Kıvanç Alphan yazdı, 'Gezi Parkı ülkenin en son endişesi olur'

- Güncelleme:
Kıvanç Alphan yazdı, 'Gezi Parkı ülkenin en son endişesi olur'

Ekonomi Haberleri

Siyasi ve ekonomik açıdan bir başarı öyküsü olan Türkiye'nin konumuna zarar gelirse, Gezi Parkı ülkenin en son endişesi olur.

Her şeyden önemlisi, imajımız ve ekonomi
Dolar
bir yandan yurt dışında değer kazanırken Türk Lirası karşısında da tarihî seviyelere yaklaştı. Dolar/TLTaksim gösterilerinden kaynaklı siyasî gerilimin dış dinamiklerle birleşmesinden beslenerek dün 1.90'ı gördü.
Dış dinamik olarak Amerika'dan geçen hafta gelen iyi veriler önemli. Zira piyasa, ekonomi iyi giderse FED'in QE-3'ü azaltabileceği, ekonomi kötü giderse devam ettireceği düşüncesinde. Bu sebeple her gelen veri Dolar'da yüksek volatiliteye yol açıyor. Piyasalarda trendin negatife döndüğünü görüyoruz. Büyük çaplı sermaye çıkışları görülüyor. Geçen hafta gelişmekte olan piyasalarından 2.89 milyar Dolarlık fon çıkışı yaşandı. Bu durum, cari açık problemi olan ülkelerde daha belirgin.
İç dinamiklerse, Merkez Bankasının faizleri düşürmesi sonrası etkili olmaya başladı. Faiz enflasyonun altında kalınca negatif faiz mefhumunu doğurdu. Buna bir de yaşanan şiddet olayları eklenince kur üzerinde yukarı yönlü baskı ziyadesiyle arttı.
Geçen hafta Euro/Dolar ve emtiada görülen sınırlı yükselişin esasen birer satış fırsatı olacağını vurgulamıştık. Nitekim öngörümüz istikametinde 1422'yi geçemeyen Altın'ın yanı sıra parite de geri çekildi.
Avrupa hâlâ büyüme odaklı stratejileri tartışa dursun, işsizlik rekor seviyelere çıktı. Avrupa MB'nin yakın zamanda özellikle kredi dağılımını düzenleyecek yeni uygulamaları devreye almasını bekliyorum. Bu hafta açıklanacak AMB'nin faiz kararı büyük önem taşıyor.
Euro, Dolar karşısında alt seviyesi 1.2843'ten 1.3064'e kadar iyi bir şekilde toparlandı ancak buradan satış yiyerek 1.2940'lara yeniden düştü. Çalıştığı görülen 1.2933 desteği pariteyi de 1.3033'e kadar çekti ancak tepeler gün geçtikçe düşüyor. AMB faiz kararına dikkat! Şimdilik 1.2987-1.31 bant içi hareket bekliyorum.
Pound, Dolar karşısında 1.5281'e kadar yükselse de bu direnç sağlam. Geçemezse 1.5214 ve sonrasında 1.5149'a kadar düşebilir. Doların çok volatil olması hasebiyle alış ve satışlarda iki kere düşünmek gerekiyor.
Avustralya Doları öngördüğümüz gibi kıramadığı 0.9552'yi taban yapmada başarılı oldu. Ani yükseliştense bir müddet 0.9552-0.97 arasında hareket etmesini bekliyorum. Çok sert düşen parite bant içinde dinlenebilir.
Dolar/TL bahsettiğimiz dinamiklerin etkisiyle 1.90'ı görse de bu seviyeler alım için tehlikeli. Tam tersine yavaş yavaş satışa geçmek daha mantıklı olabilir. 1.90 üzerine çok fazla tahammül edileceğini düşünmüyorum. 1.85-90 arası bir hareket bekleyip ona göre strateji belirlemek akıllıca olabilir.
FED'in QE-3 politikasına en fazla hassasiyet belki de Altın'da görülüyor. Bu yüzden Cuma günü 1422 seviyesinde tutunamayan Altın'daki yükselişler, 1414-22 seviyesi kırılmadan satış fırsatı olarak değerlendirilebilir.
Unutmayalım! Siyasi ve ekonomik açıdan bir başarı öyküsü olan Türkiye'nin konumuna zarar gelirse, Gezi Parkı ülkenin en son endişesi olur.

nbsp;

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri, yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri ve mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak "yatırım danışmanlığı" sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler, mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi, beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...