Komşularla düşen ihracat Avrupa ile yaraları sarıyor

Komşularla düşen ihracat Avrupa ile yaraları sarıyor

Ekonomi Haberleri

Irak, İsrail ve Rusya'da yaşananlar, bu ülkelere ihracatı yüzde 46'ya varan oranda azalttı. Türkiye'nin ihracatını ise komşular frenledi.

Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) verilerine göre temmuz ayında ihracat, geçen yılın aynı ayına göre değişmedi ve 12 milyar 539 milyon dolar olarak gerçekleşti. İhracatın geçen yılın aynı ayına göre artmamasının en önemli sebebi, komşu ülkelerdeki iç karışıklıklar oldu. Irak, Suriye ve İsrail'deki karışıklıklar, Rusya'nın Ukrayna ile yaşadığı gerilim ve sonrasında Avrupa'nın ambargosu, ihracatın fren yapmasına sebep oldu. Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Mehmet Büyükekşi, geçen senenin temmuz ayında her iş günü yapılan ihracat 465 milyon dolar iken, bu yılın temmuz ayında gün bazında ihracatın yüzde 12 artarak 522 milyon dolara yükseldiğini, ancak bayramın 3 iş gününü içine alması ve Irak'a yapılan satışın gerilemesi sebebeyle temmuz ayı ihracatının geçen yıl ile aynı seviyede kaldığını ifade etti. Dünya ekonomisindeki yükseliş trendinin devam etmesini beklediklerini, ABD ile ilgili olumlu veriler geldiğini anlatan Büyükekşi, "Türkiye ihracatı, gelişmiş ülkelerde ortaya çıkan büyümeden yararlanıyor. İthalatı gerileyen AB'ye ihracatımızı ilk 7 ayda yüzde 14 artırmayı başardık. Bölgesel pazarlardaki tüm olumsuzlukları, Avrupa pazarındaki talebe cevap veren ihracatçımız sırtlıyor. Yılın ilk 7 ayında en önemli 5 ihracat pazarımızdan 4'ü Avrupa'dan; Almanya, İngiltere, İtalya ve Fransa. Bu 4 pazarda yüzde 14 artışı başardık" diye konuştu.
Türkiye'nin büyümesini OECD'nin yüzde 2.8'den yüzde 3.3'e yükselttiğini, Dünya Bankası ve Citigroup'un beklentisinin ise yüzde 3.5'e yükseldiğini hatırlatan Büyükekşi, "Türkiye ekonomisi, ihracatın da katkı vermesiyle dengeli ve nitelikli büyüme patikasına girmiş bulunuyor. İthalatta bir miktar yavaşlama, buna karşılık ihracatta ciddi artış ve azalan cari işlemler açığı ile doğru yolda ilerliyoruz. Sanayimizi dönüştürebilir, ihracatımızın artışını daha fazla teknoloji ve katma değer ile artırabilirsek hedeflerimize ulaşabiliriz" dedi. nbsp;

EN HIZLI SEKTÖR SAVUNMA VE HAVACILIK

Türkiye, tank, tüfek, helikopter gibi birçok ürünü ihraç ediyor. Türk savunma sanayisi, geçen yıl temmuz ayında 191.4 milyon dolar olan ihracatını, bu yıl temmuz ayında 370.4 milyon dolara yükseltti. Temmuz ayları itibarıyla 12 aylık ihracat da 3 milyar 273 milyon dolar oldu.



nbsp;Komşularla düşen ihracat Avrupa ile yaraları sarıyor

Otomotiv sektörü 2 milyar $'a ulaştı
TİM verilerine göre ihracat, son 12 aylık dönemde, yıllık bazda yüzde 2.2 artışla 153 milyar 21 milyon 538 bin dolardan 156 milyar 319 milyon 884 bin dolara çıktı. Temmuzda en fazla ihracatı, 1 milyar 994 milyon dolarla otomotiv sektörü yaptı. Hazır giyim ve konfeksiyon 1 milyar 727 milyon dolar ile ikinci, 1 milyar 581 milyon dolarlık dış satım gerçekleştiren kimyevi maddeler sektörü ise üçüncü oldu. Tarım ürünleri ihracatı azalırken, savunma ve havacılıkta yüzde 76.3 artış görüldü.


Irak'a ihracat yüzde 46 azaldı
Temmuz ayında Irak'a ihracat yüzde 46 azaldı. Yakın komşulardan Suriye'ye ihracat ise yüzde 64 arttı. İhracatta en fazla yükselme görülen ülkeler ise, yüzde 314 artış ile Peru, yüzde 123 artış görülen Malezya, yüzde 110 ile Norveç, yüzde 99 ile Angola ve yüzde 86 ile Gana oldu. Avrupa ekonomilerindeki kıpırdanma ise hemen ihracata yansıdı. Almanya'ya ihracat yüzde 14 artarken, İngiltere'de yüzde 16, İtalya'da yüzde 2, Fransa'da yüzde 7 artış gerçekleşti. nbsp;


UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...