Devran tersine döndü: Kötü kiracı evin fiyatını düşürdü

- Güncelleme:
Devran tersine döndü: Kötü kiracı evin fiyatını düşürdü

Ekonomi Haberleri

Kiracısı ile sıkıntı yaşayanlar, davalık olanlar dairelerini yüzde 20 indirimli satıyor. İlanlarda “Kiracılı olduğu için düşük fiyat yazılmıştır” açıklamaları dikkat çekiyor. Satış gerçekleşse bile kiracı evden çıkmayabiliyor.

KAAN ZENGİNLİ'NİN HABERİ - Kiracılara tanınan yüzde 25’lik zam sınırı imkânı konut piyasasında kriterleri değiştirdi. Normal şartlarda getiri garantisi olduğu için avantajlı sayılan ‘kiracılı evler’ şimdilerde dezavantaja dönüştü. Kiracısıyla problem yaşayan ev sahipleri yüzde 25 zammı az bularak evlerini satılığa çıkarmaya başladı. Kiracılı evlerin fiyatları da piyasanın altına düştü.

Kanunlara göre ev satışında dahi mevcut kiracının evden tahliyesi söz konusu değil. Evi alan kişi mevcut kira kontratı üzerinden kira almaya devam etmek durumunda, bu sebeple kiracılı evlerin değeri eskiye oranla daha düşük seviyelere indi. Emlakçılık işiyle uğraşan Semra Yıldız “Öyle bir duruma geldi ki, kiracısız ev talep görmeye başladı. Hatta kiracılı evlerin değeri, boş evlere göre daha düşüğe gidiyor. Bunun başlıca sebebi, ev sahibinin kiracı ile uğraşmak istememesi. Çünkü yasalar tamamen kiracının lehine işliyor. Ev sahipleri her yıl düzenli olarak yüzde 25 zam yapmak yerine evini satılığa çıkarıyorlar. Alan kişi de yüzde 25 zam sınırını bile bile kabul ediyor. Bu şartlardaki evlerin fiyatları daha düşük oluyor” dedi. 

Devran tersine döndü: Kötü kiracı evin fiyatını düşürdü

YÜZDE 20 AŞAĞIYA GİDİYOR

Kiracısı ile problem yaşayan bir ev sahibinin İstanbul Başakşehir’deki 2+1 dairesinin piyasanın yüzde 20 altına satışa çıkardığını ifade eden Yıldız “Bunun gibi çok örnek var. Ev alanlar genelde kiracılı istemiyor. Çünkü eski kiracı ise zam sınırına takılıyor. 4 milyon liralık bir evi alıp 4 bin liraya kira almak işlerine gelmiyor. Yeni kiracıya verse, bu evi 9 bin liradan kiralayabilir. Kiracılı evi alan kişi ya kiracısı ile anlaşma yoluna gidecek ya da bir yıl daha yüzde 25 zam sınırını kabul edecek. Bunu da yapanlar genellikle yatırım için düşünen insanlar. Aldığı kira ile kredi ödeyecekse ya da para akışı kendisi için önemliyse kiracılı ev tercih etmiyorlar” diye konuştu. İçerisinde kiracı bulunan evlerin satışının çok zor olduğunu dile getiren Yıldız “Bu tür durumlarda evi göstermemiz gerekiyor. Ancak kiracı evi göstermek istemiyor. Zorluk çıkarıyor. Alıcı da görmeden almak istemiyor. Dolayısıyla işler sarpa sarıyor” ifadelerini kullandı. 

KİRACI EV SATILSA DA ÇIKMAYABİLİR

Ev sahibi ve kiracılar arasındaki davalar da rekor kırıyor. Avukat Selim Aymaz mahkemelerdeki davaların yüzde 60’ını kira davalarının oluşturduğuna dikkat çekerek “Kira anlaşmazlıklarının çözüme kavuşması bazı durumlarda iki yıla kadar uzuyor. Bu süre zarfında ev sahibi haklı çıkarsa toplam kira üzerinden yıllık sadece yüzde 12 faiz alabiliyor. Davayı kazanırsa da yüzde 25 zam sınırı ile kontrat devam ediyor.  Ev satılsa dahi kiracılar aynı şartlarda oturmaya devam edebiliyor” dedi.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...