Köfte, döner ve kıymaya yeni standart

Köfte, döner ve kıymaya yeni standart

EKONOMİ Haberleri

Bazı etlerle et ürünlerine ilişkin standartlarda değişiklik yapıldı. Türk Gıda Kodeksi Et, Hazırlanmış Et Karışımları ve Et Ürünleri Tebliğine göre, kırmızı et dönerin içerdiği yağ oranı en çok yüzde 25, kanatlı eti dönerinin yağ oranı da en fazla yüzde 20 olacak.

Karara göre ‘fermente sucuk’ olarak adlandırılan, ısıl işlem görmüş ürünün adı, ‘sucuk’ olarak güncellendi. Diğer kararlar şöyle:
¥ Mekanik yöntemlerle kanatlı hayvanların karkaslarından ayrılan ve adına MAKE denilen etlerin sadece ısıl işlem görmüş, emülsifiye (karışım ürünlerin kalıba doldurulmuş hâli, sosis, salam vb.) ürünlerinde, etikette belirtilmesi şartıyla kullanılmasına imkân sağlandı. Böylece yıllık 160 bin tonu bulan MAKE kullanımıyla ciddi bir ekonomik kayıp önlenmiş olacak.
¥ Tebliğ ile MAKE kullanılmayan ürünlerde kalsiyim miktarı, çiğ kanatlı eti ve kanatlı kıymada kilo başına 150 miligramı geçemeyecek.
¥ Jambonda nem en çok yüzde 50 olacak.
¥ Baş eti, sadece emülsifiye (salam, sosis gibi) ürünlerin üretiminde kullanılabilecek.

10 KİLOLUK SINIR KALDIRILDI
Kasap, market gibi işletmelerde köfte üretiminde günlük 10 kilogram olan miktar kısıtlaması kaldırıldı. Düzenlemeye göre pişmemiş köfte ve tantuni, Kilis tava, kâğıt kebabı gibi ürünler günlük üretilip satılabilecek. Ayrıca dondurulmuş tavuk kıyma da serbest olacak.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...