Kış gelmedi, denge şaştı

Havaların mevsim normallerinin üzerinde seyretmesi tüm dengeleri değiştirdi. Lastikçiler, oto servisleri, balıkçılar, kış turizmi yapan işletmeler durumdan şikâyet ederken, açık restorancılık yapan yerler ise işlerden memnun. Piknik, mesire alanları ve sahiller ise hâlâ dolu.
Türkiye’ye beklenen kış gelmedi. Hava sıcaklığı ortalamanın üzerinde seyrediyor. Bu durum ticarete de yansıdı. Kışın iş yapan işletmelere ilgi yok. Bu sektörlerin başında lastikçi, servisçi, balıkçı, kış otelciliği geliyor. Restoranlar ise durumdan memnun.
İstanbul Esenyurt’ta oto lastik işiyle uğraşan Recep Aslan, zorunlu kış lastiği uygulamasının ticari araçlar için mecburi ancak binek otomobiller için isteğe bağlı olduğunu belirterek “Normal şartlarda 1 Ocak itibarıyla hem ticari hem de binek araçlar kış lastiklerini taktırdı. Ancak havaların güzel gitmesi nedeniyle özel araçlar değişime gitmedi henüz. Geçen yıl bu zamanlarda lastik değişimi için randevu verirdik şimdilerde gelen giden yok. Kullanıcıların çoğunda 4 mevsim lastik var ve bunları kullanıyorlar. Örneğin geçen yıl ocak-şubat ayında bayi olarak 200’den fazla kış lastiği satışımız, şu an ise 40 adet dörtlük satışımız var. Sadece lastik değil, zincir ve çivili lastik satışları da durdu. Dört gözle havaların soğumasını bekliyoruz. Ayrıca sürücüler illa kar yağdığında değil, hava sıcaklığı 7 derecenin altına düştüğünde kış lastiği taktırmalı” dedi.
KIŞLIK BAKIMLAR GECİKTİ
İstanbul Haramidere Sanayi Sitesi’nde oto servisçiliği yapan Ramazan Özer vatandaşları uyararak “Bizim insanımızda ‘kar yağdığında kış geldi’ mantığı var. Bu yanlış. Otomobillerin kış bakımları mutlaka yaptırılmalı. Havalar 10 derecenin altına indiğinde servise gidilmeli. Özellikle sabaha karşı eksi derecelerin görülmesi, öğlene doğru ise hava sıcaklıklarının yükselmesi otomobillerin mekanik aksamlarında sıkıntılara yol açıyor. Akü, antifriz, fren, debriyaj ve balata kontrolü, motor, yağ ve hava filtreleri değiştirilmeli. Gelen yıl bu zamanlar işlerimiz daha iyiydi. Bu yıl ne hikmetse havalar soğumadı, insanlar kış bakımına gelmiyor” diye konuştu.
BALIK FİYATLARI DÜŞMEDİ
Hamsi, istavrit, sarıkanat, çinekop ve barbun fiyatlarında artış var. Büyükçekmece Gürpınar Balık Hali’nde konuştuğumuz İsmet Yücel “Geçen yıla göre balık fiyatları zaten artmıştı. Üretim maliyetlerimiz yükselmişti. Sezonun başında Karadeniz’den iyi ürün aldık. Ancak havaların soğumaması nedeniyle balıklar göç ediyor. Hamsinin kilosu 70 liraya çıktı, bazı yerlerde 90 lira yazan var. Aynı şekilde çinekop, sarıkanat, barbun fiyatları da yüzde 50 yükseldi. Bu suni bir artış. Havaların soğuması ile birlikte balık yağlanır ve üremesi fazlalaşır. Umudumuz kar yağması, vatandaşlar şubat ayında daha ucuz balık yiyecek diye düşünüyoruz” ifadelerini kullandı.
ULUDAĞ’DA DOLULUK %60
Kış otelleri de mevsimlerin olağandışı seyretmesinden nasibini aldı. Bursa Uludağ’da hizmet veren Kaya Otel’in İdare Müdürü Ercan Demir, şu an için Uludağ’da kar olduğunu ancak gecikmeli geldiğini söyledi. İstanbul’da kar yağmadığında, kış otellerinde dolulukların düştüğünü belirten Demir, şöyle konuştu: Kış çok geldi, hatta hâlâ gelmiş diyemeyiz. Birçok otel kar üretme makineleri ile hizmet verdi. Şimdilerde kar var ama rezervasyonlar geçen sene gibi değil. Doluluk oranları yüzde 60’larda kaldı. Bu bölgede büyük yatırımlar var, 3 aylık kış tatillerinde tüm sermayeyi çıkarmaya çalışıyorlar. Kış gelmemesi tüm işletmeleri zora soktu tabii. Yalnızca konaklama sektörü değil, birçok sektörü etkiledi. Bölgedeki restoranlar iş yapamaz hâle geldi. Kış sporları malzemeleri satan yerlere talep yok.
MONT VE BOTLAR ELDE KALDI
Merter’de tekstil işiyle uğraşan Mahmut Doğan “Hazır giyim sektöründe fiyatlar zaten arttı. Geçen yıl 500 liraya alınan mont, bu yıl 1.000 TL’ye çıktı. Botlar 700 liradan, 1.500 TL’ye yükseldi. Kazak, şal, atkı, şapka, her ürüne zam geldi. Üstüne üstlük bir de havalar soğumayınca mal elde kaldı. Üreticiler kış sezonunun sıcak geçeceğini tahmin edemedi. Fabrikalarda ürünler yığıldı, çoğu mağazanın deposu dolu. Fiyatlar düşmedi ama alıcı da yok. İnsanlar hâlâ mevsimlik kıyafetler ile dolaşıyor. Kar yapmadan bot ve mont satışları artmaz. Çoğu insan da geçen yıl ki elbiselerini kullanıyor” değerlendirmesini yaptı. KAAN ZENGİNLİ'NİN HABERİ