Kullanılamaz bina 50 bini aştı

Deprem bölgelerinde, 387 bin 346 binada yer alan 1 milyon 856 bin 864 bağımsız birimde hasar tespit çalışması yapıldı. 50 bin 576 binada yer alan 224 bin 923 bağımsız birimin, acil yıkılması gereken, ağır hasarlı ve yıkık olduğu tespit edildi.
MAHMUT ÖZAY VE FERHAT EKİNCİ'NİN HABERİ - Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığınca depremden etkilenen bölgelerde yürütülen hasar tespit çalışmaları kapsamında şu ana kadar 387 bin 346 binada yer alan 1 milyon 856 bin 864 bağımsız birimde hasar tespit çalışması yapıldı. Yürütülen çalışmalar kapsamında 50 bin 576 binada yer alan 224 bin 923 bağımsız birimin acil yıkılması gereken, ağır hasarlı ve yıkık olduğu tespit edildi. 11 bin 114 binada yer alan 71 bin 174 bağımsız birimin orta hasarlı, 99 bin 300 binada yer alan 640 bin 131 bağımsız birimin az hasarlı, 180 bin 355 binada yer 762 bin 627 bağımsız birimin de hasarsız olduğu tespit edildi. Hasar tespit çalışmalarının 7.100 personelle sürdüğünü açıklayan Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum “Acil yıkılması gerekenleri hızla yıkıp güvenli konutlar inşa edeceğiz!” dedi. Bakanlığa bağlı Yapı İşleri Genel Müdürlüğü, 20’nin üzerinde üniversiteden 400 profesör ve doçentin de aralarında bulunduğu 7 bini aşkın uzman ekibiyle deprem bölgelerinde çalışmalarına devam ediyor. Hasar tespit çalışmalarında yer almak isteyen farklı kurum ve kuruluşlardan birçok gönüllü inşaat mühendisinin talebi değerlendirilerek eğitim verildikten sonra ihtiyaca göre belirlenen bölgelere sevk ediliyor.
30 BİN KONUT İNŞAATI MARTTA BAŞLAYACAK
Öte yandan depremlerden etkilenen bölgelerde evleri yıkılan ya da ağır hasar gören vatandaşların konut ihtiyacının karşılanması için mart başı itibarıyla 30 bin konutun inşasına başlanacak. Kademeli olarak diğer konut projelerine başlanması da hedefleniyor. Bu kapsamda bölgede yeni inşa edilecek konutlar ve şehirlerle ilgili Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı ile TOKİ tarafından hazırlıklar yürütülüyor. Hasar tespit çalışmalarının tamamlanmasının ardından, bilimsel çalışmalarla yerinde ihya edilebilecek binalar tespit edilecek. Bu çalışmalar sonucu yerinde ihyasının uygun görülmeyen başka yere taşınması gereken binaların, fay hatlarının uzağında belirlenecek rezerv alanlarda inşa çalışmalarına hemen başlanacak.
KONUTLAR ZEMİN ARTI 3-4 KATI GEÇMEYECEK
Depremden etkilenen bölgeler için projelendirmede konutların zemin artı 3-4 katı geçmeyecek şekilde hazırlanması planlanıyor. TOKİ, binalarında uyguladığı ‘radye temel’, ‘tünel kalıp taşıyıcı sistem’, ‘yüksek beton dayanımı’ gibi binada oluşacak sarsıntıyı ve dolayısıyla hasarı en aza indiren depreme karşı çözümlerini yeni yapılacak konutlarda da uygulayacak. TOKİ tarafından deprem bölgesinin tamamındaki konut ihtiyacını çözecek sayıda kaliteli ve güvenli yapının inşasının 1 yıl içinde tamamlanması hedefleniyor.
ADIYAMAN MERKEZDE ÇALIŞMALARIN YÜZDE 80'İ TAMAMLANDI
Kahramanmaraş merkezli 10 ili etkileyen depremlerin ardından hasar tespit çalışmaları devam ediyor. Adıyaman’da içinde gönüllülerin de yer aldığı 400 mimar ve mühendis günlerdir sokakları karış karış gezerek hasar tespiti yapıyor. Her ekipte iki kişi bulunuyor. 200’den fazla ekip, ayakta kalan binaları tek tek inceliyor. Ellerindeki tabletlerle bina önüne giden mühendisler önce dışarıdan gözlem yapıyor. Ekipler ağır hasar varsa hiç içeri girmeden notunu düşüyor. Ama eğer dışarıdan taşıyıcı kolonlarda ağır bir hasar yoksa bu defa binaya giriyor. Gözlemsel olarak değerlendirilip duruma göre sisteme ‘hasarsız’, ‘az hasarlı’, ‘orta hasarlı, ‘ağır hasarlı’ ya da ‘acil yıkılması gerekir’ notunu düşüyor. Hasarsız ve az hasarlı olarak tespit edilen binalara isteyenler geri dönebiliyor. Orta hasarlı ya da hasarlı binalara girilmemesi gerekiyor. Ama bu süreçte kesinlikle sonuçlar askıya asılmadan evlere girilmemesi ve eşya dahi alınmaması vurgulanıyor. Hasar tespitini yapan ekipler şehir merkezinin yüzde 80’ini noktalandığını ve bir haftada süreci bitireceklerini ifade etti. Sonuçların askıya çıkması sonrası itiraz süreci başlayacak.
Adıyaman’da incelemeleri sonrası gözlemlerini anlatan mimar ve mühendisler şunları söyledi: Yaşanılan deprem çok büyük ve çift deprem. Ayakta kalan sağlam binalar da orta ve ağır hasarlı. Az hasarlı olanlar genellikle kamu binaları. Önce buralara baktık vatandaşların hizmetine açılsın istedik. Hasar çok fazla. Günah keçisi aramaya gerek yok bundan sonrasına bakılmalı. Bazı şartların gözden geçirilmesi gerekir. Sadece bir kesimin suçu yok. Herkesin payı var. Bu bir süreç ve bir kalem bozulduğunda bütün emekler moloz oluyor.