Körfez ziyareti meyvelerini verdi: Türk ürünlerine vize çıktı

Suudi Arabistan; süt ürünleri, kırmızı et ve bal ihtiyacını Türkiye’den karşılamak için 18 firmaya vize verdi. Türk firmalarından Suudi Arabistan’a ilk etapta 100 milyon dolarlık satış bekleniyor
Türkiye ile Suudi Arabistan arasındaki siyasi ilişkilerdeki olumlu seyir, ekonomik alanda da meyvelerini vermeye başladı. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Suudi Arabistan ziyaretinin hemen ardından ilk somut adım hayvansal mamuller sektöründe geldi. Suudi Arabistan Türkiye’den süt ürünleri sektöründe 5, koyun etinde 4, işlenmiş koyun eti sektöründe 3, sığır eti sektöründe 6 ve bal sektöründe 2 toplamda 18 firmaya ihracat vizesi verdi.
Türkiye Su Ürünleri ve Hayvansal Mamuller İhracatçı Birlikleri Sektör Kurulu Başkanı Sinan Kızıltan, iki ülke arasındaki siyasi yakınlaşmanın sonrasında Suudi Arabistan’a önce 100 milyon dolarlık ihracat hacmine ulaşmayı, sonrasında geçmeyi hedeflediklerini dile getirdi. Türk su ürünleri ve hayvansal mamuller sektörünün 2022 yılında ihracatta 4 milyar doları aştığı bilgisini veren Kızıltan “Türkiye hayvansal mamuller üretiminde güçlü bir ülke, Suudi Arabistan ise alım gücü yüksek gıda ithalatçısı bir ülke. Suudi Arabistan’ın protein ihtiyacını Türk ihracatçıları karşılayacak” diye konuştu.
Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Körfez turunda toplam 26 anlaşma imzalanmıştı. Suudi Arabistan, Katar ve BAE ile yatırım, enerji ve savunma sanayi ve iletişim başta olmak üzere 100 milyar dolar değerinde anlaşmaya varıldı. Söz konusu anlaşmaların 50,7 milyar doları BAE ile yapıldı. Buna göre iki ülke arasında enerji, ulaştırma, altyapı, lojistik, e-Ticaret, finans, sağlık, gıda, turizm, emlak, inşaat, savunma sanayii, yapay zekâ ve ileri teknolojiler gibi alanlarda mevcut iş birliği de derinleştirilecek.
ÇÜRÜK YUMURTALARI HEMEN AYIKLAYALIM
Ege Su Ürünleri ve Hayvansal Mamuller İhracatçıları Birliği Başkanı Bedri Girit Türkiye’den Tayvan’a ihraç edilen yumurtalarda kanserojen nitrofuranslar isimli antibiyotiğe rastlanmasıyla ilgili olarak sektörde yanlış yapanların ağır cezalandırılmasını istedi. Girit “Yumurta ihracatı öncesinde Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından çok ciddi kontroller yapılıyor. Bu antibiyotiğin satışı 20 yılı aşkın bir süredir yasak. Sektör olarak bu antibiyotiğin nereden bulunduğunun araştırılmasını talep ediyoruz. Tarım ve Orman Bakanlığı ve sektörümüzdeki teknik arkadaşlar konuyu araştırıyorlar. Konu anlaşılınca kamuoyuna tüm şeffaflığıyla açıklama yapacağız. İlk kez böyle bir durumla karşı karşıyayız. Konunun takipçisiyiz. Yanlış yapanların en ağır şekilde cezalandırılması taraftarıyız. İçimizde çürük yumurtalar varsa ayıklansın” dedi.