, Suriye ve İsrail'den geçecek alternatif petrol boru hatlarıyla, K. Irak petrolünün Ceyhan'a taşınmasının engellenmeye çalışıldığı anlaşıldı. Bunun için de, petrolün Ceyhan'a ulaşmasının alternatif boru hatlarıyla by-pass edilmesi hedefleniyor. Bu maksatla Bağdat yönetimindeki Irak Milli Petrol şirketi SOMO'nun; Irak petrollerini dünya pazarları ile buluşturacak projelerinde revizyona hazırlandığı ifade ediliyor. Uzun vadede Türkiye'den geçmesi düşünülen 5 boru hattının, Suriye ve İsrail üzerinden dünyaya açılması planlanıyor. 2006'dan bu yana petrol sevkiyat hatlarını Türkiye üzerinden kurgulayan SOMO'nun revizyona gitmesinde, lobilerin baskılarının büyük etkisi olduğu kaydediliyor. Böylece Türkiye'nin hem ucuz enerjiye ulaşması hem de sıcak paraya sahip olması engellenmiş olacak.Refah seviyesinin yükseleceği bölgede terör ve çatışmaların sona ermesiyle birlikte, Türkiye hem 'ağabey' rolünde olacak hem de istikrarın kilit ülkesi haline gelecek. Ancak bu yeni misyon pek çok ülkenin çıkarlarına ters düştüğünden, Türkiye'nin enerjiye ulaşarak güçlenmesinin önü kesilmek isteniyor.
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...