Kuryeden adreste bulunamadı oyunu

Düzenleyen: / Kaynak: Türkiye Gazetesi
- Güncelleme:
Kuryeden adreste bulunamadı oyunu

Ekonomi Haberleri  / Türkiye Gazetesi

Bazı kuryeler, akaryakıttan tasarruf etmek ve teslimat primini cebe indirmek için kargoyu adrese teslim götürmeden ‘adreste bulunamadı’ mesajıyla merkeze teslim ediyor. Konuyla ilgili 1 milyondan fazla şikâyet var. Uzmanlar “Motor alan kuryeci oldu, sektör denetlenmeli’ uyarısında bulunuyor.

KAAN ZENGİNLİ'NİN HABERİ - Tüketicilerin kuryelerle başı dertte. Şikâyet sitelerinde 1 milyon 173 bin bildirimle en üst sırada yer alan bu meslek dalı son yıllarda hızla büyümeye başladı. Özellikle pandemiyle birlikte Türkiye’deki kurye sayısı 1 milyonu geçti. Sektördeki çalışan sayısındaki artış memnuniyet yerine sorunları beraberinde getirdi. Bu alandaki en çok şikâyetin ise ‘adreste kişi bulunamadı’ olduğu belirtildi. Ancak bu durum sanıldığı kadar masum değil. Büyük şirketler dışında bireysel kuryelerin daha fazla gelir elde etmek amacıyla bir oyun kurdukları ortaya çıktı. ‘Motoruyla ayda 60 bin lira kazanıyor’ başlıklarıyla gündeme gelen sektörde bazı kuryelerin genel merkezlerden aldıkları paketleri bilinçli olarak adrese götürmediği ve ‘Adreste bulunamadı’ notuyla dağıtım şubesine geri bıraktığı belirlendi.

TESLİMAT PRİMİ CEBE İNİYOR

Kargo sektöründeki büyük markalardan birinin şube müdürü durumu gazetemize şöyle anlattı: “Kendi motoruyla kuryelik yapan ve fatura keserek ‘kargo başına ücret alan’ bazı kuryeler, durumu suiistimal etmeye başladı. Aldığı ürünü adrese götürmeyerek akaryakıttan tasarruf ederken daha fazla teslimat yapma imkânı elde edenler, teslimat başı primlerini de cebe indirmeye başladı. ‘Adreste bulunamadı’ şikâyetlerine maruz kalan büyük kargo şirketleri, bu durumu kuryenin GPRS takibiyle kontrol edebilirken bireysel kuryelerde böyle bir teyit imkânı bulunmuyor. Bu da suiistimallere neden oluyor” dedi. 

Kuryeden adreste bulunamadı oyunu

SEKTÖRDE EĞİTİM ŞART

Bir diğer şikâyet ise kuryelerin eğitim almadan yollara çıkması. Sektörde istihdam açığı oluşunca motosiklet kullanmayı bilen birçok kişi kuryelik yapmaya başladı. Kişisel eğitim almadan yalnızca ürün teslimatı yapmak niyetiyle sektöre giren binlerce kişi şikâyetlerin hedefi oldu. Hâlbuki Avrupa’da ve ABD’de kuryelik yapanlar bazı eğitimlerden geçiyor. Psikoteknik raporu talep ediliyor. Adli sicil kaydı şartı aranıyor. Ancak Türkiye’de henüz böyle bir şart söz konusu değil.

DENETİME İHTİYAÇ VAR!

Yapılan araştırmalarda tüketicilerin kargolardan en fazla şikâyet ettikleri konular şöyle sıralanıyor:
> Kişi adreste bulunamadı
> Kargonun farklı adrese veya kişiye teslimi
> Hasarlı teslimat
> Geç teslimat
> Teslimat için arayan kargoya tekrar aynı telefondan ulaşılamaması
> Ürün teslim alınmadan iadeye düşürülmesi

İŞTE YAŞANILAN EN YAKIN ÖRNEK!

‘Anlat Derdini Feridun Ağabey’e, 25 Ekim 2023 tarihli Köşe Yazısı’nda konuyla ilgili önemli bir örnek yer alıyor. S.S. isimli kişi yaşadığı olayı şöyle anlatıyor: Eşimin ek kart süresi dolmak üzereyken bankadan yazı geldi. ‘Ek kartınızın yenisi tanzim edilip kargoya verilmiştir…’ Kadın, kurye gelecek diye 24 saat evden çıkmıyor. Akşam PTT Kargo’dan bir kısa mesaj: ‘Evde bulunamadığınızdan, kurye teslim edilememiştir.’ Ertesi gün bankayı arayıp adresi kontrol ettiriyoruz. Yeniden ‘kart teslim emri’ oluşturuluyor ve ertesi akşam bir mesaj: ‘Evde bulunamadığınızdan, kurye teslim edilememiştir. PTT Kargo.’ Ertesi gün bankayı arayıp evden hiç çıkmadığımızı söyleyip adresi kontrol ettiriyoruz. Adres doğru. ‘Asıl kart sahibinin iş yerine getirsin o zaman’ diyoruz. ‘Olmaz, sözleşme var. Ek Kart sahibinin adresine gelecek.’ Ertesi akşam bir mesaj: ‘Evde bulunamadığınızdan, kurye teslim edilememiştir.’ Bankayı arıyoruz. ‘Beyefendi o zaman şöyle yapalım. Biz sizin semtinizdeki şubemize gönderelim, siz oradan alın.’ ‘Yalnız daha önce dağıtıma çıkan kartı kapatın, bir sakatlık olmasın’ diyoruz. ‘Tamam efendim.’ Bankaya gidiyoruz. Kart gelmiş. Ne güzel! Ama bankadaki kadın şöyle diyor: ‘Karta bloke konmuş. Merkezi arayın, hemen teslim isteyin.’ Yeniden kart düzenlememiz için ana adı, baba soyadı, T.C. Kimlik, sabah kahvaltıda ne yedin… sorularını cevaplıyoruz. Bir süre sonra mesaj geliyor: ‘Kartınız hazırlandı, kuryeye verildi.’ Kurye artık ne yapacağını biliyor; akşamüzeri mesaj: ‘Evde bulunamadığınızdan, kurye teslim edilememiştir.’ Süreç bu şekilde hâlen devam ediyor.

Düzenleyen:  - Ekonomi
Kaynak: Türkiye Gazetesi
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...