Körfez'den Türk bankalarına kıskaç

Körfez'den Türk bankalarına kıskaç

Ekonomi Haberleri

S P Bankacılık Analisti, 'Türk bankacılık sektöründe yüksek kârlılık var. Körfez'den bir iki banka daha satın alma için görüşme yapıyoruz derse şaşırmayın'

Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Standard amp; Poor's'un (S amp;P) Bankacılık Analisti Göksenin Karagöz, "Türk bankalarına yabancı yatırımcının gözlüğünden bakarsanız, sektörde ciddi bir büyüme potansiyeli ve yüksek kârlılık var" dedi. Son dönemde iç ve dış piyasada yaşanan belirsizliklere rağmen Türk bankacılık sektörünün yabancı yatırımcı için cazibesini koruduğunu belirten Karagöz, "Qatar Islamic Bank'ın Bank Asya'ya olan ilgisi... Bu en yakın zamandaki örnek. Yakın zamanda birkaç banka el değiştirdi. Odeabank faaliyete başladı. Tahmin ediyoruz bu süreç devam edecek. Körfez'den bir iki banka daha potansiyel satın almalar için 'Görüşme yapıyoruz' derse şaşırmamak lazım" diye konuştu.

Kredilerdeki büyümenin bu yıl yüzde 15-18 arasında bir yere gelmesini beklediklerini anlatan Karagöz, şöyle devam etti: "Kârlarda Ocak-Şubat verilerine göre ciddi bir zayıflama görüldü. Bu biraz kredilerdeki zayıflama ve son faiz artırımının yansımasından kaynaklanıyor. Kredilerdeki büyümenin yavaşlaması özellikle cari açığa olumlu yansıdı. Bizim beklentimiz 2014 için cari açığın yüzde 5 seviyelerinde kalması. Öte yandan bankaların TL cinsinden zorunlu karşılıklardan faiz alması, bankacılık sektörünün kârlılıklarına olumlu yansıyabilir. Orada belli dönemlerde ciddi paralar birikiyor. Bu likidite orada bu zamana kadar faiz ödenmeden taşınıyordu ve bu bankalara ciddi bir yükümlülük. Kredi kartlarındaki taksit azaltılması bizim uzun zamandır dikkati çektiğimiz bir risk faktörünü ortadan kaldırıyor. Bu, bankalar için daha az kredi riski ve daha sürdürülebilir oranlarda kredi artışı demek."

Kürk kredisi ile 80 milyon dolar kâr

FİBA Holding Yönetim Kurulu Başkanı Hüsnü Özyeğin'in Rusya'daki bankası Credit Europe Bank, 2013 yılında verdiği estetik, kürk ve turizm gibi sıradışı krediler ile yaklaşık 80 milyon dolar kâr elde etti. Credit Europe Bank Rusya Başkanı Haluk Aydınoğlu; "Biz kürk, estetik, turizm gibi çeşitli kredilerimizde çok büyük artış beklemiyorduk. Oradaki asıl beklentimiz, müşteri sayısını artırmaktı. Açıkçası özellikle turizm sektörü beklentimizi çok karşıladı" diye konuştu.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...