Konut fiyat artışı hız kesmiyor! İstanbul'un en pahalı ve en ucuz semti belli oldu

Düzenleyen: / Kaynak: İhlas Haber Ajansı/NTV
- Güncelleme:
Konut fiyat artışı hız kesmiyor! İstanbul'un en pahalı ve en ucuz semti belli oldu

Ekonomi Haberleri  / İhlas Haber Ajansı/NTV

Büyükşehirlerdeki konut fiyat artışı hız kesmiyor. Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), Konut Fiyat Endeksi'ni açıkladı. 2023 yılı Temmuz ayında KFE, bir önceki aya göre yüzde 7,3, yıllık bazda ise yüzde 94,7 arttı.

Hükümetin aldığı tedbirler ve dar gelirliler için yapılan kampanyalara rağmen konut fiyat artışları yukarı doğru seyretmeye devam ediyor. Son iki yılda enflasyon ve döviz kurları, tüm ürün kalemlerinde olduğu gibi konut fiyatlarını da etkiledi. Artan maliyetler ve nüfus yoğunluğu sebebiyle özellikle büyükşehirlerde konut sahibi olmak zorlaştı.

KFE AÇIKLANDI

Türkiye'deki konutların kalite etkisinden arındırılmış fiyat değişimlerini izlemek amacıyla hesaplanan Konut Fiyat Endeksi'ni (KFE), Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) tarafından açıklandı. 2023 yılı Temmuz ayında yüzde 7,3 artarak 988,5 seviyesinde gerçekleşen KFE, bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 94,7 oranında artış gösterdi, aynı dönemde reel yüzde ise 31,2 oranında arttı.

ANKARA'DA REKOR ARTIŞ

İstanbul, Ankara ve İzmir’in konut fiyat endekslerindeki gelişmeler değerlendirildiğinde, 2023 yılı Temmuz ayında bir önceki aya göre, sırasıyla yüzde 6,8, 8,1 ve 5,5 oranlarında artış gözlendi. Endeks değerleri bir önceki yılın aynı ayına göre, İstanbul'da 82,7,  Ankara'da 105,2 ve İzmir’de 97,1 oranında artış gösterdi.

EN UCUZ SEMT ESENYURT

İstanbul'da en ucuz konutlar ise Esenyurt'ta belirlendi. İstanbul'da ortalama bir daire 4 milyon 677 bin lira olarak kaydedildi. Ağustos'ta İstanbul'da 17 bin 408 konut satıldı. En çok konut satılan ilçe Esenyurt oldu. Esenyurt'u Küçükçekmece ve Beylikdüzü takip ediyor. Fiyat artmasına rağmen satış miktarı azaldı geçen yıl aynı dönemde 18 bin 485 konut satıldı.

EN PAHALI SEMT SARIYER

Fiyatının en yüksek olduğu ilçe Sarıyer oldu. Sarıyer'i sırasıyla Beykoz, Kadıköy, Beşiktaş, Şile, Bakırköy, Adalar ve Üsküdar olarak belirlendi.

GÜVENLİ BÖLGELERDE HAREKETLİLİK VAR

Emlak Acentaları kooperatifi Başkanı Ulvi Özcan, konut fiyatlarını değerlendirdi. Özcan, "Deprem nedeniyle güvenli bölgelerde hareketlilik daha bir dikkat çekiyor. Konutlara daha çok talep olmaya başladı ya da bir yer güvensiz söylendiği için talep azaldı." değerlendirmesinde bulundu.

YABANCI ALICILAR FİYATI HAREKETLENDİRİYOR

Özcan ,"Yabancıların alım yaptığı yerlerde de fiyatlar aşırı yükseliyor bir taraftan döviz artışı ve o bölgelerdeki satın alma gücünün daha yüksek olması fiyatı yukarı doğru hareketlendiriyor." dedi.

Önümüzdeki dönem de konut fiyatlarındaki yükselişin devam edeceğini söyleyen Özcan, "Hergün herşeyin fiyatının atttığı bir durumda maliyetler yükseldiği için fiyatlar mutlaka artacak." dedi.

Düzenleyen:  - Ekonomi
Kaynak: İhlas Haber Ajansı/NTV
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...