Kredi kartı borcu olanlar için geri sayım başladı: Yeni düzenlemeler kapıda, değişmesi an meselesi

Düzenleyen: / Kaynak: Haber Merkezi, Ekonomim,
- Güncelleme:
Kredi kartı borcu olanlar için geri sayım başladı: Yeni düzenlemeler kapıda, değişmesi an meselesi

Ekonomi Haberleri  / Haber Merkezi, Ekonomim,

Enflasyona karşı vatandaş kredi kartı kullanarak tüm limitlerini zorlarken, Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, yeni düzenlemenin sinyalini verdi. Kredi ve kredi katlarına ilişkin yeni düzenleme gündemde. Kredi kartı borçları için gözler birkaç gün sonra açıklanacak kritik politika faizi kararında.

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek tarafından kredi ve kredi kartlarına yönelik verilen sinyalin ardından gözler ekonomi yönetiminin atacağı yeni adımlara çevrildi. Merkez Bankası'nın sert faiz artışlarıyla kart faizleri de yükseldi. Gözler Merkez Bankası'nın bu hafta alacağı faiz kararına çevrildi. Alınacak karar ile tüm faiz oranları baştan aşağıya değişecek.

MERKEZ BANKASI'NIN KARARI NE OLACAK?

Ağustos ayında beklentileri aşarak sürpriz bir faiz kararına imza atan Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), 21 Eylül Perşembe günü saat 14.00'da PPK kurulunda alınan politika faizi kararını açıklayacak. Ağustos ayında piyasaları ters köşe yapan Merkez Bankası'nın Eylül ayında alacağı karar merak ediliyor.

KREDİ KARTI FAİZ ORANLARI YÜKSELDİ

Ekonomim'de yer alan habere göre Haziran ayından bu yana politika faiz oranlarındaki bu değişim bankaların kredi kartı işlemlerinde uygulayabilecekleri azami faiz oranının hesaplanmasında kullanılan referans faiz oranının da yükselmesine neden oldu.

FAİZ KARARI İLE BİR KEZ DAHA DEĞİŞECEK

Referans faiz oranı politika faizi artışı öncesinde yüzde 0,81 seviyesinde ve kredi kartı işlemlerinde azami faiz oranı yüzde 1,36 iken, Eylül itibariyle referans faiz oranı yüzde 2,26'ya, kredi kartı işlemlerindeki azami faiz oranı da yüzde 2,81'e yükseldi. Bu hafta gerçekleştirilecek Para Politikası Kurulu toplantısında da beklenti faizin 500 baz puan artması yönünde. Bu artış da yine kredi kartı faiz oranlarının artmasına neden olacak.

TAKSİTLİ KREDİ KARTI ORANI YÜZDE 45,6

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) haftalık verileri kredi kartlarında uygulanacak faiz ve gecikme faiz oranları artsa da özellikle bireysel kullanımda artışın hız kesmeden sürdüğünü ortaya koydu. Haziran başında toplam bireysel kredi kartı bakiyesi 721.4 milyar lira seviyesindeyken 8 Eylül itibariyle 924.7 milyar liraya çıktı. Taksitsiz bireysel kredi kartı harcamaları haziran başında 344.8 milyar liradan 8 Eylül'de 502.7 milyar liraya çıktı. Taksitli kredi kartı harcamaları da haziran başında 368.6 milyar lira iken 8 Eylül haftasında 422 milyar liraya çıktı.

Kredi kartı harcamaları artarken bu harcamalar içinde taksitli kredi kartı harcamalarının oranı ise Nisan sonundan bu yana geriliyor. Nisan ortasında bireysel taksitli kredi kartı harcamaları toplam bireysel kredi kartı harcamaları içinde yüzde 53,4 pay sahibi iken 8 Eylül itibariyle bu oran yüzde 45,6'ya kadar geriledi. Bireysel taksitli kredi kartı harcamalarının toplam bireysel kredi kartı harcamalarındaki oranı 8 puan birden düştü. 

KREDİ KARTINA YENİ DÜZENLEMELER GÜNDEMDE

Geçen hafta bir yayında Bakan Şimşek, "1 Eylül itibarıyla, yıllık kredi kartı üzerinden kredi hacmi yüzde 140 civarında artmıştı. Enflasyonun iki katından fazla. Bu kadar yüksek seyreden bir kredi hacmiyle siz enflasyonu ve cari açığı kontrol altına alamazsınız" demişti. Şimşek, miktarsal sıkılaşmaya gidilebileceğini özellikle taşıt kredilerinde çok net bir şekilde sınırlayıcı bir perspektife sahip olduklarını kaydetmişti. Bu açıklamaların ardından bankacılık sektörü uzmanları, kredi kartlarında asgari ödeme oranında artışa gidilmesi, limitlerde bir değişiklik yapılması, taksit sayısının ve nakit çekme sayısının azaltılması önlemlerinin alınabileceğini dile getirdi.

BU VİDEO DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Düzenleyen:  - Ekonomi
Kaynak: Haber Merkezi, Ekonomim,
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...