KKM'den çıkış için ilk alternatif devrede! Uzman isimler ekonomiye etkilerini tek tek açıkladı

Merkez Bankası (TCMB), Kur Korumalı Mevduat sistemine alternatif olarak ilk planı devreye aldı. Resmi Gazete yayımlanan yeni karar ne anlama geliyor? Ekonomistlerden TCMB'nin KKM hamlesine ilişkin ilk yorum geldi.
Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından dolarizasyona karşı duyurulan Kur Korumalı Mevduat sisteminde sona gelindi. Seçimlerin ardından ekonomi yönetiminde yaşanan değişimle üzerinde alternatiflerin çalışıldığı KKM için hafta sonunda ilk çıkış planı devreye sokuldu. 2021 yılından bu yana toplam büyüklüğü 3,35 trilyon TL'ye çıkan KKM'den çıkışlar nasıl olacak? Merkez Bankası'nın hamlesi ne anlama geliyor? Ekonomistlerden ilk yorum geldi. İşte ayrıntılar...
DOLARA KARŞI KKM'YE YOĞUN İLGİ
Mart 2021'de başlayan faiz indirim döngüsünün ardından 8 TL seviyesinden 18 TL'ye çıkan dolar kuruna karşı Aralık ayında Kur Korumalı Mevduat sistemi devreye alındı. Dolar, atılan adımla 11.30 TL seviyesine kadar geri çekilirken, 2021'den bu yana KKM'ye yoğun ilgi oldu. KKM’nin toplam büyüklüğü 11 Ağustos haftası itibarıyla 75,3 milyar TL artışla 3,35 trilyon TL olarak kaydedildi. Dolar cinsinden bakıldığında ise toplam büyüklük 124,3 milyar dolar oldu.
MERKEZ BANKASI'NDAN KKM'YE KARŞI YENİ HAMLE
Tartışmalara konu olan bütçeye yükünün önüne geçilmesi için uzun bir zamandır alternatif adımların atılacağı gündeme gelen KKM için ilk hamle Merkez Bankası'ndan geldi. Hafta sonunda Resmi Gazete'de yayımlanan kararla yabancı para mevduattan KKM'ye dönüşüm hedefi uygulamasına ve TL payına göre ilave/indirimli menkul kıymet tesis uygulamasına son verildi.
TL MEVDUAT FAİZLERİ YÜKSELECEK
Dünya'dan Birol Bozyurt'un haberine göre Merkez Bankası’nın son yaptığı düzenleme ile Döviz Tevdiat Hesabı (DTH) müşterilerinin oluşturduğu döviz dönüşümlü hesapların kademeli olarak azaltılmasını amaçlıyor. Bu yapılırken de dolar yerine KKM'den TL mevduatlarına yönelimin artması isteniyor. Bankalara verilen yenileme hedefleri ve TL mevduata geçiş hedeflerinin TL mevduat faizlerinde yükselişe yol açması bekleniyor.
"LİRALAŞMA STRATEJİSİ SONA ERDİ"
KKM’’deki bu yeni düzenlemenin Merkez Bankası’nın liralaşma stratejisinin sonuna gelindiğinin bir göstergesi olduğunu söyleyen İktisatçı Prof. Dr. Sinan Alçın, “KKM’deki hazine garantisinin bütçe açığında ciddi bir sebebe dönüşmüş olması yine geçtiğimiz ay Hazine’den Merkez Bankası’na bu yükümlülüğün geçirilmiş olması Merkez Bankası açısından yeni bir zorluk ortaya çıkarmış oldu.
"KKM'DEN ÇIKAN BORSA'YA YÖNELECEK"
Piyasadan kaçan bir paranın ve sürekli olarak genişleme oluşturacak olması buradan bir geriye dönüşün diğer bir adıyla normalleşme adı verilen adımların da bir devamı olarak TL mevduata dönüşün teşvik edildiğini görüyoruz. Önümüzdeki süreçte bu uygulamanın piyasada öncelikli yansımasının DTH’larda bir artış olacağını öte yandan da bir kısım KKM’den çıkan mevduatın borsaya yöneleceğini bize gösteriyor. Burada TL mevduatlarda artış eğilimi üçüncü sırada gelir. Bu liralaşma stratejisinden dönüşün muazzam bir yük ile karşılaştığımız bir tablo karşımıza çıkmış oldu” diye konuştu.
MERKEZ BANKASI'NDAN YENİ HAMLELER GELEBİLİR
Merkez Bankası’nın bu düzenlemeyle TL mevduat faizlerini yükselterek iç talebi sınırlandırmayı amaçladığını söyleyen Gedik Yatırım Başekonomisti Serkan Gönençler, “TCMB’nin önümüzdeki günlerde ek olarak TL mevduatlarda (düz mevduat ve/veya KKM) ek ZK artış kararlarına da imza atabileceğini düşünüyoruz.
Buna göre, politika faizindeki sınırlı artışlara karşılık, önümüzdeki süreçte düz TL mevduat faizlerinde daha yüksek oranlı artışlar görebileceğimizi düşünüyoruz. Potansiyel yükselişlere karşın, TL mevduat faizlerinin beklenen enflasyonun oldukça altında kalmaya devam etmesini bekliyoruz, ki bu da dövize ek talep oluştrabilir. TCMB’nin döviz yükümlülükler için ZK artışı getiren kararı da bu çerçevede değerlendirilebilir” dedi.
“DÜZENLEME BORSAYI OLUMSUZ ETKİLEYECEK"
Perşembe günü gelecek olan Merkez Bankası PPK kararı öncesi önemli bir değişiklik yapıldığına dikkat çeken Ekonomist Serdar Pazı, “KKM çıkışına yönelik ilk adım denebilir, burada mevduat ve kredi faiz oranları belirgin biçimde artacaktır. Tabii önceden olduğu gibi kaça kadar yükselmesine izin verilecek bu bir soru işareti.
Zira enflasyon beklentilerini karşılayacak bir oran yüzde 60 ve üzerine çıkması anlamına geliyor. Bunun altında bir faiz oranında KKM dönüşlerinde istenen değişiklik zor görünüyor. Borsa İstanbul için karar ilk planda olumsuz bir etki yapabilir. Çünkü alternatif getiri olan TL mevduat faizleri yükselişe geçecek” ifadelerini kullandı.
Kaynak: Dünya