Küresel piyasalar bu hafta yoğun veri gündemini takip edecek

/ Kaynak: AA
Küresel piyasalar bu hafta yoğun veri gündemini takip edecek

Ekonomi Haberleri  / AA

Küresel piyasalarda bu hafta başta ABD tarım dışı istihdam verisi olmak üzere yoğun veri ve haber gündeminin takip edileceği belirtiliyor.

ABD'de cuma günü açıklanan 1. çeyrek GSYH ve kişisel tüketim harcamaları verisinin beklentilerin hafif altında kalmasının ardından dolar endeksi ve 10 yıl vadeli tahvil faizleri yatay bir seyir izlerken, pay piyasalarında düşüşler görüldü. Cuma günü Dow Jones endeksi yüzde 0,64, S amp;P 500 endeksi yüzde 0,63, Nasdaq endeksi yüzde 0,56 değer kaybetti. Bu hafta, başta cuma günü açıklanacak tarım dışı istihdam ve işsizlik olmak üzere makroekonomik verilerin piyasaların yönü üzerinde belirleyici olacağını ifade eden analistler, bugün kişisel gelir ve imalat verilerinin takip edileceğini kaydediyor.


Avrupa tarafında, Yunanistan'ın bu hafta gerçekleştirmesi gereken IMF ödemesi öncesinde kreditörlerle görüşmelerine ilişkin belirsizliklerin hala devam etmesi piyasalarda tedirginliğe neden oluyor. Cuma günü avro/dolar paritesi 1,0920 seviyelerinden 1,1006'ya yükselirken, Almanya'da DAX endeksi yüzde 2,26, Fransa'da CAC 40 endeksi yüzde 2,53 ve İngiltere'de FTSE 100 endeksi yüzde 0,80 değer kaybetti. Bu hafta Yunanistan ile ilgili haberlerin yanında çarşamba günü açıklanacak Avrupa Merkez Bankası (ECB) kararlarının takip edileceğini ifade eden analistler, cuma günü pay piyasalarında etkisini artıran satışların bu haftanın açılışını da negatif etkileyebileceğini tahmin ediyor.


Asya tarafında, haftanın ilk işlem gününde Japonya'da açıklanan imalat sanayi verisinin önceki aya göre değişim göstermemesinin ardından kapanışa yakın Nikkei 225 endeksi yatay bir seyir izlerken, Çin'de Şanghay endeksi geçen haftanın ikinci yarısındaki kayıplarının önemli bir kısmını telafi ederek yüzde 3,5 yükseldi.


Yurtiçinde, cuma günü 84.700 puana kadar çıktıktan sonra özellikle banka pay piyasalarında yoğunlaşan satışlarla düşüşe geçen BIST 100 endeksi günü yüzde 0,70, haftayı ise yüzde 3,29 değer kaybıyla 82.981 puandan tamamlamıştı. Analistler, yurtdışındaki yoğun haber ve veri takvimi ile birlikte yurtiçinde çarşamba günü açıklanacak mayıs ayı enflasyon verilerinin takip edileceğini belirtiyor. BIST 100 endeksinin 82.500 seviyesinin destek, 85.000 seviyesinin direnç konumunda olduğunu aktaran analistler, hafta sonu gerçekleştirilecek genel seçim öncesinde dalgalı bir seyir izlenebileceğini dile getiriyor.

Ekonomi
Kaynak: AA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...