Kömür fiyatları uçunca vatandaş çareyi böyle buldu… Meyvesi altınla yarışıyor kabuğu yakıt olarak kullanılıyor!

- Güncelleme:
Kömür fiyatları uçunca vatandaş çareyi böyle buldu… Meyvesi altınla yarışıyor kabuğu yakıt olarak kullanılıyor!

Ekonomi Haberleri

Dünya genelinde etki eden enerji krizi vatandaşı doğalgazdan kömüre yönlendirmişti. Kömür fiyatları gelen taleple birlikte yükselince vatandaş çareyi alternatif yakıtlara yönelmekte buldu. Aydın’ın Koçarlı ilçesinde halkın geçim kaynağı olan çam fıstığı kömürün yerini aldı. Kalori bakımından da oldukça değerli olan çam fıstığının kabuğu yakacaklar arasında yerini aldı. Meyvesi altınla yarışan çam fıstığının kabukları kömüre göre hem çevre dostu hem de daha ekonomik.

Rusya-Ukrayna savaşıyla patlak veren enerji krizi doğalgaz fiyatlarına yansıdı, doğalgazdan sobalara yönelen vatandaş kömür fiyatlarını görünce çareyi alternatif yakıtlarda buldu. Kışın ikametlerde ısınma ihtiyacını, yılın 12 ayı ise fırın yakarak üretim yapan iş yerleri ise enerji ihtiyaçlarını karşılamak için fiyatları yükselen kömürden vazgeçip çam fıstığı kabuğu yakmaya başladı. Kalori bakımından da oldukça değerli olan çam fıstığı kabuklarının kıymetlenmesi hem köylünün ürünün değerini hem de işletmelerin gelir kalemini arttırdı.

KÖMÜRÜN YERİNE GEÇTİ: HEM DAHA UCUZ HEM ÇEVRE DOSTU

Aydın'daki künar işletmelerin önlerinde dağ gibi yığılan fıstık çamı kabukları dikkat çekerken bu yakıtın aynı zamda hem çevre dostu hem de pahalılaşan kömüre göre daha ekonomik olduğu belirtildi.  Her yıl ithal kömür dolayısıyla milyarlarca dolar paranın yurt dışına çıktığını dile getiren vatandaşlar, artık yerli yakıt olan çam fıstığı kabuğunu yakmayı tercih ettiklerini belirttiler. Aydın’ın Koçarlı ilçesi ülke genelinde çam fıstığı yetiştirmede birinci sırada yer alıyor. Koçarlı’da her yıl ortalama olarak 750 - 850 ton arası çam fıstığı üretilirken bunun yaklaşık 40 katı kabuk ve diğer atıklardan oluşan yakıt malzemesi çıkıyor. Fıstıklar fabrikalarda işlendikten sonra 10'dan fazla ülkeye ihraç ediliyor.

(İHA)

 

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...