KKM cazibesini yitirdi, çıkan para nereye gidecek? Dolar, altın ve Borsa, uzmanlar tüm ihtimalleri açıkladı

Yatırımcıların cazibesini yitiren Kur Korumalı Mevduat'tan hangi yatırıma yöneleceği merak konusu oldu. TL mevduatlarının yanı sıra dolar, altın ve Borsa ilk seçenekler arasında yer alıyor. Ekonomi uzmanları, tüm ihtimalleri açıkladı.
Ekonomi yönetimi, Kur Korumalı Mevduat (KKM) uygulaması için kademeli planı adım adım yürütüyor. KKM'den son 1 ayda 100 milyar doları aşkın çıkış yaşanırken, yatırımcının nereye kanalize olacağı merak konusu olmayı sürdürüyor. Uzmanlardan merak edilen soruya ilişkin açıklama geldi.
MERKEZ BANKASI'NDAN BANKALARI RAHATLATACAK ADIM
Kur Korumalı Mevduat (KKM) için zorunlu karşılık getiren Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası son olarak bankaların elini rahatlatacak yeni bir karara imza attı. Merkez Bankası, Türk lirası dönüşümlü KKM hesaplarında asgari faiz zorunluluğunu kaldırdı. Böylece bankaların Türk lirası dönüşümlü kur korumalı hesaplara politika faizinin altında faiz verebilmesinin önü açıldı.
KKM'DE SON 1 AYDA 100 MİLYAR DOLARI AŞKIN DÜŞÜŞ
Ekonomi yönetiminin KKM'ye ilişkin son dönemde uyguladığı düzenlemeler etkisini gösterdi. Ağustos ayında düşüş ivmesine geçen döviz dönüşümlü KKM hesaplarında son bir ayda 101,4 milyar TL'lik düşüş gerçekleşti. Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) verilerine göre, kur korumalı mevduat toplamı geçen hafta 26 milyar TL düşüşle 3,31 trilyon TL oldu. Dolar cinsi karşılığı ise 123 milyar doların altına geldi.
KKM hesaplarında 8 Eylül haftasında 15 milyar 719 milyon lira, 1 Eylül haftasında 20 milyar 327 milyon TL, 25 Ağustos haftasında ise 39 milyar 295 milyon TL düşüş yaşanmıştı.
KKM'DEN ÇIKAN YATIRIMCI DOLAR MI ALTINI MI TERCİH EDECEK?
KKM'den çıkan yatırımcının dolar, altın veya Borsa'ya mı gideceği merak ediliyor. Uzmanlar KKM'den çıkıp dolara yatırım yapmanın şu anda mantıksız olduğunu belirtirken, enflasyon beklentilerine göre düşük kalan TL mevduat faizlerinin yatırımcının yönelmesi için yeterli olmadığını söylüyor.
Uzmanlar yatırımcıların güvenli liman niteliğindeki, uzun vadede en çok kazandıran yatırım araçlarından olan altına da ilgi duyabileceğini belirtiyor.
KKM YATIRIMCISI BORSA'YA GİRER Mİ?
En çok merak edilen ise KKM yatırımcısının son dönemde halka arzlar ile yükselişe geçen Borsa İstanbul'a yatırım yapıp yapmayacağı konusu. İnvest AZ Araştırma Müdürü Mehmet Bilal Bircan, konuyla ilgili dikkat çeken yorumda bulundu.
Seçim sonrası Borsa İstanbul'da yukarı yönlü hızlı hareket görüldüğünü ve zaman zaman düzeltmeler yaşandığını belirten Bircan, "KKM'nin cazibesi azaltılmaya çalışılırken "KKM'den çıkan Borsa'ya girer mi? sorusu var. Ben bu oranın çok düşük olacağını düşünüyorum." ifadelerini kullandı.
BORSA İSTANBUL'DA YENİ REKORLAR GELİR Mİ?
Ekonomi yönetiminin sıkılaştırma adımlarıyla makro ekonomideki düzeltmelerin borsa tarafına pozitif yansıyacağını söyleyen uzman isim şu ifadeleri kullandı:
"Zaman zaman düzeltmeler yaşıyoruz. Mevcut durumda faiz kararı sonrası BİST 100 endeksi baskınlandı. Borsa İstanbul'da zaman zaman kâr satışları normal. 8400 seviyesi önemli bir direnç noktası haline geldi. Dün 8390 seviyesinin üstünde bir kalıcılık sağlayamadı, yön tekrar aşağı döndü. Yeniden bir düzeltme hareketinde 8000 seviyesi güçlü bir destek konumunda.
Altına sarkmalar kalıcı olmayacaktır. Kısa vadede 8400 seviyesi, uzun vadede yıl sonunda 9500 seviyesini bekliyorum. 5 haneli 10000 seviyesi yıl sonunda biraz güç olduğunu düşünüyorum. Yükselen faizler borsaya baskılama söz konusu olsa bile yıl sonunda hala mevcut faiz oranlarının - OVP'de yıl sonu enflasyon yüzde 65 faiz oranları ise yüzde 40 seviyesinde - reel negatif faiz bölgesinde olacağımız için bu borsa için etkisi sınırlı olacaktır. Enflasyonda yukarı yönlü konjüktor borsayı orta vadede destekleyecek unsur."