Kredi kartı borçluları için geri sayım başladı: Merkez Bankası kararı tetikledi, son gün 1 Kasım!

Düzenleyen: / Kaynak: Türkiye Gazetesi
- Güncelleme:
Kredi kartı borçluları için geri sayım başladı: Merkez Bankası kararı tetikledi, son gün 1 Kasım!

Ekonomi Haberleri  / Türkiye Gazetesi

Son dakika haberi: Merkez Bankası'nın politika faiz oranını açıklamasıyla kredi gecikme faizi, ticari ve ihtiyaç kredi faiz tavanları da yükseldi. Yeni faiz oranları için kritik tarih belli oldu. Kredi kartı borçluları için geri sayım başladı.

Son dakika haberi: Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) beklenen faiz kararını açıkladı. Hafize Gaye Erkan'ın başkanlığında beşinci kez toplanan Para Politikası Kurulu (PPK), Ekim ayında politika faizini beklentiler doğrultusunda 500 baz puan artırarak yüzde 30'dan yüzde 35 düzeyine yükseltti. Faiz kararı sonrasında ardından kredi kartı gecikme faizi, ticari ve ihtiyaç kredi faiz tavanları da yükseldi.

KARAR REFERANS FAİZ ORANINDA ETKİLİ OLDU

Enflasyonda yaşanan yükselişin ardından tüketiciler kredi kartına yönlendi. Özellikle okul döneminde kredi kartı kullanımı rekor kırarken, Merkez Bankası'nın politika faizi kararı kredi kartları için belirleyici olan referans faiz oranlarını da etkiledi. Haziran ayında yüzde 0.81 düzeyinde olan referans faiz oranı Eylül ayında politika faizinin yüzde 30'a çıkmasıyla yüzde 2.71’e yükseldi.

Aynı dönemde kredi kartı faiz oranı yüzde 1.36'dan yüzde 3.26'ya çıkarken, gecikme faizi yüzde 1.66'dan yüzde 3.56'ya çıktı. 

KREDİ KARTI GECİKME FAİZ ORANI YÜKSELDİ

Merkez Bankası politika faizini 500 baz puan artışla politika faizini yüzde 35'e çıkarmasıyla referans faiz oranı aylıkta yüzde 3,16’ya (yıllık bileşik yüzde 46,1) yükselirken kredi kartı gecikme faizi de aylıkta yüzde 3,71'e (yıllık bileşik yüzde 55,9) yükseldi.

NAKİT ÇEKİMDE FAİZ YÜZDE 4.5'A ÇIKTI

Nakit çekimde de faiz aylıkta yüzde 4,02'den yüzde 4,47'ye (yıllıkta yüzde 70,3) yükseldi. Kart üye işyeri komisyonu da aylık yüzde 3,16’dan yüzde 3,61’e (yıllık bileşik yüzde 54) yükseldi.

İHTİYAÇ KREDİLERİNDE FAİZ ÜST SINIRI YÜZDE 90'I AŞTI

Ticari kredi faizlerinde de üst limit, 1,8’lik kat sayıya göre yüzde 69,3'ten yüzde 83’e yükseldi. İhracat ve yatırım kredileri için de sınır yıllık oran olarak yüzde 53,9'dan yüzde 64,5'e yükseldi. 70 bin TL üzeri ihtiyaç kredilerinde de faiz üst sınırı yüzde 77'den yüzde 92,2'ye yükseldi.

KREDİ KARTI BORÇULARI İÇİN SON TARİH

Kredi kartı gecikme faizi başta olmak üzere yeni faiz oranları 1 Kasım itibariyle geçerli olacak. Bu tarihten sonra kredi kartı borcunu aksatanlar yeni faiz oranıyla borcunu geri ödemek zorunda kalacak.

Düzenleyen:  - Ekonomi
Kaynak: Türkiye Gazetesi
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...