Gerçek ve rayiç bedel farkı çok açıldı
Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati, gayrimenkulde beyan edilen değer ile gerçek satış bedeli arasındaki farkın genişlemesinin Türkiye’nin kangren konularından biri olduğunu, sorunu çözmek için çalışma başlattıklarını söyledi.
Kabine toplantısı sonrası gazetecilerin sorularını cevaplayan Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati “Özellikle enflasyondan dolayı konut fiyatlarının çok yükselmiş olması, rayiç bedel ile gerçek fiyatlar arasındaki marjı çok genişletti. Bu konuda da elimizde çok sağlam veriler var. Satıcı da alıcı da dikkat etsin. Bu kangrenin üstesinden gelebilmek için çok ciddi bir çalışmamız var. Söz konusu çalışma çok ayrıntılı olduğu için reform yapmak gerek” dedi.
FIRSATÇIYA KARŞI TEDBİR ALINDI
Yeni Evim Projesi’nde fırsatçılarla ilgili her türlü tedbiri aldıklarını kaydeden Nebati, şunları söyledi: Fiyatlama kontrollerini yaptık. Radarımız var. Risk analiz merkezi tüm verilere sahip durumda. Yanlış yapana gereğini yaparız. Vergi denetim kurulu gerekenleri yapar. ‘Fiyat sabitleme ya da indirime gitme’ çağrısına birçok sektör katılım gösterdi. Sektörlerin talepleri üzerine görüşmeler sürüyor. Vatandaşların da haksız fiyat artışları karşısındaki bilinçli duruşu enflasyonla mücadelede tamamlayıcı bir rol oynuyor. Perakende sektörünün tamamı bu çağrıya destek verdi. Bu destekler daha da genişleyecek. Enflasyonun makul seviyelerde olması ve yıl sonu hedefleriyle bağlantılı gerçekleşmesi bizim için çok önemli.
YATIRIMCILARLA GÖRÜŞME SÜRÜYOR
Suudi Arabistan’ın Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankasında mevduat hesabı açmak için gerçekleştirdiği görüşmelerin hatırlatılması üzerine ise Bakan Nebati, görüşmelerin sadece Körfez ülkeleriyle sınırlı olmadığına dikkat çekti. Hem yurt içinde hem de yurt dışında yatırımcılarla sürekli görüştüklerini vurgulayan Nebati, ocak ayında enflasyonda eksi beklentilerinin olmadığını, şubat ayında G20 için Hindistan’a gideceklerini, bu ay da Avrupa’da görüşmelerinin olacağını kaydetti.
İKİNCİ ELDE SOMUT BİR ÇALIŞMA YOK
Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, konut kampanyası sonrası fiyatlarda fahiş artışa gidenlere müsaade etmeyeceklerini tekrarladı. Kabine toplantısı sonrasında soruları cevaplayan Kurum “Buna müsaade etmeyeceğimizi söyledik. Yeni Evim Kampanyası’nı duyururken ilk evini alacaklar için kriterleri açıkladık. Ayrıca tüm sürecin şeffaf, denetlenebilir işlemesi için komisyon kuracağımızı söyledik. O komisyonu kuruyoruz. Hazine ve Maliye Bakanlığımız, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığımız, SPK, BDDK ve değerleme kuruluşlarından temsilcilerin yer aldığı bir komisyon oluşturuyoruz. Bu komisyon, teknik ve finansal denetim yapacak, firmaların belirlediği fiyatları takip edecek, burada da temel kriter, ekspertiz raporları olacak. Yani bu ay sattığı konutun veya bir hafta önce sattığı konutun fiyatı neyse, o fiyat doğrultusunda kampanyaya dâhil olacak” dedi. Vatandaşların ikinci el konutlara kolay ulaşabilmesi için de çalışmaların sürdüğünü belirten Kurum, şunları söyledi: Kısa vadede bir şey olmayabilir ama zaman içerisinde ikinci elde de destek olmak için çalışıyoruz. Henüz şu aşamada somutlaşmış bir çalışma yok. Şu anda bizim önceliğimiz, bir taraftan ilk evini alacak vatandaşlarımızın ev sahibi olması, diğer taraftan da yeni konut arzını artırmak, istihdamı-üretimi artırmak. Yani hepsini eş zamanlı yürütmek. İkinci el ile ilgili veya orta gelirin üstündeki evlerle alakalı yapılacak bir çalışma, Yeni Evim Kampanyası’ndaki aynı desteklerle olmayacak ama önü açılacak mı, açılacak. Ama oradaki bir kampanya veya bir kredi faiz desteği, hazinenin desteği, yüklenicilerin desteği ile olacak bir iş değil. Çünkü orada yüklenici yok. Öbür tarafta üretimi artıralım istiyoruz, garanti altına alalım istiyoruz. Dolayısıyla onlara kredi almalarının önü açılmış olacak. Şu an alamıyorlar. Sorunları o aslında. Sonuç olarak zaman içerisinde ikinci elde de destek olmak için çalışmalar yapacağız. Elimizdeki tüm araçları kullanarak çözümler üretiyoruz. EMRAH ÖZCAN'IN HABERİ