Krediyi istiyorsan yargıya başvurma

Krediyi istiyorsan yargıya başvurma

Ekonomi Haberleri

Bankalar, kredi vermek için vatandaşa "Sözleşme ve şartları öğrendim. Hukuki yollara başvurmayacağım" diye belge imzalatmaya başladı

Bankaların dosya masrafı adı altında aldığı ücretler yargıdan dönüp, binlerce vatandaş, son 10 yılda aldığı krediler için ödediği dosya masrafını talep etmeye başlayınca bankalar da yeni bir yol buldu. Hükümet, 31 kalemde alınan masrafları sınırlayan tüketici yasasını Meclis'e götürdü ama, bankalar yasa çıkmadan tüketiciye "masraf öderim" imzası attırmaya başladı. Tüketici Dernekleri Federasyonu (TÜDEF) Genel Başkanı Sıtkı Yılmaz, son aylarda bankaların özellikle konut ve tüketici kredisi alacak vatandaşlara kendi el yazısı ve imzasıyla "Sözleşme ve şartları öğrendim. Hukuki yollara başvurmayacağım" yazılı belge talep ettiğini söyledi. Türkiye Bankalar Birliği'nin 1 Eylül'de yürürlüğe giren ve "bankacılık işlemlerinde tüketici onayı olmadan masraf alınamayacağına" ilişkin karar çerçevesinde gerçekleştirilen ve geçtiğimiz hafta bankalarda kuyrukları uzatan bu uygulamanın kanuni olmadığını söyleyen Sıtkı Yılmaz, "Bankalar tüketicinin dosya masrafı ücretine itiraz etmesinin yollarını kapatmaya çalışıyor. Bunun hukuki bir dayanağı olmadığı düşüncesindeyiz. Bu, tüketicinin zor durumundan yararlanarak hakim gücü kötüye kullanmaktadır. Tüketiciye belgeler imzalatılarak hak arama yolları kapatılmaya çalışılıyor. Bankaların tüketicilerle imzaladığı sözleşmeler standart olduğu için zaten tüketici içeriğine etki edemiyor. Bu nedenle sözleşmenin sonuna "Okudum, anladım, imzaladım" yazdırılmaktadır. Aslında gerçek durum "Okumadım, anlamadım, imzalamak zorunda kaldım" şeklindedir" dedi. Yasal olarak tüketiciye verilen hakkın, önüne konulan belgelerle veya sözleşme üzerinden alınamayacağını hatırlatan Yılmaz, "Yasa bu kâğıdın üzerinde hüküm içermekte. Önemli olan yasaya uygunluktur. Tüketici zor durumda bu belgeyi imzalamışsa, yargı buna göre karar verecektir" diye konuştu.
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...