Körfez İşbirliği Konseyi Kuveyt'te başladı

Körfez İşbirliği Konseyi Kuveyt'te başladı

Ekonomi Haberleri

Körfez İşbirliği Konseyi'nin (KİK) 2 gün sürecek 34. zirvesi, Kuveyt'te başladı.

Zirveye ev sahipliği yapan Kuveyt Emiri Şeyh Sabah el-Ahmed el-Cabir el-Sabah, açılış konuşmasında, bir süre önce görevi babasından devr alan ve ilk defa KİK zirvesine katılan Katar Emiri Şeyh Temim Bin Hamad el-Sani'nin yanı sıra Suriye Muhalif ve Devrimci Güçler Ulusal Koalisyonu (SMDK) Başkanı Ahmed el-Carba'nın iştirakını memnuniyetle karşıladığını ifade etti. KİK'in İran nükleer programı konusunda varılan uzlaşıyla ilgili görüşlerini dile getiren Kuveyt Şeyhi, "Bu gelişmelerin, bölgedeki gergin havadan uzak bir anlaşmayla sonuçlanmasını umut ediyoruz" dedi.
Şeyh Sabah, zirvenin zamanlamasının önemine işaret ederek, bölgesel şartlar altında istişare ve görüş alış-verişinin yanı sıra birlik olmanın gerekliliğinin altını çizdi. Kuveyt Şeyhi ayrıca ABD'nin Filistin-İsrail barış görüşmelerinde sarf ettiği çabayı da takdir ettiklerini ifade etti.
- "Suriye için Körfez yardım fonu talebi"
SMDK Başkanı Ahmed el-Carba, Suriye'nin Körfez ülkelerinin destek ve yardımına ihtiyacı olduğuna işaret ederek, "Körfez ülkelerini, Suriye halkı için yardım fonu oluşturmaya çağırıyorum. Suriye halkının özellikle de Suriye içinde ve dışında sayıları 7 milyona ulaşan sığınmacıların ne kadar zor şartlar altında yaşamlarını devam ettirdiklerini biliyorsunuz. Ayrıca Suriye'de sağlanacak istikrarın, Körfez ülkelerine de olumlu yansımaları olacaktır" diye konuştu. Suriye muhalefetinin Cenevre-2 konferansına, ülkede işlenen suçların-katliamların son bulması ve akan kanın durması için katılacağını ifade eden Carba, Suriye'nin geleceğinde Beşşar Esed'in yer almayacağını savundu. 34. KİK zirvesine üye ülke liderlerinden Umman Sultanı Kabus bin Said, BAE Devlet Başkanı Şeyh Halife bin Zayid Al Nahyan, Suudi Arabistan Kralı Abdullah bin Abdulaziz Al Suud katılmazken, Bahreyn Kralı Hamad bin İsa Al Halife, Suudi Arabistan Veliaht Prensi Selman bin Abdulaziz, BAE Devlet Başkan Yardımcısı ve Dubai Emiri Şeyh Muhammed bin Raşid Al Mektum, Umman Başbakan Yardımcısı Fahd bin Mahmud Al Said zirveye katılan isimler arasında bulunuyor.
Zirvede, Körfez ülkelerinin yanı sıra bölgesel güvenlik ve ekonomik sorunların ele alınması bekleniyor.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...