KKM'ye karşı vatandaşa yeni teklif: Bankalar yeni girişi kapattı, TL mevduat faizleri yükseldi

Düzenleyen: / Kaynak: Dünya
- Güncelleme:
KKM'ye karşı vatandaşa yeni teklif: Bankalar yeni girişi kapattı, TL mevduat faizleri yükseldi

Ekonomi Haberleri  / Dünya

Dolarizasyona karşı ilan edilen KKM için Bakan Şimşek'in 'müsterih olsunlar' sözlerinin ardından bankalardan yeni hamle geldi. KKM'ye yeni girişleri kapatan bankalar TL mevduat faizleri için teklifini yükseltti.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) tarafından sadeleşme adımları kapsamında Kur Korumalı Mevduat (KKM) hesapları için TL vadeli mevduata dönüşüm hedefi getirmesinin ardından bankalar Kur Korumalı Mevduat'tan çıkış sürecini hızlandırmak için harekete geçti. İlk olarak mobil uygulamalarından döviz dönüşlü KKM hesabı açılması önüne geçen bankalar KKM'den çıkışıta mevduat faizini yüzde 45'e kadar yükseltti.

BAKAN ŞİMŞEK'TEN MÜSTERİH OLSUNLAR MESAJI

Dolarizasyona karşı ilan edilen Kur Korumalı Mevduat'tan çıkışların nasıl olacağı merak konusu olmayı sürdürürken, Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek'ten, dikkat çeken açıklama geldi. Bakan Şimşek KKM'den kademeli çıkış olacağını belirterek, "KKM şu anda bir realitedir. Bu realiteden zamanla bir çıkış stratejisi ortaya koyacağız. Mevduat sahipleri müsterih olsunlar" dedi. Bakan Şimşek’in kademeli bir şekilde KKM’den çıkılacağını açıklamasının ardından gözler bankalara çevrildi.

KKM'YE GİRİŞ EKRANI KAPANDI

Dünya gazetesinde yer alan habere göre kamu bankaları genel olarak politika faizinin 3 puan üstünü yani yüzde 28 faiz verirken birçok özel banka KKM’de yeni giriş ekranını kapattı. Bankacılık kaynakları KKM’den çıkış oranlarının yüzde 20’yi aştığını yüzde 70’e yakın bir yenileme oranı olduğunu ve yüzde 8-9 civarında da KKM’den TL’ye dönüş olduğunu söylüyor.

Kamu bankaları TL mevduat faizlerinde yüzde 37-38 teklif ederken KKM’den dönen TL mevduatlarda ise faiz oranı yüzde 43’e kadar çıkıyor. Uzmanlar KKM’ye girerken kazananların çıkarken de kazanmaya devam ettiğini vurguluyor.

KKM’DEN ÇIKIŞLAR YÜZDE 20'Yİ AŞTI

Bankacılık kaynakları Kur Korumalı Mevduat hesaplarından çıkanların oranı yüzde 20’yi aşarken çıkan paranın önemli bir bölümünün döviz, altın ve hisse yatırımına gittiğini söylüyor. Kaynaklar KKM hesaplarından TL’ye dönüş oranlarının yüzde 8-9’larda kaldığını hala büyük bir bölümünün yani yüzde 70 civarında bir oranın KKM’de kalmaya devam ettiğine dikkat çekiyor. Kur korumalı mevduatlarda (KKM) geçen hafta yine geriledi. Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) verilerine göre KKM büyüklüğü geçen hafta 20,3 milyar TL düşüşle 3,35 trilyon TL olarak kaydedildi. Önceki haftayla birlikte son iki haftada KKM’de düşüş 60 milyar TL’yi buldu. Dolar cinsinden bakıldığında ise KKM büyüklüğü 125,6 milyar dolar oldu.

Düzenleyen:  - Ekonomi
Kaynak: Dünya
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...